A Huawei Y7 Prime 2018 után ideje, hogy összefoglaljam a tudnivalókat a hazánkban kapható két kisebb modellről is, ők a Huawei Y5 és az Y6 2018.
A két telefon mindössze néhány specifikációt és funkciót tekintve tér el egymástól, így a hangsúly a videóban a különbségeken lesz és hogy a kettő közül melyiket érdemes választani.

A dobozuk és a tartozékkínálat is megegyezik: az Y5 és az Y6 mellé is mindössze egy sim tűt, egy microUSB kábelt és egy 5W-os hálózati adaptert kapunk.

Dizájn

Külsőt tekintve a két készülék szinte megszólalásig hasonlít egymásra, de azért apróbb eltérések vannak, mint például a hátlapon a logó pozíciója, az értesítő led és az előlapi kamera helye na és persze a méret, ugyanis az Y6 kijelzőben is nagyobb picit.
Ami talán elsőre is feltűnik, hogy egyiken sincs ujjlenyomat-olvasó, feloldási megoldást tekintve mindkét esetben marad a jelkód vagy az Y6-nál használhatunk arcfelismerést is, amit sajnos a kisebbik modell nem kapott meg.
A hátlap maga műanyagból készült, a kamerasziget az Y6-nál szélesebb, és a feliratnál nem is a 13 MP a fontos, de a későbbiekben láthatjátok majd, hogy jelentős a két kamera közti különbség.
Elölről nézve látható, hogy mindkét modell megkapta a 18:9-es képarányú FullView kijelzőt, az elemek pedig pár eltérést leszámítva ugyanott vannak. Ami nagy különbség, hogy az Y5 beszédhangszórója egyben a fő hangszóró, tehát a zenék, videók is fentről fognak szólni, míg az Y6 esetében alul van a fő hangszóró.
Minden más ugyanott van, tehát alul a mikrofon és a microUSB port található, jobb oldalon a bekapcsoló és hangerőszabályzó gomb, a balon pedig a kártyák tálcája, ami mindkét esetben két nanoSIM-et és egy microSD-t képes befogadni.

Minőségben abszolút rendben vannak, odafigyelve rakták össze a mobilokat, zsebben vélhetően nem fognak meghajlani.

Kijelző

Kijelzőt tekintve van eltérés, de nem lényegi. Az Y5 2018 előlapján egy 5,45 hüvelykes, 720 x 1440 pixel felbontású IPS LCD kijelzőt fogunk találni, az Y6 2018 pedig egy 5,7 hüvelykes S-IPS LCD kijelzőt kapott azonos felbontással.
Technológiailag és látvány szempontjából is elenyésző a különbség, a pixelsűrűség a kisebb képátló miatt az Y5-ön nagyobb, a maximum fényerő megegyezik, illetve a betekintési szögek sem különböznek. Amit viszont észrevettem, hogy a színek az Y6-on picit élénkebbek, de mindössze ennyi.
A HD felbontás ebben a kategóriában szerintem bőven elfogadható, szemkímélő mód mindkét modellben van és a színprofil állítására is van lehetőség.

Szoftver

Szoftveres fronton érdekes módon nem egyformák, ugyanis a Huawei Y5 2018 Android 8.1 Oreo alapokon futtatja az EMUI 8.0-t, az Y6 2018 viszont csak Android 8.0 Oreót kapott.
Észrevehető néhány fordításbeli különbség, néhol a feliratok csupa nagybetűvel vannak írva, Android 8.1 alatt gyárilag az Android Messages az alapértelmezett csevegő, a beállításokon belül pedig kicsit eltérőek az ikonok és a menüpontok.

Mindkét mobilon EMUI 8.0 van, tehát az Y7-hez hasonlóan a felületről elmondható ugyanaz, ámbár arcfelismerés az Y5-ben nincs, minden mást megkapott. Előre telepítve is ugyanazokat az appokat kapjuk, amelyek között biztos találtok ti is feleslegeseket, ezeket törölhetjük is.

