Hirdetés

Fejlődött a Galéria, a Bluetooth képességek, és egy csalás elleni védelem is bekerült a szoftver fejlesztői béta verziójába. Íme a MIUI 14 néhány új funkciója.

Az eddig megjelent, nem hivatalos információk szerint idén nem lesz köztes MIUI verzió, mint annak idején a MIUI 12.5 volt, hanem rögtön a MIUI 14 veszi át a jelenlegi MIUI 13 helyét. Az új felület bejelentését év végére, az Android 13 megjelenését követő időszakra datálják a szivárogtatók, így a most napvilágot látott funkciókon kívül még számos újdonsággal készülhet a Xiaomi.

A napokban olyan képek bukkantak fel a neten, melyeken valószínűleg a következő MIUI verzió új funkciói láthatóak, de mivel nem hivatalos információkról van szó, érdemes ezeket fenntartásokkal kezelni.

Okosabb lett a Galéria

A Galéria alkalmazás egy olyan hasznos funkcióval bővül, mely lehetővé teszi a képeken olvasható szövegek gyors kijelölését és másolását. Ilyen funkciót láthattunk már másutt is, például az iOS 15-ben. Szintén ismerős, de hasznos, hogy a Galéria egy „Ezen a napon történt” funkcióval is gazdagodott, ami az évekkel korábban megörökített pillanatainkra segít emlékezni.

A Galéria új funkciói: ezen a napon, szövegfelismerés A Galéria új funkciói: ezen a napon, szövegfelismerés

Jobb Bluetooth képességek

Hardveresen már sok készülék tudja, szoftveresen viszont még kevés támogatja a Bluetooth LE Audio-t, vagyis a Bluetooth Low Energy Audio-t. Ha a BLE ismerős, nem véletlen, hisz egy csomó okos eszköz, pl. okos karkötő használja évek óta, az audiós kiegészítőkhöz viszont az 5.2-es szabvánnyal érkezett meg az alacsony energiaigényű adatátvitelt biztosító megoldás.

Az LE Audio számos hasznos, mindennapi problémára nyújt megoldást: egyrészt, egy magas minőséget eredményező, de alacsony energiafelhasználású új kodek érkezett, az LC3, ami még alacsonyabb átviteli sebességnél is magasabb minőséget nyújt, mint a most használatos SBC.

A legtöbbünk számára azonban a multi stream lehetősége a legizgalmasabb, amire ugyan volt már lehetőség korábban is, de csak egy márkán belüli, külön ilyen funkciót támogató hangeszközök között.

Egyrészt, egyszerre több pár fülesre is ki tudjuk küldeni a kívánt hangforrást, másrészt pedig a korábbiakkal ellentétben a TWS fülesek nem egymáshoz kapcsolódva működnek, hanem mindegyik külön-külön a telefonhoz csatlakozik.

Természetesen ezen funkciók használatához hardveresen Bluetooth 5.2 támogatás szükséges, a telefon és a kiegészítő oldaláról is.

Csalók elleni védelem

Az internetes, telefonos csalások egyre inkább elterjedtek az utóbbi években, idegesítőek, és sok kárt is tudnak okozni, hogyha valaki bedől ezeknek. Számos csalás elleni védelmet ígérő szoftver, biztonsági megoldás létezik, de sajnos egyik sem tud maximális védelmet nyújtani, nekünk kell résen lennünk első sorban.

Viszont, azért nem árt, hogyha a telefon jelzi egy számról, hogy az gyanús, vagy egy SMS-ről, hogy nem is a futárcég küldte. Ilyesmi funkció várható a MIUI 14-ben, azonban a GDPR miatt gyérített funkciós EEA verzióról kérdéses, hogy megkapja-e, erről semmit sem lehet tudni jelenleg.

A csalók elleni védelem felülete

Újratervezett értesítések

Az értesítések hasznosak, de ha túl sok van belőlük, vagy irrelevánsak, az rossz. Ebben nyújt segítséget az értesítések korlátozásának lehetősége, hogy ne foglalja a helyet egy számunkra haszontalan, „ragadós” értesítés.

Változások az értesítési központban Változások az értesítési központban

Frissített óra alkalmazás

Az óra alkalmazás felülete is megújult
Az óra alkalmazás felülete is megújult

Melyik a kedvenc újításotok, és Ti mit vártok leginkább a MIUI 14-től?

Kiemelt kép forrása: xiaomiui.net

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
Márkus Marcell
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.