Két dolog mindenek felett: a száguldás és a murva. Erről szól a Gravel, ami egy árkád, vagyis “arcade” típusú játék, ahol nincs más dolgunk, mint nyomni a gázt különféle autókkal, nagyjából hasonló környezetben. Az olasz fejlesztőcég pedig most házon belül még magasabbra tette a lécet, kérdés az, hogy ez a léc általánosságban nézve elég magasan van-e?! Tesztalanyunk Windowsra, PlayStation 4-re és Xbox One-ra érhető el.

Több módot találunk a játékban, amelyek közül a karrier mód emelkedik ki, ezt “Off-Road Masters” névre keresztelték. Annyiból abszolút érdekes a történet, hogy nem klasszikus kialakításról beszélünk, hiszen csillagokat kell gyűjteni a következő szintek felszabadításához. Ez persze még nem elég, vannak főellenségek is, akikkel a pályán kell farkasszemet nézni ahhoz, hogy továbbjussunk. A “boss-fight” események elég extravagáns formában kerülnek tálalásra, nem csak a külcsín, hanem a hangulat is egészen magával ragadó ilyenkor.

Habár ezek a küldetések jópofák, kicsit furák is, hiszen nem ezt szoktuk meg a Milestone-tól. A karrier mód felépítése is dicséretes, a fejlesztők most nem gigantikusan nagy és bejárható világot bocsátottak a rendelkezésünkre, mint amit mondjuk a Forza Horizon sorozatnál megismerhettünk, hanem 15 epizódot kapunk, talán inkább az eredeti Most Wantedhoz hasonlít mindez. Elég átlátható minden, nem veszünk el a részletekben, menni kell, csak menni tovább.

A futamok nehézségi szinte közepes, illetve nem is túl hosszú, nem azt mondom, hogy aki hardcore gamer, ő unatkozni fog, de egy napot sem kell rászánnia arra, hogy kvázi a fejlesztőket tartalmazó záróképernyőt pillantsa meg. A karrieren kívül ráadásul csak a oly régóta megszokott lehetőségeket kapjuk: időfutamok, sima versenyek, valamint talán két érdekesebbet, az eliminációs körözést és a “széttörést” (angolul jobban hangzik: smash-up).

Utóbbinál az a feladat, hogy bizonyos tárgyakat szétromboljunk meghatározott idő alatt, remek mulatság, bár viszonylag gyorsan rá lehet unni, még akkor is, hogyha elég gyors reflexekre és kormánymozdulatokra van szükség. Ettől még legalább egy olyan ötlet, ami autós játékoknál elég ritkán fordul elő. A Milestone még egy jól ismert dologtól elrugaszkodott, méghozzá attól a formulától, ahol új autókat kell venni, azokat lehet csinosítani, mindig fel lehet nyitni új alkatrészeket stb.

Ehelyett inkább rámentek a csillaggyűjtésre és ennyi az annyi. Az irányítást az árkád szóval el lehet intézni, nem kell ezt szépíteni, annyi itt a realisztikusság, amennyi muszáj, egy fokkal sem több. A versenyek ruganyosak, nagyon gyorsak, az autó reagálása pedig minden képzeletet felülmúlóan szélsebes. Igazából teljesen mindegy, hogy most egy szuper rallykocsit vagy éppen egy pick-upot vezetünk, nagyjából hasonló élményre számíthatunk. A Milestone persze nem kezdő a témában, tőlük származik a Ride, a Ride 2, a Moto GP, a WRC-sorozat egészen a 4-dik epizódig.

Ez persze nem garancia mindenre, legalábbis a szemkápráztató grafikára biztosan nem. A Milestone-nak pedig olyanokkal kell megküzdeni, mint a Playground Games, a Ghost Games vagy éppen a Polyphony Digital. Az autók megrajzolása elég bénácska, jó pár évvel ezelőtt volt divat ez a grafika, akkor még ámultunk-bámultunk ezen. Bár végeredményben most is, csak nem pozitív értelemben. A tálalás sem éppen a legszebb, a menürendszer, a különféle kijelzők mind-mind idejétmúltnak tűnnek, tehát aki szuperlatívuszokkal illethető játékot keres (már ami a külsőt illeti), az nem a Gravelben találja majd meg a számításait. Sajnos zeneügyileg még rosszabbul állunk, mintha a Spice Girls hirtelen rockbandának állt volna, nem lepődünk meg, ha valaki inkább bekapcsolja a telefonon a Spotify-t és kilövi a game muzsikáit a háttérből.

Valahogy viszont mégis szerethető a Gravel. Habár a zene borzalmas, a grafika pedig középszerű, a retró életérzés mégis áthatja az embert, igazából a fejlesztők a szórakozásfaktorra koncentráltak, ami őszintén szólva megvan, jól el lehet funolni a versenyek között, viszonylag korrekt izgalmat adnak, mondjuk azért nem túl hosszú távon. Kipróbálni mindenképpen érdemes, de nem ez lesz az év autós játékat, inkább csak egy, ami mókás és szerethető.

Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt