Hirdetés

Az okosított aktivitásmérők egyre elterjedtebbek. Ezek között találunk nagyon olcsót, mint például a Xiaomi MiBand 1s, mely kedvező árával és pulzusmérőjével próbálja meghódítani a közönségért és igen csak borsos árút, mint a Fitbit Surge. A Fitbit ráadásul komolyan gondolja és veszi az okosított aktivitásmérőit, bátran kijelenthetjük, hogy a piacon jelenleg ők a legszélesebb portfólióval bíró gyártó, mindenki számára készít termékeket, igaz nem épp a legolcsóbb áron. Fontos leszögezni, hogy a Surge nem okosóra! Hiába van kijelzője és a gyártó is „super watch-nak” nevezi, nem egy Apple Watch vagy Gear S2 funkcionalitását tekintve. Pedig ezért az árért cserébe kicsit többet is elvárnánk. A dobozban a Surge, egy asztali géphez csatlakoztatható adapter (weben keresztül is tudjuk szinkronizálni adatainkat) és a töltő kábel foglal helyet.

IMG_1913Külső

Az óra előlapját a méretes érintőkijelző foglalja el. Azonban hiába tűnik nagynak, sajnos nem az. A kijelző csupán 1.25″-os LCD monokróm, amit indokolatlanul vastag káva vesz körbe. Valamint a szíj nagy része is a csuklónk fölött terül el ami szintén vastaggá és naggyá teszi. Inggel használni szinte lehetetlen és kabátba is rendszeresen beleakad felvételkor. Bal oldalon található a home gomb, míg jobb oldalon felül és alul, egy-egy funkció gomb foglal helyet. A szíj egyébként meglepően kellemes tapintású, de a készülék igencsak súlyos. Alvásnál sokszor zavaró, hogy a párna alá alig tudtam betenni a kezemet. IP védettséget is élvez, tusolni nyugodtan lehet vele, de úszáshoz már nem ajánlott felvenni.

Funkciók

Az óra szinte mindent tud amit egy aktivitásmérőbe csak bele lehet tuszkolni. Szenzorokból rengeteg áll rendelkezésre így van: GPS, 3-irányú giroszkóp és gyorsulásmérő, digitális iránytű, pulzusmérő, magasságmérő, fényszenzor és vibrációs motor. Ezek mindegyike kielégítően működik. A GPS tökéletes pontossággal teszi a dolgát, a letöltött Fitbit alkalmazáson belül futás után visszanézhetjük merre is jártunk, valamint különböző adatokat is lekérhetünk. Így például láthatjuk az átlag pulzusunkat, hogy egy kilométert hány perc alatt teszünk meg, mennyi kalóriát égettünk stb. Természetesen méri a napi lépésszámot is, az alkalmazásban beállított napi célt elérve rezegve jutalmaz meg minket a Surge.

A lépésszámláló megbízhatónak mondható, bár ha egy üzletben 2-3 órán keresztül járkálunk fel és alá azt nem érzékeli (nyilván munkából adódóan). Mérni tudja a megtett emeletek számát is. Ez is pontosnak mondható, bár volt amikor tudtam, hogy sokkal többet lépcsőztem, de 3-4 emelettel kevesebbet írt. A telefonunkhoz Bluetooth 4.0-val csatlakozik, de ha a zenelejátszót is vezérelni szeretnénk, akkor be kell állítani a „Bluetooth classic” módot, de akkor hihetetlenül merül a telefonunk és a kiegészítő is. Alvást is képes monitorozni, ami nagyon pontos. Mikor felébredtem az éjjel folyamán és láttam a fali órámon az időt majd reggel visszanéztem az alvásomat valóban akkor jelezte az ébrenlétet. Pedig nem értem a kijelzőhöz.IMG_1918

Alkalmazás

A Fitbit saját alkalmazásával tudjuk használni a Surge-t, mely elérhető iOS, Android és Windows Phone felhasználóknak is. Adataink megadása után (súlyunk, magasságunk, életkor, nemünk) ki kell választani melyik eszközzel szeretnénk használni, utána pedig másodpercek múlva létrejön a mobilunk és az eszköz között a kapcsolat és egy szám jelenik meg a kijelzőn melyet bepötyögve tudjuk befejezni a folyamatot.

IMG_1915 IMG_1916 IMG_1917

Itt láthatjuk a napi lépésszámunkat, aktuális és napi pulzusszámunkat (automatikusan méri 5 percenként), megtett távolságot stb. Az első menüpont a Surge (vagy eszközünk) beállítási lehetősége. Megadhatjuk melyik kezünkön viseljük, a számlap milyenségét, ébresztést adhatunk hozzá és a két értesítést (hívás, SMS) kapcsolhatjuk ki-be. A készülék akkumulátorának töltöttségét is kijelzi természetesen. Százalékban viszont sem az órán sem az appban nem jelenik meg.

