Hirdetés

Egyre több okosotthon-eszköz kap Matter támogatást, köztük a Google okosotthon eszközei is, de maga az Android rendszer is támogatja az új okosotthon szabvány, amely az ökoszisztémák által felhúzott falat hivatott lebontani.

Matter támogatást kaptak a Google okosotthon eszközei és az Android is

Mióta megjelentek az okosotthon eszközök, egyre nagyobb problémát jelentett, hogy igazából eléggé bután működnek: egy csomó nem működik együtt a másik gyártó termékeivel, igazán nem lehet őket összekötni automatizációban, hacsak nem használunk valamilyen tolmácsot, mint az IFTTT, a Google Home vagy az Apple HomeKit, de lehetne itt említeni az Amazon és a Samsung rendszerét is akár.

Mindegyik külön ökoszisztéma, és ha véletlen megoldja egy ilyennek a használata a teljes inkompatibilitást részben, koránt sem használható ezeknek az eszközöknek a teljes potenciálja.

Egy fokkal jobb a helyzet akkor, hogyha mondjuk Home Assistant rendszert használunk, hiszen ott tényleg minden rendelkezésre áll, a kompatibilis eszközök teljes mértékben képesek együtt működni más gyártók termékeivel is.

Több száz cég összeállt, és megalkotta a Matter szabányt, ami egy nyílt protokoll az okosotthon-eszközök kommunikációjához. WiFi-t és a Thread-et használja, helyi hálózaton működik, így nem kell az információnak több száz kilómétert utaznia távoli szerverekre, hogy aztán néhány másodperc múlva megtörténjen a lámpa lekapcsolása, hanem azonnal megtörténik.

A Google frissítette a Nest Mini, a Nest Audio, a Nest Hub (1. és 2. generáció), a Nest Hub Max, a Nest Wi-Fi Pro, a Google Home és a Google Home Mini eszközöket, melynek köszönhetően ezek már támogatják az új szabványt.

Több további Nest-eszköz, köztük a Nest Thermostat (2020) és a Nest Wi-Fi (nem Pro) is megkapja majd a protokoll támogatását jövőre. Az Android is támogatja a Matter eszközöket is, összekötik a Fast Pair funkcióval, melynek köszönhetően az új eszközök gyorsan és könnyedén hozzáadhatóak a rendszerhez. A Google a jövő év elejére ígéri a Matter támogatást a Google Home alkalmazás iOS-verziójához.

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
Márkus Marcell
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.