Hirdetés

Évek óta pletykálták, hogy érkezik az USB-C-s iPhone, de az EU-s törvény megjelenésével az Apple-nek is lépnie kellett.

Most már nem kérdés, hogy jön az USB-C-s iPhone! Az Apple marketingért felelős alelnöke, Greg Joswiak a The Wall Street Journalnek megerősítette, hogy az Apple az új EU-s irányelveknek megfelelően USB-C-re fog váltani minden termékénél, beleértve az iPhone-t is és ezzel búcsút inthetünk a Lightning csatlakozónak.

Greg a beszélgetés alatt azt is elmondta, hogy szerinte az USB-C-re való váltás nem jó irány: „Természetesen nekünk is alkalmazkodni kell, nincs választásunk. De úgy véljük, hogy ez a megközelítés környezetbarátabb és az ügyfeleink számára is jobb lehetett volna, ha a kormány szólt volna ennyire bele.

USB-C

Nyílván a nagy cégek is a saját malmukra hajtják a vizet, de a felhasználók szempontjából csak nyűg és kellemetlenség, hogy Apple termék esetén kétféle csatlakozót is számításba kell venni, amikor a világ és az Apple is néhány termékénél az USB-C irányába megy.

Greg a beszélgetés során természetesen kardoskodott a Lightning csatlakozó mellett, több milliárd ilyen kábel van a világban, mi lesz ezekkel, ha váltani kell? Itt egyébként a elektronikai hulladékra gondolt, de szerintem egyrészt aki eladja az iPhone-ját, adja vele a kábelt is, másrészt van az Apple-nél elég tőke, hogy a feleslegessé vált kábeleket begyűjtsék és újrahasznosítsák vagy megsemmisítsék.

Kicsit vicces a helyzet, főleg most, hogy megjelent a 10. generációs iPad USB-C-vel és 1. generációs Apple Pencil támogatással, ami pedig Lightning csatlakozós és ahhoz, hogy tölthesd, külön adaptert kell venned, ami nyilvánvalóan plusz bevétel az Apple-nek.

Itt az újradizájnolt iPad 10. gen és az M2-es iPad Pro

A törvényhozók döntése alapján 2024-től minden mobileszköznek USB-C-vel kell megjelennie, aminek az Apple is eleget tesz, de semmiképp sem idő előtt. Az már biztos, hogy jön az USB-C-s iPhone, a 2024-es iPhone 16 már biztosan megkapja ezt.

Hirdetés
FORRÁSPocket-lint
Drevenyák Dávid
Drevenyák Dávid vagyok és négy éve készítek tartalmakat. Karrieremet tech videókkal kezdtem, ennek köszönhetően berepültem a földet és a világ legnagyobb tech kiállításaira kaptam meghívást. CES Las Vegas, MWC Barcelona, Computex Taiwan és IFA Berlin. Zsüriztem Szöulban és háromszor képviseltem Magyaroszágot az EUIPO által rendezett Ideas Powered rendezvényen.