Tesztüzem

A Surge alapból az időt és dátumot mutatja. 5 különböző óralapot állíthatunk be, ezt elhúzva balra mutatja a lépéseket, pulzust, megtett távolságot (KM), kalóriát és megtett emeleteket. Itt szeretnék kitérni egy számomra nagyon idegesítő dologra. Ahhoz, hogy mondjuk a lépéseinket meg tudjuk nézni teljesen végig kell húznunk vízszintesen az ujjunkat a kijelzőn nem elég csak félig, mert akkor marad az adott kijelzett információn. Ha csak megnézzük a lépésinket utána 5 perc tétlenség után visszaugrik az előlapra, ugyanez igaz ha a menüben maradunk és nem érzékel aktivitást. A bal oldalon található home gombbal léphetünk a menübe ahol a beállítások, futás, gyakorlatok időzítő, és ébresztések várják a felhasználót. A lapozás és görgetés nem teljesen akadásmentes, észrevehető egy kis késés. A beállításokban szinte mindent testreszabhatunk, de azért annyira nagy dolgokra nem kell számítani. Például a pulzusmérő folyamatosan mérjen vagy kapcsoljon ki esetleg automatikusan (ha mozgást érzékel), ugyanez igaz a háttérvilágításra.

A kijelző pazarul olvasható erős napfényben is, a háttérvilágítás pedig pont annyira elég, hogy este is lássuk mi jelenik meg a kijelzőn. Nem zavaróan erős de nem is túl halovány. Ha a menüben kiválasztjuk a futás opciót 10 másodpercen belül talál GPS jelet és el is indulhatunk utunkra a mobilunk nélkül, ugyanis képes eltárolni az adatokat és otthon megtudunk nézni minden adatot. A gyakorlatotokon belül választhatunk számtalan sport közül: biciklizés, hegymászás, súlyemelés, elliptikus mozgás, spinning és gyúrás. A külső sportok közül automatikusan méri a pulzust és a GPS helyzetünket, de spinning vagy gyúrás közben csak a pulzusunkat. Időzítőt állíthatunk be a készüléken is (nyilván mennyi idő múlva értesítsen) de az ébresztéseket a Fitbit alkalmazáson belül kell beállítani. Rezgéssel ébreszt, ami számomra kellemetlen kicsit. A 20 dolláros MiBand 1s sokkal finomabban rezeg és kellemesen de ez „csak úgy” rezeg. Nincs benne okos-ébresztés, tehát nem figyeli a mély és éber szakaszokat alvásunk során. Ennyi pénzért igazán megkaphatta volna.. Egyébként nem fontos neki állandó Bluetooth kapcsolat, napvégén elég szinkronizálni az adatokat.

IMG_1919A bevezetőben említettem, hogy nem okosóra. Azonban nem kell teljesen lemondunk mindenről. Hívásról és üzenetekről (SMS, iOS esetében iMessage is) kapunk értesítést, melyet elolvashatunk az órán, de válaszolni nem tudunk rá sajnos, se elutasítani a hívást vagy fogadni. Sosem volt gond a kapcsolattal, a Bluetooth mindig megfelelően működött még nagyobb távolságokból is. A gyártó 1 hetes üzemidőt ígér. Ez folyamatos használat mellett maximum 3 napra tolható ki. Ebben benne van, hogy minden este alvást monitorozott, volt egy 4 órás futás és automatikus pulzusmérés volt bekapcsolva. Azonban 1A-es töltőfejjel, 1-1.5 óra alatt feltöltődött, ami mindenképp pozitívum.

Konklúzió

A Surge jelenleg körülbelül 70.000 és 80.000 Ft között vásárolható meg, ami valljuk be igen drága egy aktivitásmérőért. Kisebb összeggel kipótolva már kaphatunk egy okosórát a felső kategóriából (igaz használtan) mely a mindennapokban, nem csak sportolás közben lesz hű társunk. Kinek ajánljuk? Sportembereknek, akiknek fontos a beépített GPS, hogy készülék nélkül is lássanak minden számukra fontos adatot futás közben. De a Surge-nél jóval olcsóbban kapható a Polar M400-as modell, mely funkcióit tekintve csak annyival tud kevesebbet, hogy nem jelzi a bejövő hívásokat és az üzeneteket. Egy kiváló aktivitásmérőt kapunk, de teljesen felesleges ennyi pénzt kiadni érte, kis odafigyeléssel sokkal jobb vásárt is csinálhatunk. Ráadásul egy éves modellről van szó és ennek ellenére ugyanannyiba kerül, mint megjelenésekor. Valamint a szoftver sem hoz semmi újat az életünkbe, nem említve azt, hogy mikrolagg is észlelhető néha ha a beállításokban és a menüben navigálunk.

Nem rossz, de ennyiért semmiképp!

Hirdetés
Zola
Techbolond, újságíró, jöhet minden, ami telefon, táblagép vagy notebook