Több mint négy év telt el azóta, hogy az Nvidia bemutatta a G-Sync technológiát, ami igencsak előremutatónak tűnt anno (és még ma is), más kérdés, hogy mivel licenchez kötött dologról van szó, így nem álltak sorba a gyártók, hogy ezt a megoldást alkalmazzák. Az AMD-s FreeSync ráadásul sokkal jobb alternatívának bizonyult, csak hát a játékoson nem csupán AMD-s gépeken gémelnek, hanem nvidiás szörnyeken is, így pedig az LG, vagy éppen legnagyobb konkurense sem hagyhatta szó nélkül a másik tábort. Hogy mi lett az eredmény? Tesztalanyunk, az LG 34UC89G, ami már ténylegesen támogatja a G-Sync-et.

Az LG 34UC89G más lett, mint elődje, színkombinációk tekintetében feketével és vörössel kell számolni, kicsit talán ROG-os, de amúgy összességében inkább vagánynak mondanám. A képernyő, ami hajlított, 21:9-es, 34 hüvelykes, felbontása pedig 2560 x 1080 pixel (81,72 ppi-s képpontsűrűség). A kontrasztarány 1000:1-hez, ami elég jó eredmény, tekintve, hogy ez egy IPS panel. A színtérlefedettsége sRGB skálán 99%-os, összesen 16,7 millió árnyalat mutatkozhat meg. Az igazi ütőkártya a G-Sync-ben rejlík, ezzel akár 166 Hz-es képfrissítés is elérhető.

A 178 fokos betekintési szögekkel, nagyjából 300 nites fényerővel és 5 ms-os válaszidővel rendelkező képernyőt olyan talp tarja, ami segít a magasság megváltoztatásában (0-120 mm) és a dőlésszög(-5° és +20°) kalibrálásában is. A monitor hátulján több csatlakozó is helyet kapott: 1 db DisplayPort 1.2, 1 db HDMI 1.4, 1 db 3,5 mm jack audiokimenet, 1 db kétportos USB 3.0 + upstream port. A kábeleknek is van egy csiptető, hogy ne lógjanak össze-vissza a madzagok, más kérdés, hogy ez bal oldalon alul található, vagyis a jobb kezeseknek egyáltalán nem célszerű használni.

Szót kell ejteni a menüről, amit a középen alul található joystick segítségével érhetünk el. Elég könnyen átlátható, kapásból láthatunk egy összegzés, hogy milyen beállítások vannak éppen aktiválva. Bekapcsolhatunk többféle módot (Gamer 1-2, FPS 1-2, RTS és Olvasás), a feketestabilizálást, plusz ugye a célkereszt funkciót sem szabad elfelejteni.

Visszatérve a panelhez, hiszen ez a LG 34UC89G igazi szexeplije, igazából több szempontból is dicsérni lehet. A felbontás nem világmegváltó, de rendben van, a 144 Hz-es, külön menüpontban aktiválva akár 166 Hz-es képfrissítési ráta azonban minden igényt kielégít, a teljes tartomány így 30-166 Hz között mozoghat. A kávák nagyon vékonyak, mondhatni láthatatlanok, ügyesen megoldották ezt a mérnökök. Nem zavaró, de megfigyelhető egy kis bevilágítás, a betekintési szögekkel semmi gond nincs.

Első használat előtt mindenképpen kalibrálni kell a panelt úgy, ahogy a játékos igényei megkívánják, normál esetben olyan 6600K színhőmérsékletet kapunk, ami már közel van a tökéleteshez. Az input lag értéke 15 ezredmásodperc, ez összességében nem rossz, a válaszidő pedig papíron 5 milliszekundum.

Az LG 34UC89G ára itthon hivatalosan 299 990 forint, ami egyértelmű, hogy nem kevés, de a kategória átlagát és a konkurenseket nézve egyáltalán nem mondható borzalmasnak. Nyilván a felbontástól senkinek nem esik le az álla, de a G-Sync-nek bizony ára van, ezt pedig nemcsak az LG, hanem a felhasználók is megfizetik. Előny az akár 166 Hz-es képfrissítés, a kiváló IPS panel, valamint a korrekt csatlakozási képességek. Mi tehát a verdikt? Monitornak drága, gamer monitornak már nem annyira. Érdemes ezt is számításba venni, ha valaki ilyen vetítőt keres.

Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt