A klasszikus Lumia mobilokra hajazó dizájnnal lép be a középkategóriás mobilok harcterére az IFA kiállításon bemutatott Nokia 7.2 és 6.2. Az üvegszendvics mobilok az elegáns külső mellett pár igazán jó funkciót is kínálnak, az azonban kérdéses, hogy ilyen áron miként tudnak majd a konkurenciával szembeszállni.

Megegyező külső

A Nokia 7.2 és 6.2 szinte megkülönböztethetetlen első ránézésre. Mindkét készülék matt üveg hátlappal, annak közepén kényelmes magasságban elhelyezett ujjlenyomat-leolvasóval és felette a Lumia 1020-at idéző kör alakú kameradudorral.

A kijelző mindkét készüléken egy fullHD+ felbontású 6,3 hüvelykes panel, melyet felül a csepp alakú előlapi kamera tör csak meg. Az oldalsó és a felső káva nagyon vékony, az alsó viszont továbbra is elég vastag maradt ahhoz, hogy az ezüst színű Nokia brandinget rányomják.

A kijelző alatt

Bár a ház és a kijelző szinte teljesen megegyezik, a hardverben bőven van eltérés. Az akkumulátor mérete azonos a két telefonban, egy 3500 milliamperórás telep dolgozik majd bennük. Ugyanígy azonos a 9-es stock Android is a telefonokon, ahogy a 3.5-ös jack megléte, az USB Type-C és a bővíthető tárhely is.

A mobil tetején ott csücsül a régi ismerős, a 3.5-ös jack csatlakozó

Különbözik viszont az SoC. A Nokia 6.2 a Snapdragon 636-os rendszerchipjét használja 3 vagy 4 giga RAM-mal. Ellenben a 7.2-ben már Snapdragon 660-at találunk, amihez 4GB vagy 6GB RAM közül van lehetőségünk választani. A tárhely 64GB-ról indul.

A hazánkban majd kapható 6.2-es Nokia a 4/64-es verzió lesz, a 7.2-ből pedig a 6/128-as kerül majd Magyarországon forgalomba.

Kamerák

A képalkotók is eltérnek, hasonlóan a hardverhez. A Nokia 7.2 tudhatja magának az erősebb kamerarendszert. Előlapján egy 20 megapixeles Zeiss optika felel a szelfikért, hátlapján pedig egy 48 megapixeles (f/1.79) fő szenzort, egy 5 megapixeles mélységszenzort és egy 8 megapixeles nagylátószögű kamerát találni. A hátlapi szenzorok is megkapták a Zeiss logót, van fényképezést segítő Zeiss AI is, viszont optikai stabilizációt nem kapott egyik lencse sem.

Ezzel szemben a Nokia 6.2-es hátlapján csupán egy 16 megapixeles (f/1.8) főszenzor van, megegyező segédkamerákkal. Az előlapra itt egy 8 megapixeles kamera került a szelfizéshez és a Zeiss logót sem találni már.

A kameraszoftver letisztult, a Zeiss AI kivételével pedig megegyezik a két telefonban. Van jelenetfelismerő, portré mód és dedikált mód éjszakai fotók készítéséhez is.

Árak és elérhetőség

A Nokia 7.2 Dual SIM ciánzöld és szénfekete színben, 6 GB/128 GB-os kivitelben lesz elérhető Magyarországon, az ajánlott fogyasztói ára 27 százalékos áfával és üreshordozó-díjjal 124 990 forint.

A Nokia 6.2 Dual SIM kerámiafekete és jégfehér színben, 4 GB/64 GB-os kivitelben lesz elérhető Magyarországon, az ajánlott fogyasztói ára 27 százalékos áfával és üreshordozó-díjjal 89 990 forint.

Még több hírt az IFA 2019-ről ide kattintva találsz.

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.