Hirdetés

Hogyan kapott 264 és 528 GB tárhelyet a Xiaomi 14 Pro, merülhet fel a jogos kérdés, hiszen általában 256 és 512 GB tárhellyel jönnek a mobilok. A Xiaomi viszont trükkös megoldást alkalmazott, ami különlegessé teszi a nemrég bemutatott mobiljait.

Az elmúlt évek során sokféle szoftveres megoldást láthattunk, így azon már nem lepődünk meg, hogyha egy készülék úgy rendelkezik 12 GB RAM-mal, hogy abból 8 GB fizikai memória, a további 4 GB-os bővítéshez pedig a belső tárhelyet használja virtuális RAM-ként.

Hogyan kapott 264 és 528 GB tárhelyet a Xiaomi 14 Pro - valójában nem is 256 GB a 256 GB
A 256 GB valójában több, mint 266 GB

A Xiaomi 14 széria tárhely területén tovább nyújtózkodik, mint ameddig a takarója ér, legalábbis ezt gondolhatnánk, de egy kis trükközéssel sok minden megoldható. A gyártó levédette az UltraSpace tárhely bővítő funkciót, melynek köszönhetően több tárhely áll rendelkezésre egy 256 GB-os mobilon, mint 256 GB.

De hogyan érték ezt el? A 256 GB-os tároló valójában nagyjából 266 GB-os kapacitással rendelkezik, de ebből körülbelül 10 GB különböző biztonsági, stabilitási és teljesítménynövelő funkciók számára van fenntartva.

A Xiaomi az úgynevezett Over-Provisioning (OP) területet használja, ami a tároló elhasználódásának ellensúlyozására jött létre. A flash memóriák csak bizonyos számú írást képesek kezelni, egy idő után elhasználódnak, hibákat produkálhatnak.

A fenntartott területnek köszönhetően például egyenlőbben oszthatóak el az írások a tárterület részei között, így nem írja újra folyton ugyanazt a területet az UFS tároló, ami csökkenti az elhasználódását.

Hogyan kapott 264 és 528 GB tárhelyet a Xiaomi 14 Pro - 8 GB és 16 GB extra tárterület áll rendelkezésre
Érdekes módon az 1 TB-os verzióra nem tértek ki

A Xiaomi szerint ez a  fenntartott terület túl nagy, így a gyártó mérnökei elvileg találtak egy olyan megoldást, amivel ennek a tárhely-szeletnek egy része felhasználható, a teljesítmény és a stabilitás feláldozása nélkül. Újraírták a HyperOS firmware-t, optimalizáltak, így jött ki eredményként a 264 és 528 GB-os tároló a Xiaomi 14 Pro esetében.

A sima Xiaomi 14 256 GB-os változata ezt a funkciót nem tudja, viszont az 512 GB-os kiadása, illetve a Xiaomi 14 Pro 256 vagy 512 GB tárhelyű opciója támogatja az UltraSpace bővítést.

Érdekes módon az 1 TB-os verzióra nem tértek ki, illetve számos kérdés nyitott maradt, például, hogy mennyiben befolyásolja ez a megoldás a tároló élettartamát.

Ha beválik a Xiaomi trükkje, elképzelhető, hogy trenddé válik a RAM bővítő funkciókhoz hasonlóan, bár az is kérdéses, hogy a szabadalom mennyire korlátozza a versenytársakat valami hasonló bevezetésében.

Hirdetés
FORRÁSGizmochina
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.