Elon Musk, a Tesla vezére számtalan alkalommal elmondta, hogy küldetésének érzi a megújuló energiaforrások, azon belül is a napenergia elterjesztését, ezzel kiváltva a fosszilis üzemanyagokat. Ennek megfelelően az autógyártás mellett nagy erőkkel foglalkoznak az energiatárolás területével is. A Powerwall 2 nevű eszközük Musk szerint akár teljesen megoldhatja Ausztrália energiaproblémáit. Most azonban egy új ellenfél tűnt fel a színen, mégpedig nem más, mint a világ legrégebbi autógyártója, a Mercedes-Benz. A németek persze egy partnerrel, a Vivint Solarral közösen igyekeznek borsot törni a Tesla orra alá. Ugyanakkor Boris von Bormann, az amerikai részleg vezetője nem hirdetett nyílt harcot, mivel szerinte elég nagy a piac ahhoz, hogy megosztozzanak rajta.

Az Energy Storage Home névre keresztelt eszköz nem olyan kompakt és elegáns, mint a Tesla Powerwall-ja, viszont testreszabható és bővíthető, így könnyen megoldható róla nem az elektromos autó töltése, hanem a ház energiaellátása is. 2,5 kWh-s akkumulátor egységekkel akár 20 kWh-ig növelhető a tárolókapacitása, az árak tekintetében az alapverzióért  5 ezer dollárt kérnek. Bár a Powerwall eleve 14 kWh-s, de a Vivint eszköze tartalmazza a szükséges napelemeket is. A legerősebb verzióért már 13 ezer dollárt kérnek, ebben viszont a telepítés összes költsége is benne van. A Vivint Solar jelenleg kb. 100 ezer amerikai háztartás energiaellátásáról gondoskodik, az új partnerség lévén arra számítanak, hogy jelentősen növelhetik az ügyfélkörüket.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
FORRÁSTech Times
MEGOSZTÁS
Rusi
Több mint egy évtizede foglalkozom telekommunikációval, számos területén dolgoztam már, de bármerre is vitt az utam, az újságírástól nem tudtam és nem is akarok szabadulni. :)