Hirdetés
A német Lioncast kifejezetten gamer perifériákkal foglalkozik, van náluk gamer egér, billentyűzet, headset, egérpad és különböző kiegészítők. Hogy jobban megismerhessük a márkát és a termékeket, küldtek nekünk tesztre egy BUFF névre hallgató egérpadot, egy LM20 típusú egeret, egy LK200-as és egy LK300-as mechanikus billentyűzetet és egy  érdekes kiegészítőt, egy Mouse Bungeet.

Lioncast LM20 egér

Az egér dobozán rengeteg hasznos információt feltüntettek, a legfontosabb infók közé tartozik, hogy kifejezetten FPS, RTS és MOBA játékokhoz tervezték, 16400 DPI érzékenységű szenzort kapott, illetve kedvünkre növelhetjük vagy csökkenthetjük a súlyát az aljába épített nehezékeknek köszönhetően.
Az LM20 külső megjelenés szempontjából szerintem meglehetősen impozáns, a hátulján kapunk egy RGB-s logót, de ezt leszámítva a színezéssel nem szálltak el, matt és fényes fekete felület jellemzi.
Az egér kábele egyébként kellőképp hosszú és szövet borítást kapott, így véleményem szerint nem lesz gond a strapabírósággal. Összesen 11 darab programozható gombbal rendelkezik, a bal oldalán van három, az elején bal oldalon van egy, illetve a görgő vonalában még négy.
A pontosságért egy Avago 9800-as lézeres szenzor felel, amivel megmondom őszintén semmi gondom nem volt, pedig a Lioncasttól érkezett szettet már bő egy hónapja használom. A periféria válaszideje jó, a szenzor pontos, nem remeg, nincs rossz szavam rá.
Az egérben van beépített memória is, így összesen 5 profilt tudunk eltárolni benne, amelyek között az egér alján található kis gombbal tudunk váltogatni. Letölthető egy ingyenes segédprogram is hozzá, ahol teljesen személyre tudjuk szabni az egeret. Külön állíthatjuk mind az öt profilnál a gyorsulást, a sebességet, a polling rate-et, a gombok funkcióját és persze a DPI-t is, amit 50 és 16400 között állíthatunk (öt fokozaton belül). Természetesen külön állítható a logó világításának színe és lélegzésének sebessége is. Amint rányomtunk az Apply-ra, minden módosítás átkerül az egér memóriájába és ha mondjuk átviszed egy haverodhoz, ugyanazokkal a beállításokkal játszhatsz ott is.

A Lioncast LM20 nagyon kényelmes egér, jól használható, az oldalsó gumis felületnek köszönhetően a nedves kezem sem csúszott, az Omron kapcsolókkal 5 millió leütéses élettartamot ígérnek, tehát ergonómia, kényelem és teljesítmény szempontjából is elégedett vagyok.

Lioncast Buff egérpad

Mindehhez persze hozzájárul az egérpad is. A Lioncast Buff hozzánk M-es méretben érkezett. Erről sokat nem írnék, hisz mit is lehetne mondani egy egérpadról, ami biztos, hogy az egerészés nagyon fluid vele, az egér szinte suhan rajta, az anyag rendkívül hajlékony, ami abból a szempontból előnyös, hogy ha felgörgeted és elviszed a haverodhoz, akkor utána egyből felveszi az asztal formáját, nem marad hullámos.

Mouse Bungee

Mi is ez tulajdonképpen? Világít, USB elosztóként működik és segít az egered kábelének elvezetésében. A skorpiónk farkába be tudjuk illeszteni az egér kábelét, az anyaga rugalmas és így nem kell aggódni amiatt, hogy esetleg beakadna a kábel mondjuk az asztal szélébe, mindig van mozgásterülete.
Összesen négy darab USB 2.0 pass-through portja van, ahova mondjuk magát az egeret, de más perifériákat is dughatunk. Nem mondom, hogy nem hasznos a termék, de megvoltam nélküle is.

