Az iPhone 7 Plus sem maradt ráncfelvarrás nélkül, jobb kamerával, erősebb procival és üveg hátlappal megjött az iPhone 8 Plus. Egy hétig használtuk a készüléket, össze is szedtük a vele kapcsolatos tapasztalatokat. Ha megveszed, ugyanazokat a tartozékokat kapod, mint pl. az iPhone 7-hez vagy bármelyik másik azóta kiadott mobilhoz kapnánk. 5W-os hálózati adapter, Lightning végű Earpods fülhallgató, Lightning-jack átalakító és 1 méteres Lightning kábel.

Dizájn

Külsőt tekintve pont annyiban változott az iPhone 8 Plus a tavalyi modellhez képest, mint a 8. Kapott egy üveg hátlapot és gyakorlatilag ennyi. Ezzel nincs is gond, mindössze csak annyi, hogy kicsi változtatással az iPhone 6 óta ugyanazt a külsőt kapjuk, nem nagyon erőlteti meg magát Jony Ive csapata. Az iPhone 3gs után jött egy dizájnváltás, a 4S után is, aztán az 5S után is és a 6 óta pedig nagyjából ugyanúgy néz ki. Kezd kicsit uncsi lenni nem? Talán jövőre jön a nagy váltás, hogy itt az iPhone 10? Kiderül! Mindenesetre akinek tetszett az iPhone 7 Plus külseje és a mérete, annak nem fog csalódást okozni.

Ez a telefon nem nálam járt először, volt már előttem is használva és a hátlap alsó részén már látom is a hajszálkarcokat, ahogy a készülék a különböző felületekkel érintkezik és ezért is hívom fel mindenkinek a figyelmét, aki az idei szérián gondolkodik, hogy tokot vagy fóliát használjon, hacsak nem akarja, hogy karcos legyen a hátlap.

A duál kamera rendszer ugyanúgy helyezkedik el a hátlapon, az üveg rétege alá helyezték a 4 LED villanót, az Apple logót és az iPhone feliratot is, így ezek legalább nem fognak kikopni. A készülék kerete továbbra is 7000-es szériájú alumíniumból van, magát a telefont masszívnak tartom, nem ropog, ha erőt fejtek ki rá. Alul kapjuk a mikrofont és a hangszórót, közöttük pedig a Lightning csatlakozót. A hangszóróra azt mondják, hogy 25%-kal hangosabb, amit megerősíteni nem tudok, de mindenesetre szépen szól, minőségi a hangzás. A beszédhangszóró szolgál másodlagos hangadóként, így lesz az iPhone 8 Plus-ban is sztereó hangzás.

Az előlapi kamera itt is maradt 7 MP-es, a kijelző alatt pedig a home gombot találjuk, ami továbbra is egy nyomásérzékeny érintőfelület és továbbra is itt találjuk a Touch ID-t. A jobb oldalon megkapjuk a bekapcsoló gombot, a bal oldalon pedig a hangerőszabályzókat és a némítót. Mi egy asztroszürke modellt kaptunk, aminek színezése igen tetszetős, az üveg hátlappal jól néz ki, amikor megtörik rajta a fény, ami viszont negatívum, hogy rendesen gyűjti is az ujjlenyomatokat. Az üveg hátlap a vezeték nélküli töltés miatt került be, az idei iPhone-ok támogatják a Qi töltési szabványt.

Véleményem szerint a külcsínnel nincs nagy gond, leszámítva hogy már kicsit uncsi és a hátlap alja karcolódni fog, ha nincs védve. Az iPhone 8 Plus is megfelel az IP67-es tanúsítványnak, tehát 30 percig és 1 méterig vízálló.

Kijelző

Kijelző szempontjából ugyanúgy nagyobb, 5,5 hüvelykes panelt kapunk FullHD-s felbontással. A panel továbbra is IPS LCD, azonban megkapta az ún. True Tone technológiát. Ennek segítségével a kijelző a környezet fényviszonyainak megfelelően váltogatja a színhőmérsékletet, de ez sokakat zavarhat, így ez a beállítások között kikapcsolható. A vezérlőközpontban ugyan állítható a fényerő manuálisan, azonban az Apple a kisegítő lehetőségek közé rejtette az automata fényerő kikapcsolásának lehetőségét.

