A tegnapi bejelentés előtt lehetőségem volt kipróbálni a Huawei legújabb és egyébként kedvező árú, 30.000 Ft-ba kerülő aktív zajszűrős fülhallgatóját, a Freebuds 4i-t, ami mellé április 8. és 18. között egy Band 4e Active-ot kapnak a vásárlók ajándékba.

Doboz tartalma

A Freebuds 4i fehér dobozában lesz két pár különböző méretű extra gumiharang, illetve egy USB-C kábel is. A tavaly megjelent Freebuds 3i utódja töltőtok szempontjából is megújult, ez most már nem hosszúkás, hanem inkább szappan vagy kavics alakú, a fülhallgatók pedig állítva vannak a tokban, ilyen szempontból közelebb áll a Freebuds Próhoz is.

Az elsősorban kerámia fehér, de később fekete és piros színekben is kapható fülhallgató fényes felülettel rendelkezik, a tokján alul lesz az USB-C csatlakozó, a fülünkbe kerülő rész pedig némileg ovális formájú, ezáltal kényelmesebb és ami fontos ezen a ponton, hogy a gumiharangok belsejében van szűrő is, így a tisztítása is egyszerűbb.

Huawei Ai Life app

Párosítani a Huawei Ai Life alkalmazásán belül lehet, ha Huawei készüléked van, akkor észlelni is fogja az eszközt és pár kattintásból meg is vagy, ha pedig más androidos vagy iOS készüléked van, akkor kiválasztod a listából és úgy párosítod.

Az alkalmazás felülete – ahogy a fenti képeken is látható – teljesen egyszerű, a főoldalon a töltöttségi jelzés alatt egyből átkapcsolhatunk a zajszűrő vagy a zajáteresztő módba, a gyorsindítók menüponton belül pedig testreszabhatjuk, hogy mit csináljon a fülhallgató, ha az oldalán lévő érintőfelületet duplán érintjük vagy nyomva tartjuk. Utóbbival tudunk a módok között ugrálni, tehát nem kell csak az appra hagyatkozni.

Miben lett jobb az elődnél?

A Freebuds 4i megalkotásánál a Huawei a 3i-vel kapcsolatos visszajelzéseket is figyelembe vette, a felhasználók leginkább az üzemidőt kritizálták. 3,5 óra helyett egy töltéssel 10 órán át használhatjuk az új fülest aktív zajszűrés nélkül, 10 percnyi töltés pedig 4 órányi lejátszást tesz lehetővé.

Az ergonómiai különbségeken felül a Freebuds 4i késleltetése is alacsonyabb lett (186 ms), így ideálisabb lehet videók nézésére és akár játékra, a töltési sebesség is javult és újabb, hatékonyabb Bluetooth 5.2 szabványt használ a kapcsolattartáshoz.

Hangzás, zajszűrés

Manapság az olcsóbb árkategóriában, így itt is elérhető az aktív zajszűrés, ami ugyebár a külső mikrofonok segítségével kiszűri a környezetünkben lévő zajokat. A drágább, felsőkategóriás fülhallgatóknál a zajszűrés azért hatékonyabb és nagyobb tartományban működik.

A Freebuds 4i hasonló minőségben szűri a zajokat mint a 3i, a monoton menetzajokat tök jól kezeli és bár manapság személy szerint nem utazom sokat, de aki tömegközlekedést használ, szerintem hallani fogja a különbséget. Ez persze akkor ideális, ha nem mozgunk, séta közben érdemes a zajáteresztő módot használni, biztonságosabb.

Nem tartom magam nagy audiofilnek, a Mobilarénán Ákos sokkal profibb a hangzás jellemzésében. Én azt érzem, hogy a 10 mm-es hangsugárzókkal az árkategóriájához viszonyítva szuper a minőség, kellőképp basszusos, a vokális is élénk, de nem gondolnám túl harsánynak és a hangszerezés is jól elszeparálható. Telefonhívásnál is kipróbáltam és egyik oldalról sem volt panasz, a mikrofonok tisztán veszik a hangom és én is remekül hallottam a másik felet.

Verdikt

A SBC és AAC kodekekkel ellátott 29.990 Ft-ba kerülő Freebuds 4i szerintem remek választás ebben a szegmensben, kényelmes, az árához képest jól működik a zajszűrés, jó a beszélgetési minőség és a hangzás is, sokáig bírja egy feltöltéssel, lényegesen tovább mint az elődmodell és sokaknál már ez is hatalmas fegyvertény.

Ami észrevételem volt a tesztidőszak alatt, hogy ugyan az alja (fektetve nézve) le van csapva, ezáltal vízszintes felületen stabilan ül, de itt kihagyott ziccer a vezeték nélküli töltés, szóval nem tudjuk a fordított töltésre alkalmas telefonunk hátlapjára rátenni (vagyis de, csak hasztalan).

Mindemellett szerintem remek lett az új füles, a lényegi pontokon sokat fejlődött és csak a vezeték nélküli töltés hiánya róható fel neki, minden másban hozza az elvárhatót.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.