Szokásához híven a Republic of Gamers csapata idén is a Gamescom alkalmával leplezte le legújabb alaplapjait, perifériáit és új komponenseit, amiket élőben is megtekinthettünk. A Never Stop Gaming eseményen az ASUS bemutatta a ROG Maximus Z790 Dark Hero, a ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II és a TUF Gaming Z790-Pro WiFi alaplapokat, melyek az Intel® Core™ 12. generációs, 13. generációs és Next-Gen, azaz 14. generációs processzorait támogatják.

Ezek az alaplapok PCIe® 5.0 és DDR5 memóriatámogatást kínálnak, így a felhasználók számára továbbfejlesztett csatlakozási lehetőségeket, teljesítményhangolási lehetőségeket, hatékony hűtési megoldásokat és számos más funkciót biztosítanak. A ROG Z790 Dark Hero és a Strix Z790-A Gaming WiFi II modellek Intel WiFi 7 technológiával és a legújabb ASUS WiFi Q-Antennával rendelkeznek, így mindkettő jelentősen gyorsabb vezeték nélküli sebességet tesz lehetővé, mint a korábbi WiFi 6-os modellek.

A ROG Z790 Dark Hero akár 320MHz sávszélességet kínál, míg a link sebessége elérheti az 5,8 Gbps-ot. A TUF Gaming Z790-Pro WiFi WiFi 6E támogatást kínál, és tartalmazza a legújabb ASUS WiFi Q-Antenna-t a jobb vezeték nélküli teljesítmény és az optimális beállítás könnyű megtalálása érdekében. Az alaplapok természetesen tele vannak ASUS-exkluzív technológiákkal, köztük az AI Overclocking, az AI Cooling II, a Two-Way AI Noise Cancelation és az ASUS Enhanced Memory Profile II (AEMP II), amelyek egyszerűsítik a beállításokat és javítják a teljesítményt. A lapok számos USB-porttal és gyorstöltési támogatással rendelkeznek a 20Gbps-os USB Type-C® előlapi csatlakozón az USB Wattage Watcherrel. Ráadásul a telepítés is egyszerű, mivel ezek az alaplapok olyan szerelőbarát funkciókat tartalmaznak, mint a Q-Antenna, a Q-LED, a PCIe slot Q-Release és az M.2 Q-Latch.

A kiállított modellek közül kiemelkedett a TUF Gaming B760M-BTF WIFI D4, mely elsőre kicsit gyengébbnek tűnhet, azonban egy érdekes irányt mutat a fejlesztésekben, hiszen rejtett csatlakozókat és ezáltal optimálisabb felépítést kínál. A rejtett csatlakozós kialakítások leegyszerűsítik a kábelvezetést az építők számára, és javítják az általános esztétikát. A csatlakozókat ügyesen elrejtették az alaplap alján, a BTF kialakítás pedig tiszta kábelrendezést biztosít, így tökéletes a PC-s barkácsolók számára. Emellett a rejtett csatlakozók javítják a légáramlást, ami kiváló hűtési teljesítményt eredményez. Ehhez a modellhez érkezett egyébként egy ASUS GeForce RTX 4070 BTF grafikus kártya is, ami nem igényel extra tápellátást, mindent megold az említett alaplapról. A rejtett csatlakozós alaplappal és ezt a megoldást támogató házzal kombinálva az építési folyamat és a kábelkezelés jelentősen leegyszerűsödik és a PC-s esztétika új szintre lép.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.