Hirdetés

A mai világban a diákok számára a technikai készségek szinte nélkülözhetetlenek. Nemcsak az osztályteremben, hanem otthon is széles körben használják a számítógépeket és egy jó laptop például nem csak az iskolai feladatok elkészítésében segédkezhet, hanem ajtót nyithat a lehetséges karrierlehetőségek felismerésében és az ezeken a területeken szükséges készségek kialakításában is.

Az itthon piacvezető ASUS kínálatába az elmúlt hónapokban számos érdekes vagy éppen nem különleges, de a mindennapokat megkönnyítő, praktikus újdonság érkezett, melyek iskolakezdés előtt akár hosszú évekre jó befektetést jelenthetnek.

ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED – A különlegesség

Az ASUS-tól nem áll távol az innováció és az elmúlt években számos különlegességet mutatott már be a tajvani vállalat. A Zenbook Pro 14 Duo OLED azonban önmagát tekintve egy páratlan gép, hiszen ilyen megoldással más gyártó nem rendelkezik a piacon. Nem az a tipikus sulis gép, ellenben mérnöki vagy informatikus karra egy kiváló választás például tervezők és programozók számára.

A gép különleges mivolta egyből kirajzolódik, amikor felnyitjuk. Egyfelől egy világelső, csodaszép 14,5 hüvelykes 2,8K felbontású, 120Hz-es OLED panel tárul elénk, mely önmagában is különleges, azonban itt nem ér véget a kijelzők sora. Alatta ugyanis a billentyűzet felett található a ScreenPad Plus névre keresztelt másodlagos kijelző, mely a Zenbook Pro Duo modellek kiváltsága. A 12,7 hüvelykes ScreenPad Plus amellett, hogy egy második kijelzőként is funkcionál, rengeteg egyéb funkcióval bír. A kifejezetten erre a kijelzőre optimalizált ScreenXpert 3 szoftver nem csak beépített alkalmazásokat és gyorsfunkciókat kínál, hanem önmagában megkönnyíti a két kijelző használatát.

Az alsó kijelző támogatja a stylus-t is, így könnyen jegyzetelhetünk vagy aláírhatunk rajta. Munka közben rákerülhetnek a másodlagos ablakok vagy éppen a Spotify lejátszó, ha pedig az Adobe kreatív alkalmazásait használjuk, akkor a Vezérlőpult szoftvert érdemes rajta futtatni, hiszen rengeteg vezérlőgombot és funkciót kínál.  A 12. generációs Intel Core i9-12900H mellé egy NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti társult az idei változatban, mely nagy előrelépést jelent és biztosítja azt, hogy hosszú éveken át jó társ lesz.

Zenbook 14 OLED – A biztos választás

Ha egy sokoldalú, egyszerű, de a tömegből mégis kiemelkedő gépen gondolkodnátok, akkor a Zenbook 14 OLED lehet a jó választás. A 14 hüvelykes újdonság nem csak kívülről biztosít esztétikus megjelentést, hanem az OLED kijelzőnek köszönhetően kinyitva is kimagasló képélményt kínál. A modern Intel processzor nem csak az általános iskolai és irodai feladatokkal birkózik meg könnyedén, hanem a képszerkesztés és a könnyedebb videóvágás sem jelent neki akadályt.

Az elegáns megjelenés férfiak és nők számára is időtálló dizájnt kínál, a Thunderbolt csatlakozónak köszönhetően pedig otthon és az irodákban is rendkívül egyszerű minden kiegészítő csatlakoztatása.

Zenbook 14X OLED (UM5401) – Egy titkos favorit

Az „X” nem véletlen a Zenbook 14X OLED nevében, hiszen az előző géphez képest komolyabb erővel lett felszerelve, legalábbis az AMD-s modell, mely mostani listánkon szerepel. A 14 hüvelykes, 16:10 képarányú OLED kijelző itt is csodálatosan fest, főleg úgy, hogy ez a modell csak egyféle színben, a klasszikus Zenbook ezüstben érhető el, így abszolút prémium gép hatását kelti. Ezt a hatást csak fokozza a valamivel 1,6 cm alatti vékonyság és 1,4kg-os súly. A billentyűzet természetesen magyar nyelvű és háttérvilágításos, a touchpadba be lett építve a ASUS NumberPad 2.0, mely NumPad és számológép funkciókkal is bír. A könnyed és biztonságos bejelentkezést az ujjlenyomat-olvasó segíti, a portok között pedig megtalálható az HDMI, az USB-A és az USB-C is.

Az USB-C a töltést és a kiegészítők sorát támogatja ugyan, azonban nem Thunderbolt 4-es, hiszen a gépben egy AMD Ryzen 5 5600H processzor dolgozik 16GB memória és 512GB SSD mellett. A H-szériás processzor a gamer gépek kiváltsága az AMD és az Intel részéről is, tehát a vékony és elegáns megjelenés ellenére az átlagosnál komolyabb erővel bír ez a modell. Dedikált kártya egyébként nem került mellé, ami egy kihagyott ziccer, de nyilván a teljesítmény a dizájn és az ár így tudott leginkább egyensúlyban maradni.

A 400 000 Ft alatt beszerezhető modellt főként azok számára ajánlanánk, akik hosszabb távra terveznek és biztosan tudják, hogy dolguk lesz grafikai programokkal, esetleg tervező vagy programozó szoftverekkel. A modern hardver és a csodás OLED panel egy ilyen elegáns gépben ilyen ár mellett egy nagyon ajánlott kombináció az idei év második felére.

Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.