Hirdetés

Az ASUS kiemelkedően vékony és alig 1kg-os ultrabookja tökéletes választás lehet azok számára, akik sokat utaznak és laptopjukat nem csak az asztal mellett szeretnék használni.

Jó néhány éve már, hogy a laptopgyártók bevezették az ultrabook kategóriát, azóta azonban érdemi áttörést nem igazán láttunk. A prémium modellek évről-évre vékonyodtak pár millimétert, de érzésre ezzel nem változtak a gépek és a legtöbb esetben az átfogó dizájnfrissítés is elmaradt. Idén azonban az ASUS úgy döntött, hogy ismét felrázza és megreformálja az ultrabook piacot és egy új standardot állít fel. Ez lett a már itthon is elérhető ASUS Zenbook S 13 OLED, mely a modern hardver, a lenyűgöző kijelző és a környezetbarát megközelítés egyvelegét kínálja a prémium szegmensben keresgélőknek.

Az innovatív megoldások sorát felvonultató termékek sosem a belépőszegmenst erősítik, így valamivel 500 000 Ft feletti árával a Zenbook S 13 OLED is egy rétegtermék. Ugyanakkor előrevetíti az itthon is igen népszerű Zenbook széria jövőjét és valódi megoldást kínál azok számára, akik egy egész munkanapon át terhelhető, gyönyörű és tényleg hordozható gépre vágynak. A környezetbarát kialakítás és a különleges anyaghasználat már csak hab a tortán, és ha valakire elsőként gondolunk ilyenkor, az pont az ASUS lenne, hiszen általában a tajvani gyártó termékei törik meg az unalmas szürke vagy fekete laptopok sorát a boltok kínálatában.

Kívül-belül modern

A tesztpéldányunk 13. generációs Intel® Core™ i7-es processzorral érkezett, mely jelenleg a legmodernebb megoldás a piacon. A gyártó megsúgta, hogy hamarosan i5-ös változat is elérhető lehet itthon, mely a kedvezőbb árcédula okán sokak számára lehet ideális választás, hiszen az U-szériában óriási különbségek nincsenek a teljesítményt illetően. Az alapfelszereltség része még a 16GB memória és az 1TB-os villámgyors SSD-tárhely, mely jól mutatja, hogy sokakkal ellentétben az ASUS nem spórolt egy prémium termék esetében. A töltésről a sokoldalú Thunderbolt 4-es USB-C csatlakozó gondoskodik, melyből kettőt is kapunk, a mindössze 1cm vékony házban pedig még egy hagyományos USB-A, egy 3,5mm-es jack és egy HDMI port is elfért, így itt sem kell kompromisszumokkal bajlódnunk.

A 13 hüvelykes 2,8K OLED kijelző hihetetlen színvilágát egyszerűen imádtuk. Az ASUS már pár éve elkezdte OLED-re cserélni a prémiumabb gépek kijelzőit és aki egyszer megtapasztal egy OLED-es Vivobook vagy Zenbook modellt, az sosem akar majd visszatérni a hagyományos IPS vagy TN panelekre. Érthetetlen, hogy ezek után sok hasonló vagy magasabb árszegmensben versenyző rivális még mindig nem OLED panellel kínálja a vékony és prémium gépeit. A magas fényerő és színhű megjelenítés a mindennapi tartalomfogyasztást is igazi élménnyé varázsolja és mindezek mellett a szemeket is jobban óvja.

Környezettudatos kialakítás

Ha rápillantunk az ASUS Zenbook S 13 OLED-re, akkor egyből szembetűnhet, hogy nem egy szokványos ezüst, vagy fekete gépről van szó. Az egyedi bazaltszürke (Basalt Gray) és a már korábbi modellekből jól ismert éjkék (Ponder Blue) színeket a természetből merítették és ezt a szellemiséget az anyaghasználatban is igyekeztek reprodukálni a mérnökök. A tartós magnézium-alumínium ötvözetből készült készülékház fedlapját ugyanis egy ASUS-exkluzív eljárással kezelték, mely nem igényli nehézfémek, erős savak vagy szerves vegyületeket használatát, így sokkal környezetbarátabb a hagyományos eljárásoknál.

Ráadásul egy rendkívül érdekes, kerámiaszerű borítást kapunk, mely igazán egyedi és a jól megmunkált fémnél is prémiumabb hatást kelt. A hangszóróknál és billentyűsapkáknál Ocean-bound minősítésű, illetve fogyasztóktól származó újrahasznosított műanyagokat használtak, a váz kialakításához pedig újrahasznosított posztindusztriális alumínium is felhasználásra került. Mindezek nem mentek a minőség és tartósság rovására, melyet az is jól mutat, hogy az ASUS Zenbook S 13 OLED megfelel a szigorú amerikai MIL-STD-810H katonai szabványnak.

A valaha készült legkörnyezetbarátabb Zenbook már Magyarországon is elérhető a gyártó hivatalos online márkaboltjában.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.