Nálunk járt a Honor Magyarország jóvoltából legérdekesebb modelljük, a dupla kamerával felvértezett Honor 6 Plus. Ezúton is köszönjük a tesztelési lehetőséget!

Dizájn/Megjelenés

A (Huawei) Honor 6 Plus méreteit tekintve nem mondható kicsinek, 5,5″-os képátlójával a phabletek kategóriáját bővíti. Kialakítása ennek ellenére nagyon kecses, dizájnja elnyerte a tetszésünket. Kialakítás szempontjából érdekesség, hogy az oldalán szálcsiszolt fém keret fut végig, mely a készülék oldalainak alján feketébe fut át, így a készülék alján fekete a borítás, minden máshol az oldalak fém színben pompáznak. Dimenzióit tekintve a Honor 6 Plus 150.5 x 75.7 x 7.5 milliméter és 165 grammot nyom, ezzel nem a legvékonyabb és nem is a legkönnyebb készülék, de érezhető, hogy van benne anyag, meg hát a benne lévő hatalmas akkumulátor nem fér el egy 5 mm vastag házban, így érthető. Ettől függetlenül nem mondható böhömnek a készülék.

Vegyük először a készülék előlapját. Ahogy említettem, az előlap 73,2%-át az 5,5″-os képátlójú kijelző foglalja el, melynek felbontása 1920 x 1080 pixel. A kijelző fölött láthatjuk a készülék beszédhangszóróját, tőle balra pedig a 8 megapixel felbontású előlapi kamerát, valamint mellette egy LED értesítésjelzőt. A kijelző alatt nem találunk se fizikai, se érintésérzékeny gombokat a vezérlőgombok a kijelzőből veszik el a helyet. Ennek megjelenését persze lehet állítani, beállítható, hogy ne látszódjon mindig, csak bizonyos gesztus hatására jelenjen meg, illetve ha szeretnénk, egy speciális fóliával átvezethetőek a gombok a kijelző alatti üres területre is (ami számomra is újdonság).

A készülék bal oldalán nem találunk semmilyen gombot, a jobb oldalán viszont megtaláljuk mindazt, amit innen hiányolnánk, legfelül a készülék hangerőszabályzó gombjait, találjuk, alatta a bekapcsoló (power) gombot, alatta pedig a SIM-kártya és MicroSD foglalatokat. Alul mindössze a MicroUSB bemenetet találjuk, mellette pedig a Honor 6 Plus beszédmikrofonját. Így végül fentre került a Jack audio bemenet, illetve középre egy Infra port is, amivel ugye távirányítóként is használhatjuk a készüléket.

Ha megfordítjuk a telefont, a hátlapon láthatjuk az egyik legnagyobb extra funkcióját, a bal fölső sarokba pozicionált dupla kamerát, és a mellette lévő dupla LED villanót (a kameráról a későbbiekben). Alatta látjuk a Honor feliratot, a készülék alján pedig a főhangszórót. A hátlap anyaga üvegszerű, bizonyos szögből nézve látunk rajta mintázatot, viszont ha egyenesen rávetjük tekintetünket, akkor szimplán feketének látjuk. Egész különlegesnek mondható.

Szoftver

Beszéljünk kicsit arról, hogy mi is fut a készüléken. Az alaprendszer egy Android 4.4.2-es KitKat verzió, melyhez a Huawei készülékeknél már jól megszokott EMUI felhasználói felülete társul, ennek is a 3.0-ás verzióját kaptuk meg. Mivel a Honor a Huawei égisze alá tartozik, így nem meglepő, hogy a futtatott rendszert örökölte a Honor 6 Plus is. A szoftver egyébiránt a Huawei készülékeknél már megszokott sebességgel fut, nem tapasztaltam akadozást a tesztidő alatt, az erős hardvernek köszönhetően egyből reagál a kéréseimre. Kiemelnék viszont néhány funkciót, melyek csak a Honor-ra jellemző, és amik egyedivé teszik a készüléket.

