Hirdetés

A Sony 2020-ban jelent meg a piacon a PlayStation 5-tel, jelentős újításokkal; a PlayStation 4-hez képest nagy előrelépést jelent, viszont az ára meglehetősen magas. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy rögtön váltson PlayStation 4-ről PS5-re. Érdemes emiatt megfontolni, hogy lecseréljük-e a PS4-et, sőt azt is mérlegelhetjük, hogy megéri-e (akár használtan) egy PS4-et vásárolni. Lássuk az előnyöket és a hátrányokat!

A PS5 jelentős fejlesztés eredménye, valódi ugrást jelent teljesítményben és felhasználói élményben egyaránt. A teljesen új architektúrával, jobb felbontással és az SSD technológia alkalmazásával, a gyorsabb tárolóval a PS5 konzol szinte minden tekintetben ütősebb, mint a PS4 konzol. A PS5-nek két változata jelent meg ‒ a Standard Edition és a Digital Edition ‒ mindkettő ugyanazzal a specifikációval – de a Digital Editionben nincs merevlemez.

Melyek a legfontosabb különbségek a két játékkonzol között?

A PS5 15 GB RAM-ot kapott, szemben a PS4 8 GB tárterületével. A merevlemez már az SSD (Solid State Drive) technológiát alkalmazza, ami sokkal hatékonyabb a hagyományos HDD-nél, ezáltal a játékok gyorsabbá, élvezetesebbé válnak.

A képfelbontásban is jelentős a minőség különbség, mivel a PS5 már 4K képes, míg a PS4 ezt még nem tudja (Full HD). A PS4 és a PS4 Pro is rendelkezik egy szabványos Blu-ray meghajtóval. A Blu-ray lemezek akár 25 GB adatot is tárolhatnak egy rétegen, és a meghajtókon filmeket is nézhetünk a PS5-ön már 4K felbontásban. A másik nagyon jelentős különbség a PS5-nél a DualSense alkalmazása: edz egy olyan vezérlő, ami lehetővé teszi az adaptív ravasz használatával, hogy más érzés legyen vele egy nyilat kilőni, mint gépfegyverrel lövöldözni, emiatt a felhasználói élmény lényegesen jobb. A PS5 visszafelé kompatibilis, tehát lejátssza a PS4 játékok nagy többségét, néhányat még frissítettek is.

Technikailag ugyan jobb játékkonzolnak számít a PS5, azonban mégis érdemes meggondolni a megvásárlását, és nem csak az ára miatt. Viszonylag nagy méretű készülékről van szó, ezért az elhelyezése problémát jelenthet. Ezen kívül megfontolandó az is, hogy a 4K felbontást csak akkor tudjuk teljes mértékben kihasználni, ha 4K képes, korszerű televíziónk van, amivel tökéletes képminőségben élvezhetjük a játékokat. Ha a PS5 mellé még egy új TV-t is venni kell, az már jelentős összeget jelent.

Miért érdemes PS4-et választani?

Természetesen (majdnem) mindenki a legújabb konzolt szeretné megszerezni, de ezt sokszor az anyagiak, pénztárcánk nem teszi lehetővé. Pontosan emiatt nem árt fontolóra venni egy használt PS4 megvételét, természetesen megbízható forrásból. A Vatera online piacterén érdemes böngészni az eladó használt PS4 konzolok között.

Bár a PS4 Slim 2016-ban jelent meg, így nem új modellről van szó, mégis elmondható, hogy kategóriájában kiemelkedő teljesítményt nyújt. Ha még nincs játékkonzolunk, de szeretnénk egyet, akkor a PS4 remek választás, mert sok kiváló játék áll hozzá rendelkezésre. Ilyen például a God of War, a Call of Duty és az Assassin’s Creed. A PS4 Pro már korszerűbb, többet tudó változat, viszont az ára megközelíti a PS5-ét ‒ akkor inkább a PS4 Slim a nyerő.

A PS4 Slim egy kompakt, kis méretű játékkonzol, viszonylag klassz teljesítménnyel. Kedvenc játékainkat full HD minőségben játszhatjuk rajta. Kis méretének köszönhetően nincs gond az elhelyezésével. Energiatakarékos, csendes játékkonzol, ráadásul a súlya is csak 2,1 kg. Ha nagyobb tárhelyre van szükség, akkor vagy vásároljunk 1 TB-os változatot, vagy bővítsük külső merevlemezzel.

Nagyon sok kiegészítőt kapható hozzá, ezek közül a virtuális valóság készlet az egyik legérdekesebb. Általában egy VR szemüveget, kamerát, vezérlőt és néhány VR játékot tartalmaz egy szett, de darabonként is megvásárolhatók. A PlayStation VR készlet ár/érték aránya nagyon jó, egyszerűen csatlakoztatható a konzolhoz és bónuszként még kiváló 3D hangzást is kapunk.

Ha még több élményre vágyunk, akkor rendelkezésünkre áll a PlayStation Plus is, amin keresztül plusz játékokat (havonta 2), prémium funkciókat is elérhetünk, megoszthatjuk a játékokat másokkal a Share Play használatával. Ez a szolgáltatás persze minden Playstation tulajdonos számára rendelkezésre áll.

Bár a Sony bejelentette, hogy a PS4 gyártását 2021 januárjától leállítja, bízhatunk abban, hogy a különböző frissítéseket és új játékokat még évekig megkapja majd. Tehát, ha nem engedhetjük meg magunknak a PS5-öt, akkor bátran vásároljunk egy PS4-et, nagyon sok, csodás játékkal játszhatunk. Nem jelent óriási kompromisszumot a megvásárlása, és még évekig nagyon jó élmény lesz vele a játék.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.