Hirdetés

Rémlik valakinek Edward Snowden neve? Ő az a fiatalember, aki a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a Védelmi Hírszerzési Ügynökség (DIA) munkatársa is volt, mint informatikus. Snowden 2013-ban az amerikai kormányszervek titkos dokumentumait hozta nyilvánosságra, melyekből kiderült, hogy a kormány az állampolgárok telefonhívásait és tevékenységeit rendszeresen lehallgatják.

Snowden a Lavabit nevű email programot preferálta, ugyanis SSL titkosítással bírt, így azokhoz a kormány nem férhetett hozzá. 2013-ban a vállalat vezére, Ladar Levison inkább megszüntette a programot, minthogy kiadja a kormánynak a titkosító kulcsot. A felhasználók adatvédelmét elsődleges szempontként tekintő Lavabit most újra elérhető lett új architektúrát használva, mellyel az SSL kulcshoz maga a vállalat sem fér hozzá.

A kódgenerálás automatikus, a kulcs beillesztése után pedig megsemmisül a kód. A Lavabit egyelőre még csak azok számára érhető el, akik eddig is használták, viszont a régi leveleikhez ők sem férnek hozzá, hisz ezek törlésre kerültek. A felhasználók három mód közül választhatnak. Trustful, Cautious és Paranoid.

Az első a legkevésbé biztonságos megoldás, ilyenkor a titkosítás a vállalat szerverein történik, míg a Cautious end-to-end titkosítást használ. A Paranoid annyiból „durvább” módszer, hogy a kulcs nem a szervereken tárolódik, hanem a felhasználó készülékén, amit ha elhagynak, akkor az igen kínos…

A Lavabit egy Dark Mail nevű funkcióval is bővült, mellyel minden email metaadatait is titkosítják, így az internet-szolgáltatók nem látják sem a feladó, sem a címzett adatait. A vállalat nem tette közzé, hogy mikortól fogadnak új regisztrációkat, de a regisztrációs igényt már be lehet nyújtani.

Hirdetés
FORRÁSEngadget
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.