Pár évvel ezelőtt az SSD-k forradalma hatalmasat dobottt a számítógépek sebességén és ez tovább fokozódik, hamarosan eljuthatunk arra a szintre, hogy számítógépeinkben csak SSD lesz, de egyelőre rendszerpartíciónak tökéletes.

Az Intel piacra dobta új SSD-jét, melyet – hát – nem igazán az átlag felhasználónak terveztek. Az új kütyü becsületes neve az Intel Optane SSD DC P4800X, egy SSD, mely PCI Express vagy NVMe sloton keresztül csatlakozik a számítógéphez.

Az alapmodell tárkapacitása mindössze 375 GB, viszont az érdekesség nem itt rejlik, hanem a sebességben. Az eszköz válaszideje tipikusan 10 mikroszekundum alatt van és másodpercenként 2 GB adat továbbítására képes, ami azt jelenti, hogy használható akár cache memóriaként vagy tárhelyként is.

Az Intel magasabb élettartamot is ígér az Optane SSD-nek, 12.3 petabájt (12.300 terabájt) adatot képes írni élete során. Az új SSD elérhető lesz 750 GB és 1.5 TB kapacitással is, az alapmodell (375 GB) ára 1520 dollár lesz, ami nagyjából 435.000 Ft-nak felel meg. Ha meg is veheted otthonra, kicsit overkill lenne a számítógéped többi komponenséhez képest.

Nem meglepő az ár, hisz az Optane SSD-t az Intel kifejezetten szerverekhez fejlesztette és noha otthoni felhasználásra is alkalmas, nem ez az elsődleges célpiac.

Hirdetés
FORRÁSEngadget
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.