Az évben már korábban debütált SmartTag mellé megérkezett a SmartTag+ is, amely az ultra szélessávú (UWB) technológiát is használja a Bluetooth BLE szabvány mellett, ezzel sokkal precízebb működést és helymeghatározást biztosítva.

Arról, hogy a SmartTag miként működik, már készült egy bemutató videó is Laci által:

A SmartTag+ az UWB-nek köszönhetően egy megfelelő eszközön – mely egyelőre a Samsung Galaxy Note20 Ultra, Z Fold2 és S21-es mobilokra korlátozódik – képes vizuálisan is megjeleníteni a hozzá kapcsolt tárgy helyét. Leegyszerűsítve, ha például a SmartTag+ a macskánk nyakörvén lóg, a macska pedig a kanapé mögött alszik, a telefonunk az app és AR segítségével jelezni fogja nekünk, hogy a kanapé irányába kell mozognunk, hogy megtaláljuk a SmartTag+ eszközt és vele együtt a lusta macskát.

A Samsung AR Finder nevű segítője a SmartThings alkalmazásban elérhető a fent említett eszközökön a SmartThings Find szolgáltatásban. Arról, hogy később más UWB technológiát használó készülékek (például az iPhone 11 és 12 széria, az új Xiaomi csúcstelefonok) számára is elérhetővé teszik-e a funkciót, nem tudni, de nem lennék meglepődve, ha nem bővítené a támogatott készülékek listáját a Samsung saját portfólióján kívüli mobilokkal.

Így néz ki az AR Finder használatban /Fotó: Samsung

A SmartTag és az újonnan megjelent SmartTag+ a forgalomban lévő Galaxy telefonok hálózatának köszönhetően működik. Ehhez a hálózathoz csatlakozhat bármely felhasználó, akinek készülékén elérhető a SmartThings Find. A hálózathoz történő csatlakozás után a Galaxy okoseszközünk kvázi átjátszó szerepét fogja betölteni a BLE technológiával, így segítve megtalálni mások elvesztett SmartTagjét vagy telefonját.

Egy elveszett bilétát vagy telefont a bejelentést követően a SmartThings Find szerveren keresztül az összes regisztrált eszköz elkezd keresni, ha pedig megtalálják, a SmartThings Find szerverre elküldik a bejelentett készülék helyét és egyéb adatait.

A teljes folyamatot a SmartThings Find szolgáltatás titkosítva végzi – ígéri a Samsung, így csak az a felhasználó kaphatja meg az eszköze vagy SmartTagje helyadatait, aki bejelentette elveszettként.

Május elejétől lesz a Galaxy SmartTag+ Magyarországon megvásárolható. Kék és fekete színekben érkezik, 14.990 forintért vagy kettes csomagban 24.990 forintért.
A Galaxy SmartTag használatához Samsung Galaxy okostelefon szükséges, mely minimum Android 8.0-ás operációs rendszert futtat és 2GB rendszermemóriával rendelkezik.

A pletykák szerint az április 20-i online Keynote bemutatón hasonló eszközt várhatunk az Apple-től is.

Hirdetés
FORRÁSSamsung
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.