Hardver

Más a rendszerchip, azonban hasonló a teljesítmény. A Huawei Y5 2018 belsejében egy MediaTek MT6739 típusú rendszerchip és egy PowerVR GE8100-as grafikus gyorsító dolgozik, az Y6-ban pedig egy Snapdragon 425-ös lapka található Adreno 308-as GPU-val.
A rendszermemória és a tárhely megegyezik, 2 GB RAM-ról és 16 GB háttértárról beszélhetünk, a 256 GB-ig való bővíthetőség adott, a felhasználható tárhely pedig 10-11 GB.
Huawei Y5 2018Huawei Y6 2018
AnTuTu Benchmark46704 pont45732 pont
Geekbench 4665 / 1808 pont640 / 1888 pont
Az AnTuTu benchmark CPU részlegében a kisebb órajel ellenére az Y6 jeleskedett, azonban a grafikus gyorsító az Y5-ben majdnem kétszer annyi pontot kapott. A Geekbench 4-et is megnéztük, az eredmény mindössze pár pontban tér el.
A 4 magos processzortól és a 2 GB RAM-tól nem szabad sokat várni. A rendszer alapvetően jól működik, de azért a tesztidő alatt előfordultak kisebb nagyobb megakadások is, tehát nem nevezném teljesen gördülékenynek az élményt. Ha lepucoljuk a felesleges appokat és nem telepítünk rá mindenféle kétes eredetű programot vagy akármilyen tisztító programot – ami csak hátráltatja a rendszert -, akkor nagyobb gond nem lesz.

Játékok szempontjából ezek a mobilok inkább csak a Clash Royale szintű kisebb játékok futtatására alkalmasak, a picivel kisebb pontszám ellenére viszont általában az Y6 2018 nyitotta meg hamarabb az appokat és a játékokat, ebből is látszik, hogy a Snapdragon jobban teljesít.
Adatkommunikáció szempontjából Bluetooth 4.2, A-GPS és GLONASS jellemzi őket, csak a 2,4 GHz-es WiFi-ket látják és NFC sincs bennük, tehát a mobilfizetés nem fog működni.

Kamera

Az előlapon mindkét mobilon egy 5 MP-es kamera található, ám más a szenzor. Szerintem az Y5-tel készült kép részletesebb, az Y6-é pedig homályosabb. A képek teljes felbontásban Google Drive mappánkban találhatóak.

A hátlapra az Y5 esetében egy 8 MP-es, az Y6-nál pedig egy 13 MP-es kamera került, illetve az Y6 fázisalapú autófókuszt kapott, itt a képek minősége látványosan jobb. Ráközelítve egy-egy képre a részletek sokkal jobban kijönnek az Y6-nál, illetve a vonalvezetés is sokkal határozottabb, úgyhogy kamera szempontjából én mindenképp az Y6-ot választanám. Igaz, hogy a képek ott sem tökéletesek, de az Y5-nél határozottan jobbak.

Akkumulátor

Az akkumulátor-kapacitás az egész idei Y-szériánál egységes, 3000 mAh. Üzemidő szempontjából a legkisebb modellel jársz a legjobban, azonban nem sokkal maradnak el a többiek sem. Igazából használattól függően ugyanolyan üzemidőt is ki lehet hozni, a kijelzőidő átlagosan 4-5 óra és az egy napot mindig kibírták. Gyorstöltést nem támogatnak, a gyári 5W-os töltővel 3 óra a feltöltési idő.

Összegzés

Az Huawei Y5 és az Y6 2018 külsőleg nem sokban különbözik, azonban funkciókban, kamerában és picit teljesítményben is van eltérés a nagyobbik modell javára. Ujjlenyomat-olvasó ugyan nincs rajtuk, de az Y6 kapott arcfelismerés funkciót és a kameraképek is részletesebbek.
Hazánkban a Huawei Y5 2018 ára nagyjából 42.000 Ft, a Huawei Y6 2018 pedig már 47.000 Ft-ért is kapható. Én azt mondanám, hogy megéri azt a nagyjából 5000 Ft-os plusz összegért az Y6 2018 abban az esetben, ha a két mobil között vacilálsz, de ha nem, akkor hasonló áron van a Xiaomi Redmi 5 vagy a Redmi S2 is, amelyek hardveresen jóval erősebbek.
Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
7
Szoftver
9
Hardver
6
Kamera
6,5
Akkumulátor
7
Ár/érték arány
7
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.
huawei-y5-es-y6-2018-teszt-valaszd-a-jobbatSzerintem megéri azt a nagyjából 5000 Ft-os plusz összegért az Y6 2018 abban az esetben, ha a két mobil között vacilálsz, de ha nem, akkor hasonló áron van a Xiaomi Redmi 5 vagy a Redmi S2 is