Cikkünk alanya az ikek legújabb üdvöskéje, a ikek Favorite One. A készülék több szempontból is egyedi, dizájn és funkcionalitás szempontjából is. Az országban elsőként tesztelhettük le ezt a készüléket, így ezúton is köszönjük a KéK Cégcsoportnak a tesztelési lehetőséget.

Néhány mondat a Cégcsoportról, hisz lehet nem annyira elterjedt név az ikek, mint például a Samsung. A cég mobiltelefonokkal és tabletekkel foglalkozó ágazata még nincs egy éves, így újnak mondható a piacon. A Kék Cégcsoport további tagjai: KéK Autóflotta, KéK Travel és a KéK Pénzügyi Tanácsadó Iroda Alkusz. Az ikek jelenleg három városban érhető el, Kecskeméten, Dunaújvárosban és Kalocsán, azonban az ország bármely pontjára szállítanak, így akit meggyőz a márka, az is hozzájuthat a készülékekhez. Mostani tesztalanyunk tehát az ikek Favorite One.

(A készülékről készült képek egy Alcatel OneTouch IDOL X+ típusú készülékkel készültek)

Dizájn / Megjelenés

A készülék megjelenése szempontjából is egyedinek mondható. A kijelző képátlója 5,5″-os, méreteit tekintve 155,7 x 77 x 6,8 milliméter a készülék, súlya pedig 166 gramm. A ház műanyagból van, de ez cseppet sem csüggeszt el minket, mert ez elenyésző a készülék képességeihez képest. Az előlapi üveg túlnyúlik a kijelzőn, de mégsem fedi le az egész előlapot. A kijelző alatt találjuk az érintőgombokat, melyek balról jobbra haladva: Opció, Főgomb és Vissza gomb. A kijelző fölött pedig megtaláljuk a forgatható kamerát, mely alaphelyzetben hátul helyezkedik el, elől pedig a készülék hangszórója és szenzorai. Ezért is nincs előlapi kamera, mivel egyszerűen megfordíthatjuk a kamerát, és máris készíthetjük a jobbnál jobb, akár vakus szelfiket.

A készülék oldalán vékony fém hatású csík fut végig, mely igen impozáns megjelenést biztosít a készüléknek. Ha megnézzük, a készülék jobb oldalán a felső részen helyezkedik el a bekapcsológomb, alatta pedig közvetlenül a hangerő fel és hangerő le páros. Más gomb nincs is a készüléken, a bal oldal teljesen sima, alul találjuk a MicroUSB bemenetet, mellette balra pedig a szabványos Jack audio portot. A tetején szintén nincs semmi a forgatható kamerából adódóan.

Ha megfordítjuk a készüléket, a középen láthatjuk a márkajelzést, lent pedig a készülék fő hangszóróját. Fent pedig természetesen a 13 megapixeles Sony kamera dupla led segédfénnyel. A kialakítás itt nem túl rendhagyó, hisz a kamera alatt ívelt csíkok vannak a hátlapon, valamint az egész hátlap két oldalt kicsit le van csapva, ezzel a készülék kézben tartva, hosszú ideig is kényelmes. A sarkak is lekerekítettek, így nem sérti a kezünket. Nem egy olyan készülék volt nálam, ami annyira kocka volt, hogy bántotta a kezemet. A hátlapon a logót körbeveszi egy egy téglalap, mely csak bizonyos megvilágításnál látszódik. Ezen a téglalapon belül található a készülék egyik egyedi funkciójának birtokosa, az ún. Back-Touch. Ez azt jelenti, hogy a hátlapról is lehet gesztusokkal vezérelni a készüléket, nem kell a kijelzőt megérinteni minden alkalommal, ami véleményem szerint nagyon hasznos funkció.