Egyébként ugyanazt a panelt kapjuk, mint ami az iPhone 7 Plusban volt, 401 ppi a pixelsűrűség és az előlap 67,4%-át foglalja el. A kijelző az egyik nagy különbség a sima 8-hoz képest, ahol ugyebár 4,7 hüvelykről és 750 x 1334 pixelről van szó. Ha nem hasonlítjuk az OLED minőségéhez, akkor alapvetően elégedettek lehetünk, az iPhone-oknak van az egyik legszebb LCD megjelenítőjük, a betekintési szögek kiválóak, de a max. fényerőn még van mit csiszolni. Itt is támogatott a 3D Touch nyomásérzékeny technológia, mellyel erősebb megnyomásra különböző funkciókat hívhatunk elő. Ez az iPhone 6s óta létezik az Apple mobiloknál és már nagyon kevés app van, mely nem támogatja ezt.

Szoftver

Az iPhone 8 Plus is iOS 11.0 operációs rendszerrel debütált és jelenleg 11.0.2-nél jár a verziószám. Az iPhone 8 szoftverével szinte teljesen megegyezik, így nagyjából ugyanazokat a dolgokat fogom tudni elmondani, de egy ponton különbözik és ez a Landscape mód. Ha elfordítjuk a telefont, akkor fordul vele a menürendszer is. Ez sok esetben hasznos, de mivel ez az első Plus modell, amit hosszabb ideig nyomkodtam, néha szürreális, hogy iPad módra fordul a menü. Bizonyára megszokás kérdése.

Az Apple rendszere hihetetlenül jól optimalizált, nagyon gördülékeny, rengeteg applikáció érhető el az App Store-ban. Egy dologra térnék ki, amiben az Android jobb és ez a multimédiás anyagok kezelése. Míg Androidnál rádugva a gépre nagyon egyszerűen fel lehet tenni a filmeket, zenéket, iPhone-nál sosem volt ilyen egyszerű. A továbbiakban arról beszélek, hogy én hogyan szoktam ezeket megoldani. Zene. Számítógépen ITunes-on keresztül is lehet rátenni zenéket, azonban már a streming szolgáltatások korát éljük, ott a Spotify, a Deezer és az Apple Music, én a zenékre utóbbit használom. Képek. Szintén iTunes-on keresztül lehet mappák tartalmát szinkronizálni, én ha egy képet szeretnék gépről eljuttatni a telefonra, akkor általában a Google Drive-ot szoktam használni, oda feltöltöm és onnan letöltöm. Kivéve, ha a forrásgép a MacBook-om, mert abban az esetben ott az AirDrop. Filmek. Én nem nézek mobilon filmet, de erre ott a VLC, WiFi-n vagy iTunes-on keresztül be tudjuk másolni az applikációba a filmeket.

A szoftverhez hozzátartozik az iCloud is, ami az Apple felhőalapú szolgáltatása. Amennyiben megfelelően be van állítva, úgy mindig készít biztonsági mentést az adatainkról, így ha átmegy egy traktor a telefonon, akkor az Apple ID-val adatainkat is vissza tudjuk nyerni. Szintén előnyös iPhone-t használni, ha esetleg macOS-es gép van otthon, hisz a platformok közötti szinkronizáció kiváló, AirDrop segítségével a fájlokat nagyon egyszerűen lehet mozgatni, a jegyzetek, névjegyek, iMessage üzenetek mindkét platformon megtalálhatóak, sőt a fotók is szinkronizálhatóak. Az iOS 11-ben ugyebár van képernyőrögzítés is a már régóta létező képernyőkép funkció mellett, a vezérlőközpontot átdolgozták és sok egyéb újdonsággal is bír. Egy dolgot emelnék még ki azoknak, akik iPhone vásárlásán gondolkodnak és ez a szoftverfrissítés. Az Apple egy telefont durván 4 évig támogat, a 2012-es iPhone 5 anno iOS 6-tal debütált és az iOS 10 legújabb változatával állt meg. A világon mindenki ugyanakkor megkapja a frissítéseket, legyen az független vagy szolgáltatófüggő készülék. Ha ez neked fontos, akkor mindenképp érdemes iPhone-ban gondolkodni.

