A Google bejelentette: hivatalosan is támogatni fogja az Android a RISC-V architektúrát, a nyílt sztenderd az Android első számú platformjává válhat.

A RISC-V egy csökkentett utasításkészlettel dolgozó számítógépes architektúra, ami szemben az x86-tal és az ARM-mel, nyílt, tehát szabadon felhasználható a chipek készítéséhez licencelési procedúrák és költségek nélkül.

Hivatalosan is támogatni fogja az Android a RISC-V architektúrát

Az ARM és x86 vetélytársa lehet a RISC-V, amihez elérhetővé vált egy minimális támogatás az Android részéről. Jelenleg az ART (Android Runtime) még nem elérhető, Java kód nem futtatható, tehát az Android appok döntő többsége még nem fut.

A Google szerint az idei első negyedévben megérkezhet a támogatás, melyet követően gondtalanul futhatnak majd az Androidos alkalmazások.

Lars Bergstorm, az Android mérnöki igazgatója a RISC-V csúcstalálkozón elmondta, hogy szeretné, ha a RISC-V az Android elsőszámú platformjává válna.

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
Mérnökinformatikát tanulok, szabadidőmben cikkeket írok és videókat készítek. Mindenféle tech téma érdekel, így a Tech2-n olvashattok tőlem mobilokról, közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is.