A tavalyi iPhone széria műholdas segélyhívó lehetősége után az Androidos mobilok is megkaphatják, még idén jön a Snapdragon Satelite, nem csak segélyhívásra használható.

A funkciót az Iridiummal való együttműködés teszi lehetővé, amely egy 66-os erősségű, alacsony Föld körüli pályán járó műholdat üzemeltet, egyik fő versenytársa a Globalstar, amely az Apple partnere a vészhelyzeti műholdas jelzés funkcióban.

Idén jön a Snapdragon Satelite, nem csak segélyhívásra használható

A Snapdragon Satellite támogatja a kétirányú üzenetküldést vészhelyzetben, az SMS-küldést és elvileg az egyéb üzenetküldő alkalmazásokat is. A Qualcomm kiemelte, hogy nem csak vészhelyzetekre, hanem „távoli, vidéki helyeken való kikapcsolódásra” is szolgál.

A Satellite funkciót a Snapdragon 8 Gen 2 lapkakészlettel rendelkező eszközöktől kezdve fogják támogatni. A Qualcomm szerint a Snapdragon Satellite sürgősségi üzenetküldése a tervek szerint a következő generációs okostelefonokon lesz elérhető, és bizonyos régiókban 2023 második felétől indulhat majd el.

A Snapdragon Satellite más eszközökön is használható lehet, például laptopokon, táblagépeken, autókban és IoT-termékekben. A gyártók és az alkalmazásfejlesztők saját, a műholdas kapcsolat előnyeit kihasználó szolgáltatásokat kínálhatnak. A Snapdragon Satellite támogatni fogja a nem földi 5G hálózatokat (NTN), amint elérhetővé válnak.

A Garmin együttműködik a Qualcommal a vészhelyzeti üzenetküldés támogatásában. Brad Trenkle, a Garmin kültérrel foglalkozó részlegének alelnöke elmondta: a Garmin üdvözli a lehetőséget, hogy világszerte több millió okostelefon-felhasználó számára bővítsük bevált műholdas segélyhívó szolgáltatásainkat.

A Garmin Response évente több ezer segélyhívást támogat és valószínűleg sok életet mentett meg a folyamat során. Alig várjuk, hogy együttműködhessünk a Qualcomm Technologies-szel és az Iridiummal, hogy segítsünk az embereknek elérni a segélyszolgálatokat, bárhová is viszi őket az élet.

A kiemelt képet Alexa készítette, forrása a Pixabay.

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.