Bejelentették az Universal Serial Bus legújabb szabványát, az USB 3.2-t. A jelenlegi technológia, az USB 3.1 Gen 2 10 Gbps átviteli sebességre képes, ezt az új szabvány duplázni fogja, tehát az elméleti maximum itt már 20 Gbps lesz.

Egyelőre még tesztfázisban van, a végső szabvány szeptember környékén lesz kész, amikor a specifikációkat is fixálják. Az új standard exklúzívan csak USB-C kábelekkel lesz elérhető, mivel az USB A és B csatlakozók nem képesek ekkora sebességre. Az új kábelek másodpercenként több mint 2 GB adatot tudnak majd közölni, ami elég masszív. Az USB 3.2 visszafelé is kompatibilis lesz, de természetesen így a sebesség is marad a régi.

A szabványt szeptember környékén véglegesítik, de USB 3.2-es kábelek vélhetően csak 2019 környékén jelennek meg a piacon. Emellett az USB-IF (USB Implementor Forum) módosította az elnevezését az USB 3.0 (5 Gbps) szabványnak, ez mostantól USB 3.1 Gen 1, ezen felül pedig ott van az USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps) és ami jön, az már az USB 3.2 lesz.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
FORRÁSGSMArena
MEGOSZTÁS
Laci
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.