Hirdetés

Itt a nyár, ami az utazás mellett főként a pihenésről és szórakozásról szól, így sokan ebben az időszakban játszanak a legtöbbet. Nemrég néhány új periféria járt nálunk a Republic of Gamers jóvoltából, melyek egy része a vezeték nélküli megoldások egyre népszerűbb táborát erősíti.

ROG Falchion

Az ASUS ROG Falchion egy rendkívül kompakt, mindössze 65%-os gamer billentyűzet, amelyet vezetékesen vagy vezeték nélkül is lehet használni a mellékelt USB-vevőnek köszönhetően. A késleltetési ideje hihetetlenül alacsony, bármelyik kapcsolaton keresztül is használják. Ezt fontos kiemelni, hiszen a hardcore gamerek sokáig nem választották a vezeték nélküli perifériákat, hiszen féltek a késleltetéstől, mely a versenyszerű játékban meghatározó faktor lehet.

A dobozban találunk még egy polikarbonát billentyűzettokot is, amely védi a billentyűsapkákat utazás közben, és amúgy tokként is használható. Bármelyik gombhoz beállíthatunk makrókat közvetlenül magáról a billentyűzetről vagy az Armory Crate szoftverrel, amiben a világítás és egyéb funkciók is állíthatóak. A bal oldalán egy különlegesség található, hiszen egy programozható érintőpanelt találunk ott, amivel szabályozhatjuk például a hangerőt vagy válthatunk alkalmazásokat, sőt makrókat is beállíthatunk hozzá. Ilyet nem minden nap látunk egy billentyűzeten és egyébként hasznos tud lenni.

Nagyon nagy kár, hogy nem rendelkezik Bluetooth támogatással, így nem párosítható olyan eszközökkel, amelyeknek nincs USB portja. A német gyártmányú Cherry MX RGB mechanikus kapcsolók még mindig a piac egyik legmegbízhatóbb megoldásai, de a ROG is fejleszti már egy ideje a saját kapcsolóit, így vélhetően hamarosan mindent leváltanak a ROG Switch-ek.

ROG Keris Wireless

Ahogy a technológia fejlődött, úgy a vezeték nélküli egerek is egyre elfogadottabbak lettek a játékosok körében, manapság pedig a vezeték elhagyása a legnagyobb trend a lyukas kialakítás mellett. Több szempontból is csalóka lehet a ROG egyik legjobb egere, hiszen a ROG Keris Wireless-ről nem mondanánk meg, hogy egy mindössze 79 grammos megoldásról van szó. Ezt egyfelől a masszív, de könnyű PBT kialakításnak köszönhető, másfelől pedig belül bizony itt is méhsejt-szerű kialakítást álmodtak meg a tervezők, csak ugye így nem megy bele a kosz és nincs akkora veszélyben a szenzor és a mechanika, ami egy nagyon okos gondolat.

A Falchionnal ellentétben a vezetékes mód mellett a Keris használható a dedikált 2,4GHz-es vevőegységével és Bluetooth-tal is, így nappal kiváló irodai egér lehet, este pedig bármelyik aim-pályán megállja a helyét. A minőségi anyaghasználat a kapcsolóknál és a szenzornál is megvan, hiszen a 70 millió kattintást is túlélő ROG mikrokapcsolók mellett egy 16 ezer dpi-s, 400 ips-es ROG optikai érzékelő dolgozik.

Az egereknél nagyon fontos az ergonómia, itt pedig egyértelműen az FPS játékosokat célozták meg a tervezők. A kompakt és egyszerű forma jól simul a kézbe, de MOBA műfajhoz például más ROG egeret ajánlanánk. A vezeték nélküli megoldások kapcsán sokan az üzemidőt tartják a legfontosabb tényezőnek, ami jogos is, hiszen nem szeretnénk egy játékmenet közben töltőre dugni a drága perifériánkat. A ROG Keris Wireless RGB világítás nélkül nagyjából 75 órát képes üzemelni, ha pedig a felső részen található ROG logót is RGB színekben világítanánk meg, akkor 55 óra környékével kell számolni. Ezek alapvetően remek értékek, de tovább javítja a dolgot a gyorstöltés, amivel 15 perc alatt akár 12 órányi játékidő is nyerhető.

