Menjünk el a tengerpartra! Szól a szokásos nyári vakáció tervezgetése közben a klasszikus felkiáltás. Nem, inkább csak ugorjunk ki a strandra, csússzunk le a csúszdán és ordítva csobbanjunk bele a vízbe! Ez sem jó, inkább menjünk ki a szabadba és motorozzunk vagy biciklizzünk egyet. Igazából egyik sem rossz ötlet, ám az élményeket hiába meséljük el utána, nem tudjuk visszaadni mindazt, ami történt velünk. Ám van erre egy kiváló megoldás: az akciókamera. Ezek a termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen kicsik, bárhová elvihetjük őket és olyan felvételeket készíthetünk velük, amiket mással nem igazán tehetnénk meg.

A piacot a GoPro vezeti, ám a kínai gyártók itt sem maradhatnak valamilyen alternatív megoldás nélkül. A buliba az Mgcool szállt be tesztalanyunkkal, az Explorerrel, ami mindössze 10 ezer forintba kerül, mégis képes 4K-ban videózni és jár hozzá olyan vízálló tok, amivel akár 30 méteres mélységig is merülhetünk anélkül, hogy bármi baja lenne a készüléknek.

Az aprócska, 2 hüvelykes, 320 x 240 pixel felbontású kijelzővel ellátott Explorer korrekt kis masina, pár a hagyományos TFT panelt erősen ajánlott kizárólag szemből nézni, mert egyébként nem fogjuk látni a rajta megjelenő tartalmat. Körbebogarászba a kamerát elöl találjuk a fotózást végző egységet (erről később), egy bekapcsoló/módváltó gombot, felül van az oké gomb, bal oldalon kapott helyet a microUSB csatlakozó és a microSD foglalat, a másik felén pedig a fel és le billentyűk hevernek.

A 170 fokos látószöggel rendelkező, halszem kialakítású fényképező egyrészt 16 megapixelben tud fotózni, másrészt pedig akár 4K-ban videózni, bár sajnos csak 15 fps-sel, szóval ez a 4K dolog inkább csak amolyan figyelemfelkeltés. Az Allwinner W3 SoC ugyanis, bár a végtelenül egyszerű rendszert gond nélkül meghajtja, inkább csak a 120 fps-es, lassított 720p illetve a 60 fps-es 1080p-s filmekhez elég, persze ezzel is maximálisan elégedettek lehetünk. A szenzor egyébként f/2,6-os, egy IMX 179-ről beszélünk.

A beállítások menüben elég sok mindennel elszórakozhatunk, leginkább a WiFi az érdekes, hiszen hiába az alacsony ár, még ezt is kapunk. A Google vagy az Apple áruházából kell letölteni az “Mgcool Explorer” alkalmazást, amin keresztül egyrészt elérjük a kameraképet, másrészt pedig a maximum 64 GB-os microSD-n tárolt fotókat.

A fotók minősége nyilván nem az igazi, egyáltalán nem veszi fel a versenyt egy GoPróval, ám ha az ár/érték arányt nézzük, akkor már teljesen más összképet kapunk, sőt, igazából rendben van a vonalélesség, a részletesség, persze ezek az állítások főleg nappal érvényesek, éjjel már nem brillírozik az Explorer, de őszintén szólva nem is erre való.

A kamera alján egy ajtócska mögé bújtatták a cserélhető, 1050 mAh-s akkumulátor, ami elvileg 80 percnyi Full HD videózást bír ki egy feltöltéssel, ha pedig lemerül, nagyjából 2 órába telik megetetni. A mindössze 60 grammos, 5,9 x 4,1 x 3 centiméteres Mgcool Explorer 36 dolláros, tehát 10 ezer forintos ára tényleg megdöbbentően jó ajánlatnak mondható, főleg úgy, hogy van benne WiFi, kapunk hozzá vízálló védőtokot, és még a képminősége sem rossz.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
8
Szoftver
8
Kamera
7
Akkumulátor
7
Ár/érték arány
10
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt
mgcool-explorer-teszt-4k-s-akciokamera-bagoertMenjünk el a tengerpartra! Szól a szokásos nyári vakáció tervezgetése közben a klasszikus felkiáltás. Nem, inkább csak ugorjunk ki a strandra, csússzunk le a csúszdán és ordítva csobbanjunk bele a vízbe! Ez sem jó, inkább menjünk ki a szabadba és motorozzunk vagy biciklizzünk egyet....

1 hozzászólás

  1. Szia Zsolt!
    Köszi a tesztet. Lenne pár kérdésem, észrevételem.
    A legtöbb kínai termék tesztelésekor megadjátok, honnan kaptátok a készüléket (hol beszerezhető). Ez most gondolom a Gearbest lesz.
    Ahogy látom, csak kínai raktáron van, és ez kb. 2-3 hét átfutást jelent. Garancia hogyan oldható meg? Ugye itt elektronika (kártyafoglalat, hátsó LCD, WiFi, CMOS hiba/ pixelhiba, akku…) van, ezért a meghibásodás gyártási/minőségi szórás nem csekély. Vártam volna tesztvideót is Youtube-on, akár a PH-s tesztek esetén. Csak azért „szőrözök” ennyit, mert konkrétan kellene egy ilyen kamera egy ismerősömnek, és az én lelkemen szárad, ha valami selejt terméket sikerül beszerezni. És bár csak 10-11e forint, de nincs kedvem kiszórni az árát, vagy a garanciáztatást intézni hónapokig.
    Köszönöm a segítséget, és a megértéseteket!

Comments are closed.