Cikkünk alanya ezúttal a KéK Telekommunikáció üdvöskéje, mely az iKeK Silence Medium 2+ névre hallgat. Igaz, hogy nevéből adódóan egy középkategóriás készülékre számítanánk, de a hardveres tesztek alapján többel kecsegtet a készülék.

Dizájn/Megjelenés

Dizájn szempontjából az iKeK Silence Medium 2+-ban egy már ismerős formavilág köszön vissza, mely inkább a hátlapon vehető észre. A dizájnelemek másolásáról már egy másik cikkben kifejtettem a véleményem, de én erről azt gondolom, hogy ha egyszer van egy már bevált dizájn, akkor a távol-keleti gyártó miért próbálkozzon egy teljesen újjal, ami nem is biztos, hogy tetszeni fog az embereknek.

Ahogy említettem, ez csak a hátlapnál vehető észre, az előlapnál nem asszociáltam semmi ilyesmire. A kijelző 5″-os HD (1280 x 720 pixel) felbontású, mely alatt láthatunk három gombot. Én annak a híve vagyok, hogy a gomb ne a kijelzőből foglalja a helyet, mert az meglehetősen illúzióromboló. A szokásos droidos trióról van szó, bal oldalon a menü gomb, középen a főgomb, jobb oldalon pedig a vissza gomb. A gombok érintésérzékenyek és nincs alattuk háttérvilágítás, viszont erre nincs is szükség, ugyanis az előlaptól eltérő színnel festették fel a jeleket.

A kijelző fölött látható a beszédhangszóró, mellette balra alig láthatóan a proximity szenzor, jobbra pedig a 8 megapixel felbontású előlapi kamera. Igen, ebbe egy 8 mpx-es kamera van elől, ami azért nem mondható rossznak. A kijelző mellett a káva is csak pár milliméter, így a készülék használata szinte élmény.

Ha áttekintünk a hátlapra, akkor szembetűnik, hogy valamire emlékeztet a kialakítás. És nem árulok el nagy titkot, hogy a hátlap az iPhone 5C-re hasonlít. A gyártó ugye elemelt néhány bevált dizájnelemet és felhasználta saját készülékében. És egyébként tényleg imponáló a készülék dizájnja, engem a hátlap kialakítása az, ami igazán megfogott. A bal felső sarokban láthatjuk a hátlapi kamerát, mely szintén 8 megapixel felbontású, valamint mellette egy LED segédfényt a tökéletes éjszakai lövésekhez. Kicsit lentebb láthatjátok a márka logóját, illetve a bal alsó részen pedig a Medium 2+ fő hangszóróját. A hátlap egyébként műanyagból készült és lepattintható.

Oldalról nézve a készülék szintén nagyon jól néz ki. Fém hatásával és lekerekített sarkaival kényelmes a kézben tartása, meg lehet találni rajta a fogást. A hangerőgombokat a készülék bal oldalán fogjuk megtalálni, ellenben a bekapcsoló gombbal, ami a jobb oldalon helyezkedik el. A tetejére mindössze a fülhallgató csatlakozóját helyezték el, alulra pedig nem teljesen középre a MicroUSB bemenetet, tőle jobbra pedig a beszédmikrofont.

Megjelenés szempontjából áttekintettük a Medium 2+-t. Nekem mindenesetre külsőleg tetszik a készülék, méretre és kialakításra sem otromba, karcsú, egyszerű és imponáló. Én ezeket a jelzőket használnám, ha jellemezni kéne. Dimenzióit tekintve a Medium 2+ 114.5 x 71 x 7.7 milliméter, valamint 133 grammot nyom.

Szoftver

Szoftveres fronton az iKeK Silence Medium 2+ egy alap Android 4.4.2-es KitKat verziót futtat, és azt kell mondanom, hogy hibátlanul. Igen sok tesztnél elmondom, és lehet hogy már unalmas, de a készülék minden kérésre gyorsan reagál, nem gondolkodik túl sokat, így a hardveres támogatottságnak köszönhetően jól fut az egyébként nagy hardverigényű Android rendszer.

Extra szoftverként kaptunk egy iKeK ikont az appok mellé, mely egyből a www.kekcegcsoport.hu weboldalra irányít át, itt betekintést nyerhettek a vállalat portfóliójába és szolgáltatásaiba. Szokásos módon, most is mellékelek néhány képernyőképet a készülék felhasználói felületéről és alkalmazásairól.

