Az előfizetésünkben lévő mobiladattal valaki spórol, valaki pedig 4K videókat néz rajta YouTube-on. Ha nem rendelkezünk korlátlan adatforgalommal, akkor kétszer is érdemes meggondolni, hogy megnézünk-e egy adott videót a neten.

Az Androidban van beépített adatforgalom figyelő funkció, azonban a Google most kiadta a Datally névre hallgató appját, ami gyakorlatilag ugyanezt a funkciót látja el. Ez az app segít jobban megérteni, hogy mely appok és szolgáltatások használják leginkább a mobiladatunkat és ennek használatát lehet is korlátozni.

A Datally-n keresztül láthatjuk, hogy mely appok fogyasztják órára, napra, hétre lebontva a legtöbbet és ezek hozzáférését blokkolhatjuk is, sőt beállíthatjuk azt is, hogy az appok ne használhassanak a háttérben adatforgalmat, csak akkor, ha mi használjuk. Van a programban továbbá egy Wi-Fi kereső funkció is, ami a nyitott, publikus hálózatokat pásztázza és ha szeretnénk, csatlakozhatunk.

Miután a Fülöp-szigeteken hónapokig tesztelték az appot, a Google kijelentette, hogy a legtöbb ember adatforgalmának akár 30%-át is képes volt megspórolni. Világszerte elérhető az ingyenes app, Android 5.0 szükséges legalább hozzá.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.