Hirdetés

A Samsung megtörve a hagyományt idén a Note-ból is kettőt hozott, New Yorkban leplezték le a Galaxy Note10-et és a Note10+-t.

Bemutató videó

Miért van két méret?

A Samsung úgy döntött, hogy csinálnak egy kisebb méretű változatot is azok számára, akik szeretik a Note funkcióit, értem ezalatt leginkább az S Pent és a hozzá kapcsolódó produktív funkciókat, de méretben már túl nagy a készülék. Fizikailag egyébként a Galaxy Note10 picivel nagyobb a normál Galaxy S10-nél, a Galaxy Note10+ pedig minimálisan lett nagyobb a tavalyi Note9-nél.

Note10+ és Note10

Mik az újdonságok?

A Note10 és Note10+ készülékek dizájnban, hardverben és funkciókban is tudnak újat mutatni. Az Infinity-O kijelző megmaradt, azonban a bevágást középre, szimmetrikusan igazították, illetve a mérete is kisebb lett, így speciel engem kevésbé zavar.

A bekapcsoló és a Bixby gomb egybeolvadt, ha akarjuk, a Bixbyt innen ki is lőhetjük

Alul és felül kicsit lecsapottabb, Note-hoz méltóan szögletesebb dizájnt kapunk, a fém keretről azonban sokak bánatára eltűnt a jack csatlakozó, illetve ami szintén nem túl örömteli, hogy jack adaptert sem kap a dobozban a vásárló, ezt külön kell megvenni.

Alap tartozékok: 25W gyorstöltő, USB-C – USB-C kábel, S Pen-hez cserélhető fejek, OTG adapter, USB-C-s AKG fülhallgató

A két telefon között vannak különbségek a méreten kívül is, azonban ami közös bennük, az a megújult S Pen. A toll természetesen a Note9-től mindent örökölt, tehát használható távirányítóként kameránál, azonban most már konkrétan varázspálcaként funkcionál, ugyanis gombnyomás után különböző gesztusokra reagál, oldalra legyintéssel például a kamerában a módok között váltogathatunk, függőleges legyintéssel pedig átválthatunk a másik oldali kamerára.

A szoftver segít a gesztusok megismerésében, minden támogatott applikációnál van egy sugó, ahol láthatjuk, hogy milyen gesztusokra milyen funkciót érhetünk el.

Továbbá ha jegyzetelünk a tollal és ezt a jegyzetet írottan, digitálisan is szeretnénk megörökíteni, akkor a szoftver felismeri a kézírást és átkonvertálja azt. Meg kell mondjam, elég jól működik, pedig elég csúnya a kézírásom. Ez mindenképp hasznos funkció lesz. Ezenkívül van egy új képernyőrögzítés funkció is, nemcsak a telefon kijelzőjét, a média hangját és a mikrofon hangját rögzítheted, hanem az előlapi kamera képét is látod, illetve közben jegyzetelni is lehet, így komplett tutorial videókat lehet kreálni. Ezt egyébként a Tab S6 is megkapta.

Fénylő fekete Note10 és fénylő prizma Note10+
A DeX természetesen itt is működik, akár a multiport adapterrel, akár a korábbi Dex kiegészítőkkel, ami újdonság, hogy Windowsra és Macre is letölthető a DeX mint program, ha rádugod USB kábelen a gépedre a telefont, a program akár automatikusan is elindul, a telefon pedig belép DeX üzemmódba, így nem kell kilépned az oprendszerből, egymás mellett használható a kettő, a gépről a telefonra könnyedén áthúzhatók a fájlok, illetve így egy régebbi laptopot is használhatsz DeX-ként.
Balról: Note10 és Note10+
Kamerás funkciókat tekintve említésre méltó, hogy most már videózás közben is lehet a kamerák között váltogatni, a telefonon összesen 3 mikrofon van, így ha zoomolsz, akkor olyan az audio élmény is, mintha tényleg közelebb mentél volna a forráshoz. Ezenkívül a Note10+ ToF kamerájával elérhető az élő fókusz videó (hasonlóan az A80-hoz), fejlődött a gyári videószerkesztő program, valamint használhatjuk az Adobe Premiere Rush programot is, ha komplexebb feladatokat végeznénk el.

Specifikációk

Galaxy Note10 Galaxy Note10+
Kijelző 6,3″ Dynamic AMOLED
1080 x 2280 pixel
HDR10+
6,8″ Dynamic AMOLED
1440 x 3040 pixel
HDR10+
Méretek 71,8 x 151 x 7,9 mm, 168 gramm 77,2 x 162,3 x 7,9 mm, 196 gramm
Processzor 7nm Exynos 9825
Memória (RAM/tárhely – UFS 3.0) 8/256 GB (nem bővíthető) 12/256 GB
12/512 GB
(bővíthető)
Előlapi kamera 10 MP, f/2.2, autofókusszal
Hátlapi kamerák 12 MP, f/1.5 – 2.4, PDAF, OIS – elsődleges kamera
16 MP, f/2.2 – ultra széleslátószögű kamera
12 MP, f/2.1, OIS – telefotó kamera
CSAK NOTE10+ – ToF mélységérzékelő kamera
Operációs rendszer Android 9.0 Pie + One UI 1.5
Akkumulátor 3500 mAh 4300 mAh
Töltés 12W vezeték nélküli töltés
25W vezetékes töltés
15W vezeték nélküli töltés
max. 45W vezetékes töltés
A fenti specifikációs táblázat alapján már kiderült a legtöbb eltérés a két modell között, amit így külön kiemelnék, hogy a Note10 kijelzője „csak” FHD+ felbontású, ez a készülék nem bővíthető, illetve töltési képességekben is elmarad egy kicsit a nagytestvérétől.

Árak és elérhetőség

A Samsung Galaxy Note10 és Note10+ Magyarországon fénylő fekete és fénylő prizma színekben lesz kapható az induláskor. Az előrendelés már augusztus 7-én, este elindul és egészen 22-én éjfélig tart. A boltok polcain augusztus 23-án fog megjelenni.
Árak:
  • Samsung Galaxy Note10 8/256 GB – 329.990 Ft
  • Samsung Galaxy Note10+ 12/256 GB – 379.990 Ft
  • Samsung Galaxy Note10+ 12/512 GB – 414.990 Ft
Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.