Jönnek az időrendben megtekinthető sztorik és Reels videók az Instagramra, a digitális szolgáltatásokat érintő uniós szabályozásnak köszönhetően.

Az Instagram és a Facebook európai felhasználói jobban kontrollálhatják a Meta szolgáltatásainak tartalomjavasló algoritmusát, a Meta globális ügyekért felelős elnöke elmondta, hogy az európaiak a javasló algoritmus nélkül használhatják a Reels, a sztorik és a kereső funkciókat a Facebookon és az Instagramon is.

Jönnek az időrendben megtekinthető sztorik és Reels videók az Instagramra - illusztráció

A felhasználók időrendben tekinthetik meg általuk követett fiókok sztorijait és Reels videóit, a legújabbtól a legrégebbiig. A keresési találatok pedig szimplán a beírt kulcsszavak alapján lesznek összeállítva, nem a személyre szabott, aktivitáson és érdeklődésen alapuló találatok jelennek meg. Ezek az újdonságok valószínűleg a felhasználó által ki-be kapcsolhatóak lesznek, mint a YouTube előzményeken alapuló javaslatai.

A Meta azért vezeti be a változásokat, mert hamarosan elérkezik a Digital Services Act uniós szabályozás határideje, ami megköveteli, hogy a felhasználók kiléphessenek a személyre szabott ajánláson alapuló rendszerekből. A TikTok nemrég hasonló változást jelentett be.

A Facebook és az Instagram felhasználói már jelenleg is kiválaszthatják, hogy a szolgáltatások mely részein szeretnének időrendi sorrendet, vagy ajánlott tartalmakat látni. Az Instagram már 2022 márciusában bevezette a kronológikus időfolyamot, míg a Facebook Feeds füle tavaly júliusban érkezett. A Reels videókat és a sztorikat ugyanakkor eddig nem lehetett ily módon megtekinteni.

A Meta szerint több, mint 1000 munkavállalójuk dolgozik azon, hogy megfeleljenek a szabályozásnak. A vállalat bővítette a Hirdetési központ funkcióit is, hogy növekedjen az átláthatóság azzal kapcsolatban, hogy milyen reklámok futnak a platformokon, illetve több részlet is érkezett a javasló algoritmusokkal kapcsolatban, de korlátozták a tinédzserek hirdetési megcélzásának lehetőségeit is. Azon is dolgoznak, hogy egyszerűbben jelenhetőek legyenek az illegális tartalmak, illetve az európai felhasználók több információt kaphatnak a moderációs döntésekkel kapcsolatban.

Hirdetés
FORRÁSThe Verge
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.