Külsőleg én elégedett vagyok a készülékkel, impozánst és egyedi, ez nem vitás. Ha érdekelnek további fényképek is a készülékről, akkor nézd meg őket a Techbook Google+ oldalán az alábbi linken:

https://plus.google.com/u/1/b/101104185835842824841/photos/101104185835842824841/albums/6108676909318019457

Szoftver

Szoftvert tekintve a készüléken Android 4.4.2-es verzió fut, az ikek egyedi kezelőfelületével. Másak az ikonok, nem a szokványos Android ikonok vannak rajta, de meg lehet szokni az újat is 🙂 A rendszer használata nem bonyolult, kapunk néhány extra szoftvert is a készülékben, melyek a következők: Biztonsági mentés, Camera360, Fájlkezelő, Flashlight, FM rádió, Teendő, Wireless upload. A többi persze az Android alap szoftverei. A készülék szoftvere nagyon szépen fut, nem tapasztaltam a tesztidő alatt akadozást, szaggatást, vagy fagyást.

Hogy legyen képetek is a felhasználói felületről, mellékelek nektek néhány képernyőképet nektek.

       

Hardver

A ikek Favorite One egyik legnagyobb ékességéhez most érkeztünk meg, mely nem más, mint a motorháztető alatt ketyegő hardver. Több tesztet is lefuttattunk, hogy lássuk mire képest a 6 magos processzor, és összességében nagyon elégedettek lehetünk. Hogy pontosan mi is található a készülékben, azt összeszedtem nektek egy táblázatba:

 Operációs rendszer  Android 4.4.2 (32 bites verzió)
 Chipest  MTK MT6591T
 Processzor  6 magos, magonként 1,5 GHz
 Grafikus chip  Mali-460 MP
 Kijelző  5,5″ – 720 x 1280 pixel felbontás, 320 dpi, Gorilla Glass 2
 Kamera  forgatható Sony 13,3 megapixel
 Memória  1 GB RAM / 16 GB belső tárhely + bövíthető 32 GB-ig

Ahogy láthatjátok van benne mindenféle földi jó. Ami még említésre méltó, hogy a készülék DualSIM-es, vagyis egyszerre két SIM-kártyát is képes kezelni.

Továbbá szeretnék beszélni nektek kicsit a Touchpad-ról, ami ugye a hátlapon található. A Touchpaddal különféle gesztusok segítségével tudjuk vezérelni a készüléket. Például dupla koppintásra beállíthatunk egy külön alkalmazást, amit így meg tudunk nyitni. Továbbá balra, jobbra, fel és le húzva ujjunkat, ugyanúgy működik, mintha a kijelzőt érintenénk, így váltogathatunk az oldalak között, böngésző tartalmát görgethetjük lefelé, felfelé, stb. A Touchpaddal továbbá irányíthatjuk a kamerát és a zenelejátszót, előbbi esetében, elindítjuk a kamera alkalmazást, majd addig nyomjuk meg a hátlapot, míg nem rezeg a készülék. Ha rezgett, engedjük el, és máris kész a kép. Akik nem szeretik például piszkos kézzel a kijelzőt matatni, de muszáj valamit megnézniük, elég, ha a hátlapra koppint és így megkönnyítheti a dolgát.

A készülék egyébiránt nagyon szépen futtatja a komolyabb 3D-s játékokat is, ennek tesztelésére feltelepítettük a Real Racing 3 nevű játékot, mely kifogástalanul futott a készüléken, így a teljesítménnyel teljes mértékben elégedett vagyok.

Jöjjön néhány gondolat a lefuttatott benchmarkokat illetően. Három tesztet futtattunk le, mindegyiken elég jó eredményeket ért el az ikek Favorite One. Elsőként a szokásos AnTuTu Benchmark v5.6-t futtattuk le, az ott elért pontszám 24.951 pont. Következő a Geekbench 3, ahol az egy magra jutó pontszám 392 pont, a multi-core pont pedig 1.624 pont. Az utolsó teszt a Quadrant Standard, melyen a végső pont 8.361 pont lett. Ezek véleményem szerint jó eredmények egy MTK processzorhoz képest.

