Akárhogy is nézzük, a legjobban úgy lehetne leírni a Hot Wheels Unleashed játékmenetét, mint a Trackmania Turbo és a Burnout egyvelegét, csak ez még izgalmasabb, még ördögibb és még jobban ki van dolgozva. Persze arcade autózásról beszélünk, szóval a valósághoz nincs sok köze, mégis órákra leköti azt, aki gép, vagy éppen konzol elé ül. A Milestone tényleg remek munkát végzett, hiszen csodálatosan meg lettek rajzolva a pályák, mi magunk is készíthetünk újat, ráadásul szinte biztosan senkinek nem volt annyi Matchboxa gyerekkorában, mint amennyi járművel itt versenybe szállhatunk, még a DeLorean DMC-12 vagy KITT virtuális volánja mögé is beülhetünk.

Már a felütésből is látszik, hogy nem véletlenül jár mindenki a HWU csodájára, amilyen rövidítések, amilyen fifikás kanyarok jellemzik, mindamellett, hogy tényleg rengeteg automodell található benne, egyszerűen a végletegik személyreszabható, így az évtized egyik legjobb arcade játékáról lesz ebben a cikkben szó.

A Hot Wheels Unleashed ugyanis megvalósítja mindenkinek az álmát, lényegében számos ismert autó szerepel benne, a környezet pedig folyamatosan változik, néhol hatalmas épületek, máshol kosárlabdák, esetenként pedig méretes dobozok között kell szelnünk a pályákat. Persze nem ez az első Hot Wheels játék, hiszen például 1998-ban is volt Stunt Track Driver néven hasonló, akkoriban az volt a menő, most az Unleashed lett az. És a kisautókkal való küzdelem történelme is évekkel ezelőttre nyúlik vissza, az RC Cars esetén anno még távirányítós négykerekűekkel ment a harc, a Micro Machines sorozatot pedig aligha kell bárkinek is bemutatni. Kicsiben maradni mindig is jó ötlet volt, hiszen teljesen más aspektusba kerül a világ, ahol sokkal nagyobb hatást lehet kifejteni.

Valószínűleg azért sokan láttak már Hot Wheels modelleket a különböző bevásárlóközpontokban, ha pedig valaki már a gyermekének is vett ilyet, akkor pedig pláne ismerős lehet neki a széria. És ezeket a játékautókat látjuk megelevenedni az Unleashedben, szóval a kis lurkók még izgatottabbak lesznek, ha joystickot vagy billentyűzetet ragadhatnak. Olyan ikonikus darabokat is lemodelleztek, mint a Dodge Deora, ami az első 16 modell között volt, amit a Hot Wheels legyártott. És persze sok olyan verda is feloldható a játék során, amiket vagy filmekben láthattunk, vagy pedig az utakon, már csak ezeknek az elérése miatt is addiktív a szoftver.

A Milestone pedig a Campaign részt sem vette félvállról. Persze vannak azért olyan dolgok is, amik bár megszokottak manapság, kicsit idegesítőek, ilyen, hogy az összekuporgatott játékpénzből nem mindig vehetünk meg mindent, ugyanis naponta öt különböző típus érhető el, amik folyamatosan változnak (nem valós időben). Szóval várni kell néha, ha valami különlegeset szeretnénk. Persze vannak még más lehetőségeket is az autók feloldására, így érdemes sok versenyt megnyerni, vagy random dobozokat kinyitni, de van esély arra, hogy többször zsebelünk be olyan kocsit, ami már eddig is a listánkban volt. Kellemetlen.

Érdemes viszont türelemmel lenni, mert a Hot Wheels Unleashed minden egyes darabja a végletekig csodálatosan meg lett alkotva. A különböző műanyag és fém alkatrészektől kezdve a felnik bevágásáig és mintázatáig, de az is elképesztő, hogy virtuálisan forgatva az autók alján is láthatóak a nevek, plusz a festés is lenyűgöző, néha csak azon kapja magát az ember, hogy a garázsban heverő típusokat virtuálisan forgatja és nézegeti.

Na, és amikor ezekkel az autócsodákkal kell késhegyre menő harcot vívni, akkor válik az egész játék egy tökéletes egésszé. És ilyenkor hasonlítanak legjobban gyerekkorunk szobájára, ahol szanaszét hevertek az itt-ott kapott, karcos, néha már megviselt állapotú Matchboxok, amik rendíthetetlenül várták, hogy újra foglalkozzunk velük. A játék során pedig ugyanis történik, az ütközések nyomot hagynak a kocsikon, a részletekre pedig itt is figyeltek a fejlesztők, hogy egy nagyobb ütközés komolyabb benyomodást, egy összeérés csak apró karcokat eredményezzen. A Milestone sikere pedig pont a részletekben rejlik, vagyis a kidolgozásban, hiszen még verseny közben is azt figyeljük, mi történik az autóval, hogyan változik a megtett kilométerek során.

