A HP nagy álma a jövőt tekintve “A Számítógép”, melynél fontosabb a memória, mint a processzor. Egy olyan gépen dolgozik a Hewlett Packard Enterprise (a vállalati szférára szakosodott terület), melynél memória-vezérelt architektúra van, ahol a memóriának sokkal fontosabb szerepe van a feladatok, számítások elvégzésére, mint a processzornak.

hpe-memoria-vezerelt-szamitogepEgyelőre még csak egy működő koncepcióról van szó, sok fejlesztés előtt jár a történet. A gyors, adatok tárolására véglegesen képes memóriamodulok mellett foton-alapú adatkapcsolatot és egyedi szoftvert használ a HPE számítógépe. A foton-alapú adatkapcsolat segítségével akár 50x gyorsabb kommunikáció jöhet létre, ez durván 300 Gbps / mm². Itt lényegében az adatok továbbításában nem elektromosságot használnak, hanem fényt optikai szálakon.

A memória-vezérelt számítógép nagyságrendekkel gyorsabban futtatja a programkódokat, mint a mai számítógépek, néhány esetben akár 8000x gyorsabban (és nem otthoni számítógépekről van most szó). Noha a HPE elsősorban szerverekhez és más nagyobb számítási feladatokra szánná a számítógépet, másodsorban fontos előrelépés lehet az IoT eszközök területén is, akár egy okosotthon agyaként is működhet.

Ahogy említettem, ez még csak prototípus, melynél olyan memóriamodulokra van szükség, ami épp olyan gyors, mint egy DRAM, de képes véglegesen adatot tárolni. Ezek a memóriák 2018-2019 körül kerülhetnek piacra és a HPE foton-alapú technológiája sem lenne kész hamarabb.

Hirdetés
FORRÁSEngadget
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.