A consumer mobilok piacáról a Windows Phone 8.1 és Windows 10 Mobile rendszert futtató mobilok szépen kihullottak, azonban enterprise, vállalati környezetben még találni ilyen eszközöket. Ahogy a többi ipari mobil, ez is a Vonalkód Centrum Kft jóvoltából jutott el hozzánk.

Dizájn

Külsőre hasonlít is a consumer mobilokra, meg nem is. Azért mondom, hogy hasonlít, mert nem annyira vaskos, bumszli telefon, mint pl. a legutóbbi Datalogic termék, méreteiben inkább egy mezei mobilra hajaz. A formavilág azonban már egyértelműen nem consumer, ez látható a készülék tokozásából is, 1,2 méteres magasságból való leejtést is kibír, IP54 tanúsítvánnyal rendelkezik, anyagokat tekintve a készülékház erős műanyag, az oldalán lévő csíkok pedig gumiból vannak.

Hátul kapunk egy dokk interfészt, egy 8 MP-es kamerát LED villanóval és az akkufedelet. Ezt le is vehetjük és az akkumulátor alatt megtaláljuk a normál SIM és a microSD kártya foglalatát. Lent mindössze a mikrofon és a hangszóró rácsát találjuk, a hangszóró kellőképpen hangos és maximumon sem torzít.

A tetején kapjuk a vonalkódolvasót, a bekapcsoló gombot és a fedett jack csatlakozót. A jobb oldalon van a szintén fedett microUSB port, amin keresztül tölthetjük a mobilt, fölötte egy zajszűrő mikrofon és egy dedikált szkennelő gomb, ami ugyanitt szintén megtalálható a bal oldalon is a hangerőszabályzó gombok fölött.

A kijelző alatt 5 fizikai gombunk van. A középső a kijelző felvillantásáért és működés közben szkennelésért felel, jobbra tőle a bing előhívója és a főképernyő gombja található, balra pedig egy programozható billentyű és ez vissza gomb van. A kijelző fölött van értesítő ledünk, beszédhangszóró, valamint közelségérzékelő és fényszenzor. Tokozásából adódóan strapabíró a telefon, de nem annyira mint a korábbiak, hisz az IP tanúsítvány sem a legkomolyabb.

A kijelző jóval mélyebben van, mint maga a készülékház, ezzel is védve a külső hatásoktól. A képátló 4,3 hüvelyk, a felbontás pedig 480 x 800 pixel. Igen, ez így nem sok, de ahogy mindig is kihangsúlyozom, az ipari mobiloknál nem a felbontás a lényeg, hanem a láthatóság és hogy a felhasználási területének megfeleljen. Ami már az én szememnek is  zavaró, hogy a képfrissítése igen lassú, oldalra legyintésnél még látszik a csempék úgymond árnyéka. Ezen kívül nincs semmi gond vele.

Szoftver

A Honeywell Dolphin 75e ezen példánya Windows Embedded 8.1 Handheld operációs rendszert futtat. A Windowsos mobilok egyértelmű előnye volt az androidosokkal szemben, hogy gyenge hardver mellett is vígan elfutott, nem volt túl nagy igénye. És ez most is így van, a szoftver gördülékeny, gyorsan reagál, ami munka közben nem hátrány.

Az applikációk letöltéséhez ugyebár szükségünk van egy microsoft fiókra, megkapjuk alapjáraton a microsoft saját applikációit, illetve néhány enterprise szoftvert, ilyen a Field Medic, a Ping, a Route és a Scan Demo is, amit majd ki is fogunk próbálni.

A Windows-os mobilokkal alapvetően nem volt gond, csak megállt a fejlesztés, nincs túl sok applikáció, de maga a rendszer viszont gyors.

Hardver

A processzor egy Qualcomm Snapdragon 801 típusú modell, amit 2013-ban mutattak be és egy Adreno 330-as grafikus gyorsítót társítottak hozzá. A szoftver gördülékeny működtetéséhez és a hozzáadott munkához szükséges programok futtatásához teljesen korrekt a proci, RAM-ból 2 GB-ot kapunk, a belső tárhely pedig bruttó 16 GB, amiből 11,5 GB-ot tudunk felhasználni. Ezen felül van benne NFC is és 802.11 a/b/g/n/ac szabványú WiFi-ket is támogat. Minden amire szükség van, benne van.

Kamera és szkenner

Előlapi kamera ugyebár nincs az eszközön, de a hátlapra került egy 8 MP-es egység autófókusszal. Ahogy az szokott lenni, nem tökéletes tájképek fotózására való a kamera egy ilyen ipari mobilnál, hanem inkább doksik fotózására, fontos infók megörökítésére, de hogy mutassam is, íme néhány kamerakép (teljes méretben Google Drive mappánkban találhatóak)

A szkenner gyors és jól érzékel. Képes 1D-s és 2D-s kódok leolvasására is, ha pedig arról van szó, hogy vak sötétben kellene valamit beolvasni, akkor sincs gond, erre van a dedikált LED segédfény. A sikeres szkennelésről hangjelzést is ad a mobil, illetve az előlapi bal LED zölden felvillan. A vonalkódolvasóval ellátott mobilok egyértelműen logisztikában, raktározásban találhatóak, de a futárok is ilyenekkel szaladgálnak.

Üzemidő

Ebben a modellben egy 1670 mAh kapacitású standard akkumulátor található, ami persze cserélhető is. Ezzel az akkuval átlagos üzemidőt biztosít a mobil, egy munkanapot kibír rendszeres szkenneléssel, de van energiatakarékos mód is benne, amivel ez tovább növelhető. Mivel gyorstöltésre nem képes, a mellékelt gyári töltővel kb. 3-4 óra alatt tölthető fel teljesen.

Alapesetben 1 év gyártói jótállás vonatkozik rá, egyedi árajánlatért mindenképp érdemes felkeresni a Vonalkód Centrum Kft. weboldalát.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.