Hardver

A szoftverhez még hozzátartozik, de eddig nem tűnt fel, hogy vélhetően az új grafikus gyorsító miatt néha szaggatva jön be a menü és kb. 10 másodpercig még tovább laggol, aztán elmúlik. Vélhetően szoftveresen tudják javítani, de ez egy észrevétel, ami még ide köthető. Hardveres fronton az iPhone 8 és a 8 Plus egyetlen ponton különbözik és ez a RAM mérete. az iPhone 8 2 GB-ot kapott, a Plus pedig 3 GB-ot, így utóbbi több appot képes megtartani a háttérben újratöltés nélkül. Minden másban ezen a téren megegyeznek. A processzor a 10 nanométeres technológiával készült Apple A11 Bionic, amiben 2 alacsony és 4 magas teljesítményű processzormag dolgozik. A PowerVR grafikus gyorsítóról az Apple idén váltott saját tervezésű GPU-ra, ami ezeknél a mobiloknál 3 magos. Belső tárhely is duplázódott idén, 32 GB helyett az alapmodellek 64 GB belső tárhellyel rendelkeznek, melyen kívül még 256 GB-os érhető el.

A benchmark teszteken és a valós használat során is kiválóan teljesít a mobil. Az Antutu benchmarkon a 8 Plus a plusz RAM ellenére hasonló pontszámot kapott, pontosan 204510-et, ami persze minden újboli futtatásnál más. A Geekbench-en is mértünk egyet és ott is hasonló volt az eredmény, hisz a processzor is ugyanaz.

AnTuTu Benchmark 204510 pont
Geekbench 4 4220 / 9933 pont

Kétségkívül kiváló teljesítményre képes a processzornak köszönhetően az idei iPhone széria, minden játék kiválóan működik, de ugyebár a kiterjesztett valóság appoknál jön igazán jól az extra dzsúsz, hisz az alapvető játékok ki sem tudják maximálisan használni a hardvert. Az AR appokról a csatornán és a videó leírásában is láthattok egy videót.

A hardverhez hozzátartozik az is, hogy a telefont Bluetooth 5.0, GLONASS és GALILEO támogatottság, 802.11 a/b/g/n/ac WiFi és NFC is jellemzi, utóbbit persze csak Apple Pay-re lehet használni, ami Magyarországon még nem érhető el.

Kamera

Az előlapon ugyanazt a kamerát kapjuk, mint a 8-nál vagy a 7 Plus-nál. 7 MP-es, fix fókuszú és f/2.2-es rekeszértékkel bír. Ennél már bőven vannak jobb előlapi kamerák a piacon. Lehet jó szelfiket készíteni ezzel a mobillal is nem arról van szó, de azért vannak már jobbak.

A hátlapon a 8-hoz képest már eggyel több kamerát kapunk és ez egy f/2.4-es rekeszértékű 12 MP-es telefotó kamera. A normál, szintén 12 MP-es f/1.8-as rekeszértékű kamera mellett a telefotóval 2x-es veszteségmentes zoomra vagyunk képesek, melyet fotónál és videónál is egyaránt tudunk használni. Fáziskülönbség alapú autofókusszal dolgozik a készülék, ami persze nem újdonság. Noha tulajdonságaiban nem változott a kamera, a szenzorok újak, ezáltal még szebb fotókat lehet készíteni, illetve videók tekintetében is van változás, az iPhone 8-hoz hasonlóan itt is elérhető a [email protected] lassított felvétel és a [email protected] rögzítés.

Felvételek gyönyörűek (teljes méretben Google Drive mappánkban), viszont az iPhone 8 Plus kamerája annyiban különbözik az iPhone 10 kamerájától, hogy itt csak az egyikben van optikai képstabilizálás, míg a drágább mobilban mindkettőben, pont mint a Note8-nál. Ezért a stabilizálás nem is olyan pontos, néha azért be tud remegni a felvétel. Ami még újdonság a 8-hoz képest, az a portrait lightning mód. A 7 Plusnál is létező portré módot kiegészítették különböző lehetőségekkel. A következő megvilágítások között lehet válogatni: természetes fény, stúdiólámpa, kontúrfény, színpadi lámpa és színpadi lámpa, mono.

