Kínában elképesztő népszerűségnek örvendenek az úgynevezett TV Boxok. Ezek olyan filléres kütyük, melyek segítségével több mindenre használhatjuk tévénket. Szögezzük le azt már az elején, hogy ilyen okosítókat csak olyan tévékhez érdemes vásárolni, melyeken nincs USB csatlakozó (vagy csak szervizportként szolgál), nem kapcsolódik internethez, nem “smart”.

Nézzük mi lapul a dobozban. Tartozékként kapunk egy 5V-os hálózati kábelt, ami az áramforrást fogja biztosítani, mellé egy HDMI kábelt, egy használati útmutatót és egy távirányítót.

A doboz fedlapján mindössze a típusjelzést találjuk, többi oldaláról nézve teljesen üres, nem tudunk meg a dobozról semmit, hogy mire képes a H96 Pro+. A távirányító nagyjából 30-40 fokos szögben képes jelet továbbítani, így érdemes a box felé tartani, ha vezérelni szeretnénk. Persze, ha van vezeték nélküli perifériánk, akkor azzal sokkal kényelmesebb lesz. A távirányító két darab AAA ceruzaelemmel működik. Lehetőség van arra is, hogy beprogramozzuk a tévé irányítására is, ennek gombjait fent a bekeretezett részben láthatjuk.

Magának a tévé okosítónak a fedlapja fényes és matt felületek ötvözete, az már itt megtudható, hogy egy Amlogic S912 típusú 8 magos processzor hajtja és 4K tartalmak lejátszására, valamint 4K-s megjelenítők kezelésére is alkalmas. A hátulján már még több infót tudunk meg, mégpedig hogy 3 GB RAM és 32 GB belső tárhely van benne, a rendszer pedig Android 6.0 Marshmallow. Ha megvásároljátok ezt a modellt, akkor Android 7.1 verzióval kapjátok meg, ami hozzám érkezett, azon még a régebbi android fut, de ezt is lehet frissíteni.

Az I/O portokat három oldalán fedezhetjük fel. Kapunk egy HDMI, egy AV, egy Ethernet és egy SPDIF csatlakozót a hátlapon, az oldalakon pedig 2 db USB-t és egy microSD foglalatot. Amennyiben nem lenne elég az USB, úgy egy elosztóval is meg tudjuk toldani, így köthetünk hozzá adathordozót, billentyűzetet és egeret is.

A kütyü abszolút nem nagy, mindössze 106 x 106 x 20 milliméter és 124 grammot nyom. A burkolat teljes mértékben műanyag, nem mondható jó minőségűnek, a videós tesztünkben bemutatott Mecool típus sokkal jobb anyaghasználattal rendelkezett.

A felület

Miután csatlakoztattuk tévénkhez HDMI-n keresztül, illetve áramforráshoz is kapcsoltuk, 30 másodperc alatt kb. el is indul a rendszer. Alapvetően egy kissé módosított android fut rajta egyedi indítóval. Az eszközben van magyar nyelv, azonban maga a launcher nem magyarosítható, de ezzel nincs is gond, ugyanis könnyen kezelhető.

A fenti képen látható felület fogad minket, melyen jól láthatóak az elkülönített kategóriák. Az Appson belül megtalálunk minden telepített programot, előre telepítve többek között a következőket találjuk meg: Netflix, YouTube, Kodi, Mobdro, GoLive…

Ezek a kütyük vannak annyira okosak, hogy ne kelljen rárakni a filmeket, hanem képernyőtükrözéssel kivetítsük ezen keresztül a tévére okostelefonunk, számítógépünk tartalmát, ugyanis képes Miracastra, DLNA-ra és AirPlay-re is. A Play Áruházból letölthető kedvenc médialejátszónk, de bármi mást is rá tudunk telepíteni, akár játékokat is.

Az AnTuTu benchmark 40654 ponttal jutalmazta a H96 Pro+-t, ezzel alapvetően majdnem minden játék elfut rajta (a komolyabbak laggolhatnak), itt az irányítással van gond, ugyanis erre sem a távirányító, sem a perifériák nem alkalmasak. Az egerésző játékoknál nincs gond, de egy autós játéknál nem tudjuk használni a billentyűzetet irányításra (egy kontroller megoldhatná, de sajnos nem tudjuk mivel kipróbálni).

A beállításokon belül megtalálunk mindent, ami a megfelelő működéshez szükséges, állíthatjuk a megjelenítés felbontását, igazíthatjuk a képet a tévéhez, stb… Van külön fájlkezelő is, ami egyből felismeri a rá csatlakoztatott külső eszközt, így ha egy pendriveot dugunk rá, látni fogja a tartalmát és egyből le is játszhatjuk őket.