Hardver

A készülék hardveres szinten nagyon jól támogatott, ezért is kapta a cikk a “már már felső” alcímet. Kaptunk egy igen erős 8 magos processzort, mellé 2 GB RAM memóriát, illetve 4 GB belső tárhelyet, ami természetesen bővíthető MicroSD kártyával. Igazság szerint a 4GB-t kevesellem, de cserébe ráerősített a készülék a memóriára és a processzorra.

Lefuttattunk pár tesztet is, hogy lássuk mit ér pontszámokban a készülék teljesítménye. Az iKek Silence Medium 2+ az AnTuTu v5.7.1 benchmarkon 29.806 ponttal végzett, a Geekbench 3-on egy magos teljesítményre 445 pontot, a többmagosra pedig 2.328 pontot kapott. Utolsó tesztünk a Quadrant Standard volt, itt a készülék 17.018 pontot gyűjtött be. Mellékelem természetesen a képernyőképeket is a tesztekről, és ez alapján el tudjuk helyezni a készüléket a ranglistán. A Medium 2+-t a tesztpontszámok alapján valahol az LG G3 és a Google Nexus 5 köré helyezhetjük, ami valljuk be, nagyon jónak számít.

Kipróbáltunk néhány játékot is, mint a Temple Run és a Candy Crush, melyek a Mali-450 MP típusú grafikus gyorsítónak köszönhetően zökkenőmentesen futottak. A készülék hardveres szintjével szerintem tökéletesen elégedettek lehetünk, mindenből az optimális. A lényeg a részletekben rejlik, úgyhogy egy táblázatba összegyűjtöttem nektek a legfontosabb információkat a készülék hardverét illetően.

 Kijelző  5″ – HD 1280 x 720 pixel felbontás, 320dpi
 Processzor  MediaTeK MT6592 8 x 1,7 GHz
 Grafikus chip  Mali-450 MP
 Memória  2 GB RAM – 4 GB belső tárhely + MicroSD bővíthetőség
 Kamera  8 mpx előlapi és hátlapi
 Operációs rendszer  Android 4.4.2 KitKat

 

Hogy más szemmel is láthassuk a hardveres adatokat, mellékelem az AnTuTu Benchmark által látott infókat a készülékről:

 

Kamera

Ahogy azt fentebb láthattátok, a készülék elő- és hátlapi kamerája is egyaránt 8 megapixel felbontású. A megapixel nem minden, szokták mondani. Látható is a különbség az előlapi és hátlapi kamerával készített képek között, hisz lehet, hogy a megapixel ugyanannyi, viszont más lehet a szenzor, a rekeszérték, stb…

A hátlapi kamerához hozzácsaptak egy LED villanót is az éjszakai baglyok kedvéért. A gyári kamera alkalmazásban személyre szabhatjuk a beállításokat, manuálisan állíthatjuk a képarányt (4:3 vagy 16:9), az ISO értéket, fehéregyensúlyt és még sorolhatnám. Szerintem a képek magukért beszélnek, így mellékelem is a készülékkel készített kameraképeket.

Adatk./Akkumulátor

Adatkommunikáció szempontjából átlagos készülékről van szó. A gyártó kispórolta a 4G és az NFC chipet, így Magyarországon csak a 3G hálózaton tudunk telefonálni és internetezni. Bluetooth kommunikációra természetesen képes a készülék, WiFi és GPS vevő is van benne, MicroSD kártyával bővíthető a készülék, illetve ami még fontos lehet, hogy Dual SIM-es a készülék. A készülék egy normál és egy Micro méretű kártyát képes befogadni. Ha nincs szükségünk az NFC-re és nem fontos a mobilnet sebessége, akkor ajánlott a készülék, ugyanis hardveresen nagyon erős.

Az iKeK Silence Medium 2+ akkumulátora egy Lítium ion akksi, melynek 2200 mAh a kapacitása. Ezzel a készülék kibírja a napi használatot. Ha alapszinten használjuk a készüléket, nem dolgozik az összes processzor, így kevesebbet is fogyaszt. Ha rendesen igénybe vesszük a készülék erőforrásait, akkor már a nap végén igényli a töltést.

Ár/Érték arány

Az iKeK Silence Medium 2+ kártyafüggetlenül 74.990 Ft-os fogyasztói áron vásárolható meg a www.kektel.hu oldalon. Szerintem ennyiért megéri a készülék, hisz elég jó képeket készít, dizájnja se utolsó, hardveresen pedig egész ütős. Ha meggyőzött a teszt, akkor irány a weboldal 🙂

[wp-review 11596]

Hirdetés
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.