A mai SSD-knek több formája van. Amit talán a legtöbben ismernek, az a 2,5 hüvelykes SSD, de vannak M.2-es SSD-k is. Ezeket két csoportra lehet osztani. Léteznek SATA-s és NVMe alapú M.2-es SSD-k, utóbbiak a leggyorsabbak jelenleg a piacon és ilyen technológiával bírnak a Kingston KC1000-es SSD-k is.

Fontos, hogy mielőtt megvásárolnál egy ilyen SSD-t, ellenőrizd, hogy az alaplapod támogatja-e az NVMe SSD-ket. Az, hogy van rajta M.2 csatlakozó, az nem vonja egyből maga után azt is, hogy bármilyen SSD működik vele. Azt is figyeld, hogy támogat-e NVMe-t az alaplapod, illetve hogy a foglalat B , M vagy B & M -es csatlakozójú SSD-t támogat.

A Kingston KC1000 egy M key NVMe SSD, ami három kapacitásban kapható. 240, 480 és 960 GB. A legtöbb NVMe SSD 2280-as vagyis 22 x 80 mm méretekkel bír, ez igaz a KC1000-re is. Ha megvásárolod, akkor kapsz hozzá egy Acronis True Image aktiváló kulcsot is, aminek segítségével a régi rendszerpartíciót egy az egyben le tudod klónozni az új SSD-re, így nem kell újból feltelepíteni a Windowst és a drivereket, programokat.

A Kingston a KC1000-nél MLC NAND-ot használ TLC helyett, ami igaz, hogy drágább, de hosszabb élettartammal és jobb teljesítménnyel bírnak. Egy SATA SSD-t még mindig olcsóbban lehet megvásárolni, azonban érdemes hosszútávon is gondolkodni, az NVMe nem sokkal drágább, de vagy 3x gyorsabb.

A Kingston SSD-jében egy Phison PS5007-E7 vezérlőt találunk, amivel a komponens maximum 2700 MB/s olvasási és 1600 MB/s irási sebességre képes. A 240 GB-os modellnél annyi az eltérés, hogy ő 900 MB/s irási maximumra képes, ami azért vonzóbbá teszi a 480-as változatot. Természetesen ki is próbáltuk, hogy hozza-e az ígért szintet és a szekvenciális adatokat figyelve olvasásban a CrystalDiskMarknál hozta az elméleti maximumot, írásban viszont az AS SSD Benchmarkon volt maximumon 1233 MB/s-mal.

A teljesítmény fontos, de az élettartam sem elhanyagolható. A 240 GB-os modell 300 TB írásra lett kitalálva, a 480 GB-osnál ez 550 TB, a 960 GB-os verziónál pedig 1 PB. Rendszerpartícióként vagy játékra használva az SSD akár 5-10 évet is kibír, a Kingston pedig 5 év garanciát vállal az eszközre.

A legnagyobb ellenfele a Samsung 960 EVO SSD lehet, ami sebességben kicsit jobb a KC1000-nél és árban nagyjából ugyanott van, azonban élettartamra harmadannyit igér a Samsung, illetve a garancia is csak 3 év.

A 240 GB-os alapmodell 35.000 Ft környékén már kapható és ha esetleg nincs M.2 foglalat a gépeden, kérheted PCI Express átalakítóval is. Ahogy a videó elején is elmondtam, a Kingston KC1000 egy jó opció ár, teljesítmény és élettartam szempontjából, ha hosszútávra tervezel, mindenképp ajánlott.
Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.