Amikor az ember pendrive-ot szeretne vásárolni magának, rengeteg választási lehetőség adódik. A magyar ember leginkább az ár alapján tájékozódik, minél nagyobb kapacitást szeretne minél olcsóbban (tisztelet a kivételnek). A hozzánk érkezett Kingston DataTraveler Elite G2-nek is megvan a maga célközönsége, mondhatni egy bizonyos felhasználótípusnak tervezték. Azoknak, akik nem nagyon tudnak vigyázni a kütyükre és mondjuk átlagosnál is többször előfordul, hogy leesik a földre.

Az Elite G2 nem a legolcsóbb megoldás, ha csak a kapacitást nézzük, de cserébe strapabíró és még gyors is. A pendrive elérhető 32 / 64 és 128 GB-os kapacitással is és fő jellemzője, hogy a burkolata tartós cinkötvözetből készült, ezáltal nehezebb is, mint egy átlagos pendrive, a tokozásnak köszönhetően rázkódás- és vízálló. -20 és 85 °C között tárolható, tehát a szélsőséges körülményeket is bírja.

Az eszközön van egy LED is, ami kék színben villog, ha éppen írási vagy olvasási folyamat zajlik. Ebben az esetben semmiképp ne válasszuk le a számítógépről, hisz ilyenkor sérülhet a fájl, rosszabb esetben a szektor. Ha nem villog, akkor nyugodtan lehúzhatjuk, de a teljes biztonság érdekében a számítógépen is adjuk ki a meghajtót.

A DataTraveler Elite G2 USB 3.0 szabvánnyal rendelkezik, ennek megfelelően gyorsabb is az átlagos pendriveok-nál. Papíron a maximális olvasási sebessége 180 MB/s, az írási sebessége pedig 70 MB/s (ez csak a 128 GB-osra igaz, a 32 és a 64 GB-os írási sebessége max. 50 MB/s). A gyakorlatban is leteszteltük két programmal a hozzánk érkezett 128 GB-os változatot. A CrystalDiskMark 5.2.2-es verziójával a szekvenciális olvasási sebesség 218,5 MB/s, az írási pedig 101,5 MB/s. Az AS SSD Benchmark 2.0 pedig 234,15 MB/s és 94,61 MB/s adatokat mért.

 

A 4K olvasási és írási sebesség elképesztően lassú volt, az AS SSD-n le sem akart futni, de a CrystalDiskMark-on jól látható, hogy 4K-ban nem teljesít jól, de alapvető fájljaink másolására teljesen jó. Egy 3,57 GB méretű mappát másoltam rá és szinte konstans módon 83-85 MB/s sebességgel írta, a pendrive-ról való másolásnál pedig 195-200 MB/s volt a jellemző.

A Kingston DataTraveler Elite G2 pendrive kifejezetten azok számára lehet jó, akiknél előfordul, hogy leesnek a kütyük és a strapabíróság mellett sebességre is vágynak. A 32 GB-os modell kb. 12.000 Ft-ba kerül, a 64 GB-os 16.490 Ft, a 128 GB-os pedig 27.990 Ft (vásárlás helyétől függően ez eltérhet).

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.