Szerkesztőségünkben járt a Honor Magyarország jóvoltából a cég egyik legújabb okostelefonja, a 4X. A 4X az általunk is meglátogatott barcelonai Mobile World Congress rendezvényen debütál.

IMG_3151

Bevezető

Mi is az a Honor? A Honor, mint márka tavaly ősszel tűnt fel. Eleinte még kérdőjeles volt a Honor miléte, milyen cég leányvállalata lehet. Aztán a Huawei mellébeszélés nélkül elismerte, hogy ez bizony az ő prémium márkájuk. Azóta már elég sok készüléket mutattak be, köztük tesztünk alanyát, a 4X-et. A 4X-et a Honor családban a középkategóriába sorolták, annak ellenére hogy akár a felsőkategóriát is megüthetné.

Doboz tartalma

A fehér és a fekete 4X-et is egyaránt ciánkék színű dobozba csomagolta a gyártó. A készüléken kívül egy hálózati töltő és egy MicroUSB adatkábel található meg a csomagolásban. A készülékről, illetve a csomagolásról készítettünk egy videót, nézzétek meg:

Megjelenés / Dizájn

Az okostelefon előlapjának nagyrészét az 5.5″ átmérőjű HD felbontású kijelző teszi ki, ami elég jó minőségű, nem volt vele különösebb gondom. A kijelző méretéből adódóan a 4X egy phablet (phone tablet). A megjelenítő alatt megtalálható a 3 szokásos Android gomb (back,home,multitasking), amelyeknek dizájnja már az 5.0-ás verziójú Lollipopot idézi annak ellenére hogy a készüléken egyelőre 4.4.2 verziójú Kitkat fut (lollipop nyárra ígérve). A három gomb érintésérzékeny (nem fizika), háttérvilágítás nélküliek.

IMG_3153

A tetején lelhető fényérzékelő, beszédhangszóró, valamint egy 5MP felbontású előlapi kamera.

Jobb oldalra helyezték el a bekapcsc/ lock gombot, hangerőszabályozó gombokat. A készülék bal oldala üres. Felülről nézve egy 3.5mm-es jack aljzatot és egy mikrofont láthatunk, alulról pedig egy MicroUSB aljzatot, mikrofont és hangszórót.

A hátlap anyaga műanyag, és végre egy olyan készülék amelynek levehető! A fedel alatt egy nagyméretű akkumulátor helyezkedik, melynek kapacitása 3000 mAh. Az akksitól balra van a két SIM slot, ugyanis egy Dual-SIMes telefonról beszélünk. Mind a kettő SIM mérete MicroSIM lehet, 4G LTE hálózatot támogat a telefon. A két slot felett egy MiroSD slot van.

Kamerát illetően az előlapiról már beszéltünk, a hátlapi viszont 13MP felbontású, autófókuszos, led villanóval felszerelt szenzor. Egész jó képeket készítettünk vele.

Hardver

Azt várhatnánk, hogy itt éleződik ki a középkategória jelentősége, a készülék hátrányai, de nem. A ház alatt ugyanis egy Kirin típusú 8 magos processzor felel a sebességért 1.2 GHz órajellel, 2GB RAM-mal megspékelve. Amíg nálam volt a telefon igyekeztem hajtani, játszottam rajta, de akadozást nemigen produkált. Ha már játékról beszélünk, a gyártó egy Mali típusú GPU-val szerelte fel az okostelefont. Tárhely tekintetében pedig 8GB beépített van benne, amit MicroSD memóriakártyával bővíthetünk 32-ig.

IMG_3156

Minden nálunk járt készüléken lefuttatjuk az AnTuTu Benchmark programot, ami 30 681 pontra értékelte a Honor 4X-et, ami nem rossz egyáltalán.

Szoftver

Ahogy írtam fentebb, a készüléken jelenleg az Android 4.4.2-es Kitkat verziója fut a Huawei EMUI 3.0-ás veriózjú kezelőfelületével. Az OS jól optimalizált a hardverhez, akadozásokkal nem kell számolni. Lollipop frissítés nyárra ütemezve.

Ár/érték arány

Ebből a szempontból szinte verhetetlen a készülék, hiszen szinte felsőkategóriás hardverrel és szoftverrel rendelkezik, ennek ellenére 66.000 Ft a gyári kártyafüggetlen készülék ára gyártói garanciával.  Tehát 66.000 Ft-ért kapunk egy Dual-SIMes okostelefont, szinte a legfrissebb Androiddal, 2GB RAM-mal, 8 magos proceszorral, 13 MP-es hátlapi kamerával, 4G LTE hálózati kommunikációval, Bluetooth & Wifi támogatással. Döbbenet. Erősen ajánlott.

IMG_3155

Specifikáció

A készülékről részletesebben a Honor weboldalán olvashattok.

Köszönjük a tesztelési lehetőséget!

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Esztétika
9.5
Hardver
9
Szoftver
9
Adatkommunikáció/Akkumulátor
9
Kamera
9
Ár/érték arány
10
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.