Első ilyen funkció a Touchplus névre hallgat. Ezt a funkciót akkor tudjuk használni, ha vásárolunk a készülékhez egy speciális fóliát, melyet felhelyezve új érintésvezérlő területeket kapunk. Ez az 5 új terület: a készülék bal és jobb felső sarka, valamint a kijelző alatti területen a 3 gombnak megfelelő rész. Ha bekapcsoljuk ezt a funkciót, akkor beállíthatjuk, hogy pl. a kijelzőről tűnjenek el a navigációs gombok, helyette a fólia átvezérli a kijelző alá ezeket a gombokat. A bal és jobb felső sarokba pedig dupla érintésre a következők egyikét választhatjuk: Videófelvétel indítása/megállítása, Fotó készítése, Képernyőkép készítése, Képernyő lezárása, Készülék optimalizálása. Egészen izgalmas funkció.

A Honor 6 Plus rengeteg további gesztusvezérlési funkcióval rendelkezik, ezek között szerepel például, ha bejövő hívást kapunk, akkor kijelzővel lefelé lerakva az asztalra, elnémíthatjuk az értesítést. Hasonló funkció, ha fel szeretnénk venni a hívást, akkor felemelve az asztalról, a készülék csengetési hangereje csökkenni fog. Ilyen és ehhez hasonló funkciókat kapunk a Honor 6 Plusban, viszont amit kiemelnék ezek közül, az a “Rajzolás” névre hallgat. Ez a funkció úgy működik, hogy ha lekapcsoljuk a kijelzőt és az alábbi 4 betűből (c, e, m, w) valamelyiket rárajzoljuk a képernyőre ujjunkkal, akkor egy kiválasztott alkalmazás fog megnyílni.

Ilyen extra funkciók mellett is kiválóan fut minden a készüléken. Aki esetleg nem ismerné a Huawei EMUI felületét, azoknak mellékelek néhány képernyőképet, hogy lássátok is, hogy miről beszélek 🙂

Hardver

Haladunk tovább a teszttel, ezúttal a hardvert vesszük górcső alá. Így összegzésképp a legelején elmondható, hogy nagyon erős vasat kapott a Honor 6 Plus, nem sajnálták a matériát. A sebességről a Huawei saját fejlesztésű HiSilicon Kirin 925-ös processzora gondoskodik, mely 8 magjából 4db 1,8GHz-es órajelen, és 4db 1,3GHz-en pörög. Mellé társul 3 GB RAM memória és egy Mali-T628 MP4 típusú grafikus chip. Lehet ez nem mond túl sokat, de tesztjelleggel kipróbáltuk például a RealRacing 3 nevű játékot, hogy mennyire fut gördülékenyen és abszolút meggyőző volt az eredmény, élvezhető volt a játék, nem akadozott. Elég nagy hardverigénye van a játéknak, így nálunk mindig ez a mérvadó, ha a RR3 hibátlanul fut a készülékeken, akkor minden mást is bírni fog. Belső tárhelyét tekintve a 3G-s modell csak 16 GB belső tárhellyel kapható, viszont a 4G/LTE modell 16 és 32 GB-os beépített tárhellyel érkezik, mely ugye tetszés szerint bővíthető MicroSD kártyával.

A készülék DualSIM-es, így akár két SIM kártya kezelését is rábízhatjuk. Egy Micro SIM és egy Nano SIM mehet a készülékbe, viszont ugye a jobb oldalon két bemenetünk van. A felsőbe tudjuk tenni a NanoSIM-t és a MicroSD-t, viszont egyszerre csak az egyiket. Szóval itt kompromisszumot kell kötni. Ha elég a belső tárhely, akkor minden további nélkül használhatjuk két SIM kártyával a készüléket, ha viszont nem elég, akkor le kell mondani az egyik kártyáról.