Utóbbi talán a legművészibb és legnépszerűbb. Ha magadról csinálnál ilyen fotókat, akkor nagyon el kell találnod a megfelelő szöget és környezetet, ugyanis nem mindig sikerül középre igazítani az arcot, illetve nem is mindig vágja jól körül, így van, hogy pl. a fül alatt látszik a háttér is, illetve vannak gondjai a hajjal is. Alapvetően ez egy tök jó és látványos funkció, amiben van még mit fejlődnie az Apple-nek.

Egy jól sikerült színpadi lámpa, monó kép

Akkumulátor

Az iPhone-ok általában nem arról híresek, hogy sokáig bírják egy feltöltéssel, azonban a 8 Plus-nál más a helyzet. Míg az iPhone 8-at estefelé már tölteni kellett, addig az iPhone 8 Plus masszív használat mellett kibírt nálam szinte minden esetben 24 órát. Szerintem kimondható, hogy jelenleg az iPhone 8 Plus a legjobb üzemidővel rendelkező iPhone. Nem volt bekapcsolva az alacsony töltöttségű mód és úgy volt 9%-on a mobil, hogy majdnem 23 órája volt utoljára töltve, valamint 7 és fél órát volt használva, vagyis volt bekapcsolva a képernyő. Szerintem ez remek! Ez kéne a kicsibe is, mégha az a vastagság rovására is menne. Az iPhone 8 Plusban egyébként egy 2691 mAh kapacitású akkumulátor található, ami kisebb lett a tavalyi modellhez képest, mégis az energiatakarékosabb processzor miatt tovább bírja.

Az iPhone 8 Plus, ahogy az iPhone 8 és az iPhone 10 is támogatja a vezeték nélküli töltést, melyet sajnos nem sikerült kipróbálni, de a gyorstöltést már igen! Alapból nem kapunk a telefonhoz olyan kábelt és töltőfejet, ami ezt lehetővé teszi, viszont a 61W-os MacBook adapterrel és egy utólag beszerzett USB-C – Lightning kábellel már működött és tényleg gyors. 30 perc alatt pontosan 59%-ot nyomott a 8 Plusba, további 40 perc alatt pedig 30%-ot. Annyit említenék meg itt is, mint tapasztalat, hogy a telefon melegedett gyorstöltés közben. Nem drasztikusan, de érezhetően, viszont miután levettem, gyorsan le is hűlt. Ezzel még dolgozhat az Apple, de ez volt az első iPhone a kezemben, amit nem kellett minden nap tölteni legalább egyszer.

Ár/érték arány

Összegezzünk! Ha az iPhone 8 és 8 Plus között döntenél, akkor ami pluszt kapsz, a nagyobb méretű és felbontású kijelző, a duál kamera miatti mélységérzékelés és portré lightning módok, illetve a sokkal jobb üzemidő. Én csak az üzemidő miatt döntenék a 8 Plus mellett, de tőletek függ, hogy melyik tetszik jobban. Megéri iPhone 7 Plusról váltani? Ez is egy gyakori kérdés, amire a válaszom az, hogy nem, hisz nem hozott annyi újdonságot magával, hogy megérje, a 7 Plus is még egy kiváló készülék.

Az iPhone 8 Plus 64 GB-os modellje 303990 Ft-ba kerül az Apple.hu-n. Én elégedett voltam, hátrányként mindössze a hátlapi üveg alsó részének kopását, a jack csatlakozó hiányát (ami nem biztos, hogy mindenkinek hátrány) és végül a gyorstöltésnél való melegedést említeném meg, ami szintén nem annyira borzasztó.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
9
Szoftver
9,5
Hardver
10
Kamera
9,5
Akkumulátor
9
Ár/érték arány
8
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. nem tennék. minek?
    a zenékkel igazad van, szopó az itunes miatt (vagy 3rd party programmal hóttegyszerű de az pénzbe kerül), de a képek telefonra töltése inkább kreált probléma mint valós.

  2. Baromi egyszerűen
    felradok windowsra az icloud-ot és bekapcsolod a photo stream-et amit gépről feltöltesz az az összes eszközöd látni fogja és fordítva amit csinálsz képet az meg egy általad kijelölt mappába kerül a windows-ba pofon egyszerű.
    ui.
    A cikkhez csak annyit hogy nem 4 nagy teljesítményű és 2 kics hanem 4 kis teljesítményű és 2 nagy van a cpu-ban.

Comments are closed.