Akciókamerából nincs hiány. A GoPro – ami nem kizárt, hogy hamarosan a Xiaomi tulajdonába kerül – mondjuk eléggé az élen jár, de számos márka próbálja meg felvenni a céggel a harcot, ha mással nem is, legalább jobb árazással. Tesztalanyunk, a Lamax X10 Taurus sem egy egyedi fejlesztés, nem egy olyan termék, amin több száz mérnök törte volna a fejét, sokkal inkább egy átbrandelt produktum, amihez egyedi nevet társítottak.

Külsőleg már ismerős lehet a kamera, flottul ugyanaz a dizájn, mint más hasonló eszközöknél, csak a specifikáció tér el egy kicsit. Elöl egy 14,2 megapixeles Sony IMX117 halszem optikát találunk, ami videókat maximum 4K felbontásban és 30 fps-sel tud felvenni, de 720p-ben lassított felvételeket is lőhetünk, méghozzá 240 képkocka/mp sebességgel.  A 61 x 42 x 23 mm-es készülék mindössze 78,5 grammot nyom, már tok nélkül, azzal ugyanis nehezebb, viszont cserébe 40 méterig vízálló. Rengeteg dolgot kapunk a dobozban, különféle felszereléseket, fogantyúkat, plusz egy pót akkumulátort is.

A 170 fokos látószögbe szinte tényleg minden belefér, a képminőség meglehetősen korrekt. Az MP4 formátumba mentett videók közepesek, ahogy a lenti tesztfelvételeken is láthatók, eléggé szemcsés a kép, érdekes módon ez a részletességet nem érinti veszélyes mértékben, egyszerűen csak zavaró ez a nagymértékű zajosodás. A lassított filmek látványosak, itt már azért kijön, hogy mi a különbség a normál 4K és a HD felbontás között, fontos pillanatokban azonban még ennek ellenére is jól jöhet.

Az akkumulátort egy ajtó védi a külső behatásoktól, 1050 mAh kapacitású, ez azért sok-sok kép és megannyi percnyi videó elkészítéséhez. A töltést az oldalt lévő microUSB csatlakozón keresztül végezhetjük, itt található a microSD kártya foglalata is. A Lamax szerint minimum microSDHC Class 10 vagy UHS-1 kiegészítők javasoltak, de az optimális felvételekhez inkább microSDXC javasolt, legyen az akár UHS-1, akár UHS-3.

Az Ambarella A12 által hajtott Lamax X10 Taurus menürendszere egyszerű, könnyen kezelhető, az elöl található bekapcsológomb egyben a módváltó is, fotó, videó, lassítás és menü. Utóbbiban az oldalt lévő iránybillentyűk segítenek navigálni, a felbontástól kezdve egészen a minőségig mindent babrálhatunk. Itt érjük el a WiFi funkciókat is, az akciókamerához tartozó applikáció segítségével könnyedén lehet távolról irányítani a kütyüt, vagy éppen lementeni róla az adatokat.

A Lamax X10 Taurus ára 67-70 ezer forint, ez pedig egyáltalán nem kevés, itt már komolyabb konkurensekkel kell megküzdeni. A GoPro Hero 5 ennél drágább, a Hero 5 Session pedig kicsit más kategória. Inkább a GoPro 4-gyel vagy éppen a SJCAM SJ7-tel kell farkasszemet néznie, és bár előbbi nem tud 4K-t, mégis minőségibb, utóbbi pedig kimondottan jobb anyaghasználattal rendelkezik és még a végeredmény is jobbnak mondható. Tesztalanyunk tehát nem rossz kütyü, de ennyiért drága, mivel semmiben nem tud jobb lenni, mint az ugyanezt a formatervet követő társai.

Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt