Hirdetés

Bevezető

A Huawei nagyon nyomul, ezt lassan már mindenki tapasztalhatja, elég csak bemenni egy üzletbe vagy egy szolgáltatóhoz, és nem lesz olyan, hogy legalább egy modellt ne kínálnának fel, mint lehetőséget. No de ennek megvan az eredménye!

A Huawei az elmúlt években a harmadik legnagyobb mobilgyártóvá lépett elő, és ugyan azt még nem lehet mondani, hogy szorosan a Samsung és az Apple mögött loholnának, mégsem titkolt szándékuk, miszerint a következő pár évben (2021-re) a dobogó legfelső fokára lépnének fel.

A termékpaletta megfelelően széles ehhez, ráadásul ott a legfőképpen online értékesítést megcélzó Honor márka, ami jelentős bevételeket hoz a konyhára. Maga a Huawei többek közt a P-sorozattal képviselteti magát a felső, illetve a közép-felső kategóriában, jelenleg a P10 Plus a zászlóshajó, a P10 pedig nem sokkal alá lett pozicionálva. Van azonban egy kis katyvasz a lite-ok kapcsán, amik a középső szegmensben versenyeznek, testvéreikhez képes némileg visszafogott képességekkel. Ott van ugyanis a P8 lite, a P9 lite, és immár a P10 lite, amik mellé nemrégiben tesztalanyunk, a VIP-Phone által rendelkezésünkre bocsátott P8 lite (2017) ékelődik be (hogy teljes legyen a kép, ez Magyarországon hivatalosan P9 lite (2017) néven fut), és meglehetősen sok hasonlóságot mutat a Honor 6X-hez viszonyítva.

Külső, kijelző

A telefon nem néz ki rosszul, bár tény, annyira azért az 5,2 hüvelykes, Full HD felbontású IPS kijelzőre ellenére sem kompakt, picit nagyok a kávák. Felül bújik meg a fény- és távolságérzékelő, az értesítő led, valamint a 8 megapixeles kamera. A képernyő fényereje még a tavaszias napsütésben is jól látható, érzékenysége nagyszerű. A fogásra sem lehet különösebb panasz, nem csúszós a burkolat, bár a keret nem sugároz túlzottan nagy minőséget, plusz a hátlapi üveg is inkább tűnik plasztiknak, arra pedig készüljünk fel, hogy az ujjlenyomatokat villámgyorsan összegyűjti.

Ezen a terméken még hátul található a biometrikus leolvasó (nem úgy a P10-nél), amely nagyon gyorsan felismeri a mintákat, maximum öt darab menthető el, annyi extra funkció nincs mellette, mint a csúcsmodelleknél, de például alkalmazások zárolására jól használható. Az összeszerelési minőség példás, jó munkát végeztek a gyárban, ha a normálisnál jobban elkezdjük tekergetni a telefon külsejét, akkor sem recseg vagy ropog. A gombok elhelyezése megfelelő, nyomáspontjuk kemény, felülre került a másodlagos mikrofon.

Hardver

A hardverre nem lehet panasz, a középkategóriában könnyedén helytáll a 16 nanométeres csíkszélességű HiSilicon Kirin 655-ös chipset. A processzor nyolcmagos, négy Cortex-A53 mag 2,1 GHz-en, négy pedig 1,7 GHz-en duruzsol, az alkalmazások futtatását 3 GB RAM segíti, a grafikus feladatokat pedig a Mali-T830MP2 vállalja magára. Az adattároló mérete 16 gigabájt, ebből azért jó nagy területet felemészt a rendszer, szóval érdemes egy microSD kártyát beszerezni, bár a hibrid megoldásnak köszönhetően ebben az esetben el kell búcsúzi a duál SIM-es képességtől.

AnTuTu Benchmark v6.2.7 55725 pont
Geekbench 4 783 / 3268 pont

A mindennapok során derekasan teljesít a telefon, mondjuk a benchmark pontszámok annyira nem döbbentenek meg senkit, pont ezért szoktam kihangsúlyozni, hogy ezek már csak azoknak lesznek fontosak, akik tényleg fanatikusak, mert eljutottunk arra a szintre, hogy a belépőszintű telefonok is teljesen használhatók, nem úgy, mint pár éve. A szoftver nem akadozik, az optimalizálás mintaszerűen sikerült, az alkalmazások közötti váltás során sem kell másodperceket várni.

Szoftver

A mobilra az Android Nougatra (7.0) épülő EMUI 5.0-t telepítették: választható, hogy legyen-e klasszikus értelemben vett menü, alapesetben mindent a főoldalról érünk el, átlátható, a lehúzható információs függöny például kimondottan kellemes, hiszen az értesítéseket időpont szerint láthatjuk, módosíthatjuk a fényerőt, plusz szélsebesen elérjük a gyorsbeállítások kapcsolóit.