Tudom, sokan közületek vizuális típusúak, ezért képekben is megmutatom a tesztek pontszámait, illetve az AnTuTu által látott belsőségeket:

Kamera

Bátran mondhatjuk, hogy az ikek Favorite One legnagyobb egyedi képessége a kamerában rejlik. Előlapi kamera ugyan nincs benne, de nincs is rá szükség, hiszen a kamera forgatható 207 fokban, így ugyanazzal a kamerával készíthetjük a tájképeket és a szelfiket is. A kamera egy 13 megapixeles Sony lencse dupla LED segédfénnyel és autófókusszal, mellyel gyönyörű képeket tudunk készíteni. És azzal, hogy forgatható, a szelfik is minsőgéiek lesznek, és ehhez nem kell az egész készüléket megfordítani és vakon fotózni, hanem csak szimplán átfordítjuk a kamerát és máris tökéletes önarcképet készítettünk. Nem mellesleg egyébként a készülék 1080p FullHD videók készítésére alkalmas.

A kamera alkalmazás is segít benne, hogy egyedi képeket tudjunk készíteni, hiszen rengeteg beállítás van az appban. Állíthatjuk az Expozíciót, Színhatást (szépia, negatív, vízszínű…), Kép jellegét (éjszakai, buli , színház, tengerpart…), Fehéregyensúlyt, Élességet, Színezetet, Telítettséget, Fényerőt és állíthatunk Villódzásgátlót is. Ez ugye nagyon jól hangzik, aki egy kicsit is ért a kamerákhoz, annak ez nagyszerű választás.

Vannak további testreszabhatósági lehetőségek, ezek a következők: ZSD, Arcfelismerés, Mosolygós kép, HDR, Automatikus jelenetérzékelés, Önkioldó, Sorozatfelvétel, Képméret (max. 13 mpx), Előnézet mérete , ISO, Arcszépség. Továbbá beállíthatjuk, hogy milyen jellegű képet csinálunk, pl. Auto scene, Panorama, Smile shot, Multi angle, HDR, Live Photo, Face beauty. Ezek mind hasznos dolgok, de úgy érzem eleget beszéltem, jöjjenek a kameraképek:

Adatkommunikáció/Akkumulátor

A készülék adatkommunikáció szempontjából nem tartogat számunkra semmi kiemelkedőt, viszont érdemes tudni, hogy mire képes. A két mérvadó téma, ami itt szóba jöhet, az ugye a 4G támogatottság és az NFC. 4G/LTE chip sajnos nincs az ikek Favorite One-ban, azonban NFC chip van. Egy táblázatba összeszedtem nektek a készülék erre vonatkozó specifikációit.

 Támogatott frekvenciasávok  2G: GSM 850/900/1800/1900MHz
3G: WCDMA 850/1900/2100MHz
 4G LTE / NFC  nincs / van
 SIM Kártya  Dual SIM (1 x normál SIM, 1 x micro SIM)
 Bluetooth  van, v2.0
 USB  MicroUSB v2.0
 WiFi  802.11b/g/n
 EDGE / HSDPA / HSUPA  van / van / van
 Navigáció  GPS+AGPS

Az akkumulátor 2400 mAh kapacitású, ami a készüléknek közel 5-7 nap készenléti időt és 1-1,5 nap normál használatot biztosít. Az okostelefonoknál égető probléma az akkumulátor, szinte minden gyártónál. Én azt mondom, hogy ez az időtartam teljesen korrekt, ahhoz képest, hogy a készülékben milyen hardver található.

Ár / Érték arány

Az ikek Favorite One kizárólag az ikek weboldalán és boltjaiban vásárolható meg. Kártyafüggetlen fogyasztói ára a készüléknek 95.990 Ft. Mit kapunk ezért a pénzért? Egy teljesen egyedi készüléket, melynek forgatható kamerája van, így profi szelfiket készíthetünk, egy nagyon erős 6 magos processzort, mellé 1GB RAM memóriával és 16GB belső tárhellyel, valamint Back-Touch funkciót, mellyel akár a hátlapról is vezérelhetjük a készüléket. Kicsit ugyan drága, de egy magyar cégről beszélünk, érdemes mindenképp támogatni a hazai piacot!

Ha tetszett a készülék és szeretnél vásárolni egyet, akkor kattints az alábbi linkre: ikek Favorite One

Végül, de nem utolsó sorban pedig köszönjük ikek-nek, hogy biztosította számunkra a tesztkészüléket!

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn / Megjelenés
9
Szoftver
8
Hardver
8
Kamera
8
Adatkommunikáció/Akkumulátor
7
Ár/Érték arány
8
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.