 ROG Fusion II 500

A ROG Fusion széria már nem egy új név a piacon, hiszen az első generáció közel 4 éve a piacon van. Így nem kérdés, hogy itt volt már az idő egy frissítésre, hiszen a Delta széria kissé elvonta a figyelmet a hagyományosabb kialakítású és általában árban kedvezőbb Fusion vonalról. A Republic of Gamers a középkategóriát küldte el a legújabb Fusion modellek közül, így a ROG Fusion II 500 landolt nálunk.

A dobozból kivéve egy nagyon masszív, de mégis könnyű headset fogadott. Az olcsóbb fejhallgatók gyakran kemény, csúnya műanyagokkal érik el ezt az erősséget, de a ROG Fusion II 500 tapintásra minőségi benyomást kelt és ez a műbőr fejpántra is igaz. A headsetek kapcsán örök kérdés az RGB világítás létjogosultsága, hiszen használat közben a tulajdonos nem lát belőle semmit. Persze az asztalon és az állványon vagy akár a streamben jól mutat, ha össze vannak hangolva a ROG perifériák és esetleg még a ROG laptop vagy asztali gép is.

A Fusion II 500-at egy igazi multifunkciós megoldásként tálalja az ASUS, hiszen a PC-s játékosok mellett a konzolosokat is megszólítanák vele. Ezt a 3,5mm-es jack-csatlakozó mellé elhelyezett USB-csatlakozásnak köszönheti a füles, hiszen így USB-C vagy USB-A csatlakozással rendelkező egyéb termékekhez is jó, például PlayStation 5 és Nintendo Switch és Xbox konzolokkal is.

A ROG headsetek kapcsán manapság sokszor lehet hallani a kiemelten jó hangminőségről. Ezt a magas felbontású ESS 9280 Quad DAC biztosítja mély basszusokkal és magával ragadó virtuális 7.1-es surround hangzással. Őszintén szólva a 7.1-es hangzástól nem voltam elájulva, hiszen játékban és videónézés közben sem éreztem nagy előnyét. Ez a teljes iparágra jellemző probléma egyébként, a térhatás nem igazán tudta még megvetni a lábát a gamer fülesek világában, legalábbis ami a használatot illeti, hiszen a gyártók előszeretettel építik be.

A mikrofon kapcsán az ASUS elsők között vezette be az AI-zajszűrést, vagyis a mesterséges intelligencia képes kiszűrni például a porszívózást vagy mások hangját, gépek zaját a háttérből. Ez kimondottan jól működik és ugyan van számos egyéb ingyenes megoldás erre, kényelmes, hogy be van építve. Ha számítógéppel használjuk, akkor egy nagyon praktikus funkciót is ki tudunk élvezni, mely a Game Chat nevet kapta. A Game Chat hangerőszabályzóval prioritást adhatunk a játékon belüli hangoknak vagy a beszélgetésnek, és külön szabályozhatjuk ezek hangerejét, ami a játékon belüli kommunikáción sokat lendíthet.

Összegzés

Összességében a friss Republic of Gamers perifériák jó benyomást tettek, a Falchion és a Kerris nagy kedvencé vált a praktikus kialakítás és a kompakt méretük miatt, a Fusion II 500 pedig egy nagyon korrekt felső-középkategóriás megoldás némi ROG extrával. A ROG Falchion Wireless a 60 000 Ft körüli árával egyáltalán nem olcsó, de egy nagyon prémium és egészen egyedi megoldás. A Kerris Wireless már nem sokkal 20 000 Ft is megtalálható, ennyiért pedig egy kiváló vétel. Sokoldalú, modern, jól teljesít és egy világmárka terméke, csak ajánlani tudom. A ROG Fusion II 500 szintén egy szuper megoldás, kényelmes és átlag feletti hangminőséggel bír, de a 80 000 Ft körüli ár így sem indokolt. Jó lenne, ha érkezne egy vezeték nélküli, megfizethetőbb ROG headset, hogy teljes legyen a kábelmentes gamer asztal.

Hirdetés
Drevenyák Dávid vagyok és négy éve készítek tartalmakat. Karrieremet tech videókkal kezdtem, ennek köszönhetően berepültem a földet és a világ legnagyobb tech kiállításaira kaptam meghívást. CES Las Vegas, MWC Barcelona, Computex Taiwan és IFA Berlin. Zsüriztem Szöulban és háromszor képviseltem Magyaroszágot az EUIPO által rendezett Ideas Powered rendezvényen.