Hirdetés

Nem kellett sokat várni: már tegnap megjelent az Android 13 végleges verziója, ami számos újdonsággal kecsegtet.

Megjelent az Android 13, ami a Pixel készülékekre már most letölthető, és a többi gyártó eszközeire is várhatóan hamarabb érkezik majd, mint a korábbiakban.

Megjelent az Android 13 - így néz ki

Megjelenésben a tavaly debütált Material You továbbfejlesztett változatát hozza el a frissítés, ami új témamotorral, harmadik felektől származó ikonok támogatásával és egy megújult médialejátszó felülettel javít az élményen.

Megjelent az Android 13 - alkalmazásonkénti nyelvválasztás

Megérkezett az alkalmazásonkénti nyelvválasztás, ami a több nyelvet használóknak vagy nyelvtanulóknak lehet kifejezetten hasznos.

Megjelent az Android 13 - felületi újdonságok

Továbbfejlődött az éjszakai használatot kényelmesebbé tevő alvás mód, ami immáron elsötétíti a hátteret és sötét témára váltja az appokat.

Megjelent az Android 13 - adatvédelemben erősít

Adatvédelem területén is jelentős előrelépés történt. Mostantól az alkalmazások nem férnek hozzá a Galériához, csak az egyes képekhez, amikre feltétlenül szükségük van. A vágólapot automatikusan törli egy idő után az eszköz, így ha kimásolunk egy email címet, jelszót vagy egyéb érzékeny adatokat, azok nem kerülnek illetéktelenek kezébe.

Megjelent az Android 13 - vége a nemkívánatos értesítéseknek

Szintén nagyon üdvözlendő újítás, hogy az alkalmazások innentől nem tudnak automatikusan értesítésekkel bombázni. Ugyanúgy engedélyt kell kérniük, mint mondjuk a helyadatok használatához.

Tartalomfogyasztás terén is számos hasznos újdonság érkezett. Immáron támogatott a Spatial Audio, ami akkor érhető el, hogyha fejkövetős fülessel rendelkezünk, ami támogatja ezt a funkciót.

Megérkezett a Bluetooth LE támogatása is, ami alacsonyabb energiafelhasználás mellett jobb, kisebb késleltetésű, magasabb minőségű kapcsolatot eredményez, mint a hagyományos Bluetooth, továbbá lehetőség van egyszerre több eszközhöz is csatlakozni és zenét (vagy bármi mást) lejátszani, ha ezt a céleszközök is támogatják.

Megjelent az Android 13 - a táblagépek használóinak is kedveznek

A táblagépekre megérkezett az új tálca, aminek segítségével láthatjuk a futó appjainkat és könnyedén egymás mellé helyezhetjük őket osztott képernyős módban a hatékonyabb munka érdekében. Érintőtoll használata esetén is érkezett egy hasznos funkció: ha rátenyerelünk a kijelzőre, rajzolás közben nem fogja érintésnek érzékelni az eszköz.

Elérhetővé vált a HDR videókészítés támogatása harmadik felek kamera alkalmazásában, és megjött az új kimenetválasztó is médiaforrások esetében, valamint a braille kijelzők támogatása a Talkback kisegítő lehetőséghez.

A Google I/O-n már látott, azonban még meg nem érkezett funkciókra is lehet később számítani. AirDrop szerűen átküldhetünk majd linket, képet, szöveget az Androidos eszközeink között és a Chromebookra át tudjuk küldeni az üzeneteinket, legyen az bármelyik appból érkező (pl. Messenger, WhatsApp, Signal, Instagram, stb.).

Ti izgatottak vagytok, hogy már most megjelent az Android 13? Melyik funkció a kedvencetek, mit vártok leginkább?

Hirdetés
FORRÁSGSMArena, Google
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.