És ugyanígy szuperlatívuszokban lehet beszélni a környezetről is; néha csodálatos, felhőbe burkolózó városkép tárul elénk, máskor hatalmas sportpályán kell végigküzdenünk magunkat, a fények pedig még magasabb szintre emelik a grafikát, hiszen megcsillanhat mondjuk egy neonlámpa fénye az autón, vagy fluoreszkálhat maga a pálya, ugyanígy a pályát körbefogó korláton is visszaverődhetnek a nap sugarai, őrület, milyen magas szinten lett minden megalkotva. Egyszerűen hihető és realisztikus, legalábbis ez a része mindenképpen. Egyedül a kameranézet volt néha egy kicsit hektikus, aminek a képe inkább a pályára szögeződik, mintsem a horizontra, így esetenként nehéz előre látni, mi következik.

Az irányítást is meg kell szokni, tipikus arcade autóversenyzős játék, ahol azért nem a szimuláció a legfontosabb, hanem a driftelés, a gyors irányváltás és a gázadás. Ami kihívás benne, hogy rengeteg apró trükköt el lehet sajátítani a játék során, hogy még jobbak legyenek a köridők, például a levegőben való mozgással vagy éppen a shortcutok, vagyis rövidítések megtalálásával jelentősen nagyobb esélyünk lehet a győzelemre. Minél többet farolunk, annál nagyobb lesz a boost szintünk, így akár egy gyengébb autóval is kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújthatunk, ez főleg a játék elején lehet hasznos.

Négy különböző szintben állítható az AI, a legrosszabb esetén nagyon toleránsak a gépi ellenfelek és hibákat is vétenek. A közepes szinten már lesznek meglepetések, itt jóval inkább résen kell lenni, a magasabb szinteken viszont csak nagyobb teljesítményű autókkal érdemes próbálkozni. Vagy legalábbis érdemes fejleszteni azokat, amik már a garázsunkban állnak.

A pályák a grafikához méltóan gyönyörűen ki lettek dolgozva, van közöttük technikásabb, vagy éppen villámgyorsak is. Különösen izgalmas, hogy különböző páyacsíkok vannak, így a mágneses esetén a fejjel lefelé haladás is lehetséges, szóval a Hot Wheels Unleashed minden pillanatot kihasznál arra, hogy monitor elé szegezze a játékost. És ezt meglehetősen nagy sikerrel teszi, hát még ha belevetjük magunkat a pályaszerkesztőbe, ahol az elképzeléseinknek megfelelő szakaszokat lehet készíteni. Menő.

Minden versenynek megvannak a célkitűzései; az alapokat mindenképpen teljesíteni kell ahhoz, hogy tovább lehessen lépni, ám vannak plusz dolgok is plusz jutalmakért, így bizonyos rövidítések megtalálása, vagy a megfelelő pozíció megszerzése stb. Különböző játékmódok is rendelkezésre állnak, így válaszhatunk rendőrös üldözőset, elimináló versenyeket, klasszikus futamokat is. Konzolon van osztott képernyős mód is, bár csak ketten lehet így játszani, négyen nem.

A Hot Wheels Unleased szórakoztató és gyönyörű egyben. Szórakoztató, mert rengeteg a verseny, az autótípus, a pálya és a cselekmény, tehát hosszú órákon keresztül fel sem fogunk tudni kelni a gép elől (már ha van erre időnk a mai világban), és gyönyörű, mert minden részletre gondosan ügyeltek a fejlesztők, így a pályák és az autók megrajzolása is csodaszámba megy. Végszó? Inkább rövid összegzés: aki szereti az arcade autóversenyzést, az mindenképpen próbálja ki, mert a Milestone igazi csemegét rakott le az asztalra.

A játékot a Magnew-nak köszönhetően próbálhattuk ki!

9/10

Hot Wheels Unleashed ajánlott gépigény:

CPU:
Intel Core i7-5820K / AMD Ryzen 5 2600
RAM:
16 GB RAM
GPU:
GeForce GTX 1060 / Radeon RX 580
Tárhely:
22 GB
Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt