Szerkesztőségünkbe egy igazi csúcskategóriás ultrabook, az Apple Macbook Air készülék érkezett tesztelésre.

A doboz tartalma

Elegáns, fehér dobozban érkezik a készülék. A dobozán egy sajtókép, két logó, és egy kevés szöveg helyezkedik el. A Macbook dobozát kinyitva elsőként közvetlenül a készülék köszönt ránk, alatta a MagSafe 2 töltő adapterét, egy töltőfejet, egy hosszabítókábelt, fontos termékinformációkat tartalmazó dokumentumokat, és kettő Apple- matricát találunk.DSC_0319

Esztétika

A kicsomagolás pillanatában egy lehengerlő érzés tölti el az embert, hiszen a Macbook rendkívül vékony, rendkívül könnyű, és egyszerűen csodálatos. A készülék háza eloxált alumíniumból készült, és rendkívül masszív. A masszívság ellenére az első napokban nem mertem a kezembe venni a készüléket, mert féltem, hogy le fogom ejteni. Szerencsére erre (még) nem került sor, de a vékonysága tényleg a mai technológia csúcsát képviseli- a készülék a legvastagabb pontján is mindössze csak 1,7 centiméter. A vastagság viszont sok ultrabookkal ellentétben nem megy a teljesítmény rovására.  A háttérvilágítású billentyűzet alatt az üvegborítású trackpadet találjuk. A billentyűzet járása, és nyomáspontja megfelelő.

DSC_03142014-05-04_20-32-33_HDR

A kijelző mérete 13,3 hüvelyk. A kijelző felbontása 1440×900 pixel, és LED háttérvilágítással rendelkezik. Az egyetlen hátránya talán a kijelzőnek, hogy még felár függvényében sem választhatunk matt változatot. Csatlakozókból csak a legszükségesebbeket kapjuk- bal oldalon a MagSafe 2 töltőt, egy darab USB 3.0 és egy darab Jack 3,5 portot találunk. Jobb oldalon egy Thunderbolt kábelt, egy USB 3.0-ás eszközt, valamint egy SDXC kártyát tudunk csatlakoztatni. A trackpad talán a legjobb a világon- nem azért támogatja a multi touch mozdulatokat, mert 2014-ben meg lehet oldani, hanem azért, mert használható- és biztos vagyok benne, hogy nem csak én vagyok az egyetlen, aki használni is fogja, mert a beviteli eszközök egy új dimenzióját hozza el az üvegborítású trackpad.

Hardver

Több változatban készült a Macbook Air, mi ezt a változatot teszteltük:

Processzor: Intel Core i5 1,3 GHz, Dual Core, 3MB L3 Cache (Turbo Boost 2,6 GHz)

Memória: 4 GB 1600 MHz LPDDR3

Videókártya: Intel HD Graphics 5000 1024 MB

Tároló: 128 GB flash alapú szilárdtest- meghajtó(SSD)

-802.11 a/b/g/n/ac Wi-Fi támogatás

-Bluetooth 4.0

Operációs rendszer:

A Macbook Airt az OS X 10.9 Mavericks operációs rendszerrel szállítják, de lehetőség van Windows telepítésére is. Az OS X 10.9 Mavericks rendszer tökéletesen idomul a hardverhez, a rendszer rendkívül gyors, hála a processzornak, a fejlett memóriakezelésnek, valamint a 128 GB kapacítású SSD-nek. Az operációs rendszerhez jár a legújabb iLife szórakoztató programcsomag, illetve az iWork, ami tartalmazza a Pages, Numbers és Keynote irodai programokat is.

DSC_0316

Akkumulátor, hűtés:

A gyártó 12 órás üzemidőt specifikál a 13 hüvelykes Macbook Air-nek, és bár túlzásnak tűnik, közepes fényerőn, bekapcsolt wifivel, átlagos használat mellett tényleg garantálható a fél napos üzemidő. Természetesen az idő előrehaladtával az akkumulátor kapacitása csökkeni fog, de nem lehet okunk a panaszra. A töltést a már említett MagSafe 2 biztosítja, ami egy olyan megoldás, ami jelenleg kizárólag az Apple termékeinél érhető el. A MagSafe nem mechanikusan, hanem mágnesesen csatlakozik a Macbookhoz, ezáltal lerántás esetén nem történik semmi baj a készülékben. A MagSafe adapter töltés közben hajlamos felmelegedni, ez egy kis hibaként felróható az Applenek,  de rendeltetésszerű használat mellett ez nem számít problémának. A kijelző zsanérján lehetett volna még egy kicsit erősíteni, de a mérnököknek is fejtörést okozhatott, hiszen a zsanér alatt helyezkedik el a hűtést biztosító rendszer. A készülék ennek ellenére nem melegszik, a ventillátor hangja annyira nem hallatszik, hogy könnyen össze lehetne téveszteni passzív hűtéssel is.

Ár/érték:

A készülék ára újonnan 319000-379000 forint között alakul, tehát nem egy olcsó gépről beszélünk, de ha az ár/érték arányt kell figyelembe venni, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy egy erős hardvert kapunk, egy korszerű és fejlett operációs rendszerrel, szóval a Macbook Air tökéletes választás azoknak akik egy megbízható gépet szeretnének,kényelmi funkciókkal, és kiemelt támogatással- az Apple 1 év világgaranciát, valamint 90 napos ingyenes Technikai Ügyeletet biztosít a vásárlóinak.

ÁTTEKINTÉS
Dizájn/Megjelenés
10
Szoftver
10
Hardver
9
Adatkommunikáció/Akkumulátor
10
Ár/Érték arány
9
Laci
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.