Mire is jó ez?

A H96 Pro+ és a hozzá hasonló tévé okosítók kifejezetten azokhoz a televíziókhoz alkalmas, melyek – ahogy fentebb említettem – nem rendelkeznek USB csatlakozóval, hogy pendriveot dugjunk rá és nem “smart” tévé, ugyanis ebben az esetben abszolút feleslegesek.

Ha úgy tartja kedvünk megoszthatjuk telefonunk vagy gépünk kijelzőjét és így streamelhetjük a filmeket, nézhetünk Netflixet és YouTube videókat, a kb. 24 GB elérhető belső tárhelyre is pakolhatunk filmeket, zenéket, ezt bővíthetjük microSD kártyával is, mely külön meghajtóként jelenik meg, illetve a rácsatlakoztatott USB-s adathordozókról is lejátszhatunk mindent vagy átmásolhatunk a belső tárhelyre.

Játékra korlátozottan alkalmas a hardver és az irányítás miatt, de egy Zombie Tsunami vagy egy Honfoglaló minden további nélkül játszható.

Ha videón is kíváncsi vagy egy ilyen eszköz működésére, egy másik típust bemutattunk a csatornán, ez pedig a TomTop jóvoltából jutott el hozzánk, ami 2 GB RAM / 16 GB tárhellyel 58,99 dollárért, 3 GB RAM / 16 GB tárhellyel 64,99 dollárért, végül az általunk is kipróbált 3 GB RAM / 32 GB tárhely változat 75,99 dollárért lehet a tiéd. Június 30-ig az “AJH96P10” kuponkód használatával 65,99 dollárért vásárolhatod meg a H96 Pro+-t, ami nagyjából 18.000 Ft-nak felel meg (nem számítva az esetleges vámköltséget).

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Laci
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.
 • freemano

  Azért ilyen boxokat nem csak “olyan tv-hez” vesz az ember ahol nincs usb, vagy smart funkció… 😀 ez nagy tévedés… a smart tv-k funkcionalitása is sokkal gyengébb mint egy ilyen box, akár lg akár samsungot használva… majd ha alapból android lesz az okos tévékben teljes használhatósággal mint ezekben, akkor nem lesz rá szükség…

  • Károly Kovács

   Jaja nem egy nagy teszt volt en pl kiváncsi lettem volna mi a max net sebesége

 • Review Tomtop

  2017-06-09 08:29:23-kor rendeltem a TomTop web oldalról egy
  telefont. A terméket előre ki kellett fizetni. A terméket az adatok szerint
  2017.06.jun13-án Németországban feladták.

  2017.06. junius14-én elküldték Magyarországra. A termék az
  óta sem érkezett meg a magyar csomagküldőhöz.

  Írtam a német csomagküldőnek, ők azt mondták csak a feladó
  tud intézkedni.

  Írtam a magyar postának és telefonon is beszéltem velük, nem
  kapták meg a csomagot a mai napig.

  Írtam e-mail a
  [email protected] és a [email protected] címre is.

  Senki nem válaszol.

  Az európai unióban ez törvényes? 2017-ben nem lehet a
  feladót elérni? Se email se online chat?

  Átverés az egész?

  Amíg nincs probléma néha elérhetőek, ha gond van magadra
  maradsz.

  A facebookon tudtam valakivel beszélni aki megígérte, hogy
  intézkedik. Később már ő sem válaszolt semmire.

  A követési számok alapján látható, hogy mi a helyzet, a csomag eltűnt a két ország között.
  Segítséget a TomTop tól nem kapok.

  • Szabolcs Sipos

   Ezért kell paypalon keresztül fizetni és ott indíthatsz egyéni reklamációt. Hidd el a paypal visszautalja a pénzed, én már többször is így rendeltem.

   Mellesleg a box közel sem csak ennyit tud. Továbbá 4 usb van rajta csak kettőnek nincs kivágva a lyukasztás az oldalán. Sok darab nagyon gyenge hűtéssel jön, így ezt érdemes ellenőrízni, és cserélni.
   A médiatartalmak lejátszása pedig szinte bárhonnan lehetséges, ha tudjuk mit is csinálunk. Hiszen a Kodi mindenféle formátumot lejátszik, és szinte mindenféle elérhetőségről. De a készítők honlapján erről bővebben lehet olvasni. Addig is itt egy kis lista.
   Pl.:Dlna, ftp, web, helyi hálózat, usb, és miracast, airplay… stb egyszóval lehetőség van bőven. És teszi ezt szépen gyorsan.