A beállításokban elég sok mindent módosíthatunk. A megjelenésnél kiemelendő a Nougattal érkező szemvédelem, vagyis a rendszer megszűri a kék fényeket, ezáltal sokkal kellemesebb olvashatóságot tesz lehetővé sötétben. Az előlapon lévő, több színben felvillanó értesítő led kikapcsolható, a navigációs gombok sorrendje megváltoztatható, de ez a sáv nem tüntethető el.

Akad Ne zavarj mód, Huawei-fiók, intelligens asszisztens, utóbbiban aktiválhatjuk a lebegő gombot, az egykezes módot (a billentyűzet és a képernyő is kisebb lesz), és jó ötlet az érintés-tiltás, ami megakadályozza, hogy a véletlen tapicskolások gondot okozzanak.

Kamera, multimédia

A P8 lite idei változatának hátlapjára egy a 12 megapixeles, f/2.0-s rekeszértékű elsődleges kamerát szereltek, amit egy sima ledes villanó segít. Aki inkább szelfizésre adná a fejét, az sem fog csalódni a készülékben, köszönhetően a 8 megapixeles előlapi egységnek (a mókásnak hitt próbafotó itt érhető el). Videókat Full HD felbontásban tud rögzíteni a telefon, fotózás és filmezés esetén is sok mód illetve beállítás áll rendelkezésünkre.

A módok: arcszépítés, filterezés, HDR, hangjegyzet, time-lapse, panoráma, lassított mozgás, utófókusz, dokumentum beolvasás, szóval van lehetőség dögivel. Bekapcsolható az időzítő, a mosolyfelvétel, az objektumkövetés, plusz lehetőségünk nyílik a fehéregyensúly, telítettség módosítására, a Pro fotókra kattintva pedig még a záridőt is állíthatjuk (1/4000 – 8 másodperc).

Az elkészült képek nappal kielégítőek, átlagos kattintgatás esetén nagyon jól elleszünk a telefonnal, persze nem szabad egy csúcsmodellel megegyező teljesítményt várni. A dinamikatartomány nem rossz, néha nem árt bekapcsolni a HDR-t, a vonalélesség és a részletesség is rendben van. A vaku közepesen nagyot villan, kicsivel lehetne erősebb, körülbelül 2 méterre világít el a fénye. Éjszaka vannak bajok, felüti fejét a zaj, és a részletesség is rohamosan csökken, persze nem annyira vállalhatatlan a végeredmény, hogy éjszaka ne lehessen elővenni a telefont.

A multimédiás képességek rendben vannak, a hangszóró hangos, mondjuk azért nem a legszuperebb, kicsit éles, a mély dallamok pedig ritkán szólalnak meg igazán jól. A 3,5 milliméteres jack kimenetet szerencsére megtartották. Mozizni kényelmesen lehet, szinte minden ismert formátumot kezel a szoftver, maximum a feliratos filmek esetén érdemes más programhoz nyúlni.

Adatkommunikáció, akkumulátor

Adatkommunikációs szempontból kiemelendő a 4G/LTE, a két SIM támogatása, mindkettő foglalatban lévő kártya képes felcsatlakozni a leggyorsabb hálózatokra. A Bluetooth 4.1 mellé A2DP, EDR és LE jár, a 802.11 b/g/n-es WiFi jelerőssége megfelelő. A GPS látja a GLONASS műholdakat, gyorsan talál jelet és nagyjából tíz méteres pontossággal lövi be a helyzetünket a telefon. Kiemelendő az NFC, ami még mindig nem gyakori vendég ebben a kategóriában, infra nincs, helyette az FM-rádiónak lehet örülni.

A 3000 mAh-s akkumulátor nagyjából egy napos intenzív használatot bír ki, a naftát microUSB csatlakozón keresztül szívja magába a telefon. Van sima és ultra energiatakarékos mód, utóbbi esetében néhány alkalmazásra korlátozza le a rendszer működését a mobil.

Összegzés

A P8 lite (2017) majdnem 70 ezer forintba kerül, ami nem rossz ajánlat, ha figyelembe vesszük, hogy ezért 1080p-s kijelzőt, ujjlenyomat-olvasót, fejlett középkategóriás hardvert kapunk, és még az üzemidő vagy éppen a kamera sem rossz. A hivatalos beszerzés viszont egy kicsit más árat, és ahogy említettem, P9 lite (2017) elnevezést mutat. Persze vannak alternatívák is, de vagy kicsivel drágábbak, vagy pedig már a phablet kategóriában versenyeznek, szóval a manapság már nem túl méretesnek számító képernyő mondjuk előny lehet.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
7
Szoftver
8
Hardver
7
Kamera
7
Akkumulátor
7
Ár/érték arány
8
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt
huawei-p8-p9-lite-2017-teszt-reviewA Huawei P8 lite (2017) egy korrekt középkategóriás mobil, kellemes képességekkel, normális árazással.