Lioncast LK200 és LK300 billentyűzetek

Alapvetően ugyanaz a két billentyűzet, azonban van két fontos eltérés. Az LK200-on nincs numerikus billentyűzet, ezáltal ez egy sokkal kisebb méretű periféria, az LK300-hoz pedig jár alapból egy lecsatlakoztatható csuklótámasz. Minden más tulajdonságban megegyeznek.
Mindkettő kapható US és DE kiosztással, hozzánk amerikai LK200 és német LK300 érkezett. A német csak annyiban tér el a magyar kiosztástól, hogy mások a kupakokra rajzolt karakterek, de ha a rendszerben a magyar nyelv van beállítva, akkor pl. az ‘L’ betű mellett ugyanúgy az ‘É’-t kapod, stb.. Amerikai kiosztás mellett az Enter lapos, illetve nincs ‘Í’ betűnk sem, tehát mindenképp a németet javaslom.

LK200
Mivel minden másban megegyeznek, így a két billentyűzetről egyként beszélnék és mivel az LK300 volt a német kiosztású, így ezt használtam huzamosabb ideig.
Az anyaghasználat remek. A hátulján látszik, hogy az alap műanyagból van és van két kitámasztónk is gumi borítással, azonban a fedlap fémből van. A hideg, szálcsiszolt fém prémium megjelenést ad és ezáltal strapabíróbb is a billentyűzet.

LK300
Az LK300-on a 200-zal ellentétben rengeteg extra gombunk van a billentyűzet felső szegmensében. A bal oldalon G1-től G5-ig különböző makrókat tudunk beállítani, a jobb oldalon pedig zárolhatjuk billentyűzetet, kereshetünk, előre-hátra léphetünk pl. böngészőben, mellette a kedvenceket hozhatjuk elő, illetve alvó módba tehetjük a gépet, de persze mindegyiknek külön funkciót is adhatunk a segédprogrammal.
Ezen felül arra is van lehetőség, hogy szoftver nélkül állítgassuk a billentyűzet fényét is, az FN+1-2-3-4-5-tel a különböző játékokhoz kitalált fénymódok között váltogathatunk, az FN+nyilakkal a fényerőt állíthatjuk, az FN+Insert kombináció nyomogatásával pedig a 14 animáció között váltogathatunk.
A Lioncast ezt a két billentyűzetét Kailh kapcsolókkal vértezte fel, ami egyrészről olcsóbb megoldás a Cherry switcheknél, másrészről pedig lineáris kapcsolókról van szó, tehát nincs az a kifejezett mechanikus kattanó hang leütésnél. A karakterek itt nem olyan érzékenyek, más billentyűzeteknél simán előfordult, hogy rajta pihentettem a kezem és csak azt veszem észre, hogy lenyomódott valamelyik billentyű, na itt ilyen probléma nem volt. Megoszló a vélemény ezekkel a switchekkel kapcsolatban, hogy olcsó másolat csupán, de szerintem minőségiek és ugyan nincs meg az a kifejezett mechanikus switch érzésem, ettől eltekintve nekem nem volt gondom vele a tesztidő alatt.

Verdikt

Ahogy mondtam, több mint egy hónapja használom a Lioncast billentyűzetét, egerét, egérpadját és ezt a Mouse Bungee-t is és nekem semmi problémám nem volt velük. Mivel tudok vakon gépelni, ezért a billentyűzet német matricázása nekem nem okozott gondot, a billentyűzeteknél hiányzott a mechanikus kattanás, így én maradok a Cherry MX switchek mellett, az egér kényelmes, jól használható, ugyanígy elégedett vagyok az egérpaddal is, a Bungee pedig egy opcionális kiegészítő, amire eldöntheted, hogy szükséged van vagy nincs.
A Lioncast néhány terméke több hazai viszonteladó kínálatában is megtalálható, de a weboldalukról is lehet rendelni. Ha érdekel az áruk vagy megnéznéd a kínálatot, akkor KATT IDE.
Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.