Hirdetés

A korábbi asztali ARM processzorokhoz képest szükség van egy erősebbre, érkezik a Snapdragon 8cx Gen 4, a Windows laptopokat hajthatja.

A pletykák alapján a 12 magos chip 8 teljesítmény centrikus (kb. 3.4GHz) és 4 energiahatékony (kb. 2.5GHz) magból áll, a Qualcomm által nemrég bekebelezett Nuvia Phoenix technológiáján alapulhat és a magok az Oryon fantázianevet kaphatják a mobil csipeknél használt Kyro helyett.

Érkezik a Snapdragon 8cx Gen 4, Oryon magjai lehetnek

Qualcomm + Nuvia = siker?

A Snapdragon 8cx Gen 4 ezek alapján erősnek ígérkezik. 12MB-os L2-es cache tartozik mind a 4 maghoz, további 8MB L3-as, valamint 12MB rendszerszintű cache is rendelkezésre áll, ezen felül van még 4MB a grafikához.

Egészen 64GB-ig támogatott az LPDDR5X RAM 8 csatornás kiszerelésben, 4.2GHz-n. A Nuvia eredetileg szerverprocesszorok tervezésével foglalkozott, így ezt a tapasztalatot a Qualcomm remekül hasznosíthatja.

A GPU már ismerős lehet, de van azért meglepetés is

A lapkakészlet Adreno 740-nel érkezik, ez ugyanaz, ami a Snapdragon 8 Gen2-ben is van, azonban emellett külső GPU támogatás is lesz, 8 PCIe 4.0 sávval.

Ezen felül lesz még 4 extra PCIe 4.0 sáv, amik NVMe tárolókhoz használhatóak, emellett pedig két sáv UFS 4.0 tárhely is támogatott egészen 1TB-ig, ami egy olcsóbb megoldás.

A lapka támogatni fogja a PCIe 3.0 szabványt is, melyek a WiFi és LTE/5G modemekhez használhatóak, gyárilag ugyanis nincsen 5G a lapkakészletben.

A chip 2db USB3-as, 10 gigabites portot támogat, ezek mellett még 3 USB4-es (Thunderbolt 4) csatlakozó is rendelkezésre áll DisplayPort 1.4a támogatással. Ennek köszönhetően a 3 monitor használata is támogatott, egy 5K és 2db 4K kijelző egyidejű használatával.

Természetesen az AI sem maradhat ki

Az Adreno 740 egy új Hexagon Tensor processzorral is rendelkezik, ami jobb gépi tanulási lehetőségeket eredményez. Számokban kifejezve ez 45 TOPS teljesítményt jelent INT8-ban. A Qualcomm a Microsofttal és az Adobe-val dolgozik együtt azon, hogy ezt ki tudják használni a Windows-ban.

A 4K dekódolás 120 fps-ig adott, az enkódolás hardveres támogatottsága 4K 60 fps-ig terjed, beleértve az AV1-et is.

Érkezik, de nem kapkodják el…

A Snapdragon 8cx Gen 4 2024-ben érkezhet meg a Windows rendszerrel szerelt laptopokba, táblagépekbe, mini PC-kbe, további részletek idén derülhetnek ki.

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.