A Samsung a héten jelentette be két aktuális csúcsmodelljét, a Samsung Galaxy Note10-et és a Note10+ nevű, még extrább készüléket. A két mobil vérbeli Note, azonban hiányzik belőlük valami, ami az első széria óta benne volt. Ez pedig a 3.5 milliméteres fülhallgató jack.

A Samsung a dobozban USB Type-C fülhallgatót mellékel a készülékhez. USB-ből 3.5-ös csatalkozóba átalakító adaptert azonban nem, ezt külön kell megvásárolni. Mivel a Samsung évekig kitartott a 3.5-ös port mellett, így különösen fura, hogy elhagyták. Az pedig kifejezetten ironikus, hogy a Samsung kritizálta leghangosabban az Apple-t az iPhone 7 2016-os megjelenése óta a jack elhagyásáért.

Nem csoda hát, hogy sokan választ várnak a miértekre. A Samsung két dologgal indokolta a The Verge kérdésére a dolgot.

Akkumulátor

Az egyik indokuk az volt, hogy így mindkét modellbe száz milliamperórával nagyobb akkumulátortelep fért. A Note10 így 3500 mAh-s akksival, a Note10+ pedig 4300 mAh-s akksival van felszerelve.

Rezgések

A másik ok, amivel a Samsung a fülhallgató port kinyírását indokolta, a rezgőmotor továbbfejlesztése. A cég állítása szerint a jack elhagyásával a nagyobb akkumulátor mellett több hely maradt a mobilban a haptikus motornak is, így sokat javult a készülék a rezgő jelzések terén. Anno az iPhone 7-nél az Apple is ezzel indokolta a vízállóság mellett a jack kinyírását. Az iPhone-ok Haptic Touch főgombja, illetve az iOS haptikus rezgései és visszajelzései pedig azóta is a legjobbak a megnövelt méretű motorral, így reméljük a Note10 esetében is feltűnő lesz a javulás.

Azt már mindenki maga döntse el, hogy elfogadhatónak tartja-e a Samsung indoklását vagy nem. Azon viszont valószínűleg már nem fog senki meglepődni, ha jövő tavasszal az új Galaxy S-széria tíz év után már a 3.5-ös port nélkül fog debütálni. 

Így pedig, hogy a Samsung is kihagyta a fülhallgató csatlakozót a Note10-ről, a mainstream gyártók közül már csak az LG az, amely minden csúcskészülékébe beépíti. Kíváncsian várjuk hát a 2019-es IFA-t, ahol állítólag új készüléket fognak bemutatni.

Hirdetés
FORRÁSThe Verge
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.