Természetesen benchmark tesztet is futtattunk a Honor 6 Plus-on, és nagyon jó eredményt ér el például az AnTuTu tesztjén, ahol is a végeredmény 43.605 pont. Ezzel a ponttal a Honor 6 Plus majdnem az élmezőnybe tornázta fel magát, így a készüléket bátran nevezhetjük felsőkategóriásnak. Az AnTuTu tesztről, és az általa látott hardveres infókat összeszedtük nektek néhány képbe, ezeket itt lentebb láthatjátok:

Kamera

Most jön a legnagyobb érdekesség, a Honor 6 Plus kamerája. Fentebb említettem, hogy az előlapon egy 8 megapixeles kamera található, amivel már elég pöpec minőségű szelfiket tudunk készíteni. Viszont a hátlapi kameráról nem esett szó, ezt most ejtenénk meg. A hátlapon nem csak egy, de két kamera is helyet kapott. Mind a két kamera 8 megapixel felbontású, ami különbség van köztük, hogy az egyik lencse rekeszértéke F2.0, míg a másiknak F2.4. Miért jó ez? Van a kamerában egy olyan funkció, melynek “Széles lencsenyílás” a neve. Ahogy a készülék is mondja, “Ebben a módban kis mélységélességű fotókat készíthet. 2 méternél közelebbi emberek vagy tárgyak fotózásához ajánlott. Ezzel a funkcióval az előtérben lévő tárgyra fókuszál teljes mértékben a készülék, a hátteret pedig homályosítja, így csak az látszik, ami a lényeg. Ez persze csak opcionális, ez csak az egyik a 3 mód közül. A másik kettőből egy a normál fényképek készítésére, az utolsó pedig videofelvételre szolgál.

A kamerák természetesen autófókuszosak, kaptunk melléjük egy dupla LED villanót, de itt nem áll meg a tudomány, hisz rengeteg extra lehetőség van a kamera beállításait illetően, állíthatjuk az ISO vagy WB értékeket, effekteket adhatunk hozzá, automatikus fényképezés mosoly észlelésekor és így tovább. A kameraképek pedig magukért beszélnek, íme ilyen fényképeket készít a Honor 6 Plus kamerája:

(széles lencsenyílás)

Adatkommunikáció/Akkumulátor

Adatkommunikáció szempontjából a Honor 6 Plusban mindent megtalálunk, amit elvárhatunk egy ilyen felsőbb kategóriás készüléktől, NFC, 4G/LTE, b/g/n szabványú WiFi kezelése, Bluetooth 4.0, Infravörös port, stb… azért hogy tiszta legyen és egyértelmű, összeszedtük nektek a fontosabb adatokat egy táblázatba:

Frekvenciasávok GSM 900/1800/1900
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE-A 1900/2300/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA/ LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 300 Mbps
IrDA / Bluetooth van / 4.0 (A2DP)
WiFi 802.11a/b/g/n, dual band, WiFi hotspot, DLNA
USB microUSB 2.0 (OTG)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS / GLONASS  van / van
NFC / LTE van / Cat6

Akkumulátorát tekintve a készülék nem szenved hiányt mAh-ekben, ugyanis az akkumulátor kapacitása 3600 mAh. Ezzel az akkuval a készülék több napos készenlétre és 2 napos normál használatra alkalmas, ami az átlagnál mindenképp jobb, 5 napig állt minimális használattal bekapcsolt GPS és WiFi modulokkal, és még így sem merült le teljesen, úgyhogy én az akkumulátorával nagyon elégedett vagyok.

Ár/Érték arány

A Honor 6 Plus ára is a felsőkategóriát szólítja meg, kártyafüggetlenül a készülék 138.900 Ft-os bruttó végáron kapható. Ezért az árért kapunk egy kiváló dizájnnal megáldott készüléket, amiben egy 8 magos processzor, 3 GB RAM memória található, dupla 8 megapixeles kamerával, FullHD kijelzővel és egy 3600 mAh akkumulátorral. Megéri vagy megéri? 🙂 Szerintünk megbízható a készülék, ha felsőkategóriás készüléket vásárolnánk, mindenképp érdemes számba venni a Honor 6 Plus-t is.

 [wp-review 11153]

Hirdetés
Laci
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.