Hirdetés

Beárazta a Microsoft az új generációs konzolcsaládját, az Xbox Series S-t és Series X-et. A Series S lesz a kisebb méretű és olcsóbb modell, de alapvetően ugyanazt a tudást biztosítja majd mindkét gép a módosított AMD Zen 2 és RDNA 2-vel. Az adattárolást és az adatmenedzsmentet Velocity architektúrát alkalmazó alrendszer biztosítja.

Érezhető és fő különbség az SSD mérete, illetve az eltérő grafikus vezérlő lesz. A Series S 512GB-tal, a Series X 1TB-tal érkezik és van benne további 1TB-nyi bővítéshez alkalmas hely. Mindkét megoldás egyedi NVMe, szóval teljesítményben nem kellene különbséget tapasztalni a két modell között. A Series S azonban integrált grafikus vezérlőt kap és hasonlóan a PS5 Digital változathoz, nem lesz benne optikai meghajtó, így csak digitálisan tudunk rá játékot vásárolni.

A Series S-ről megtudtuk a tegnapi premieren, hogy míg az X változat natív 4K-ra képes 120fps-sel, addig a kisebb modell 1440p-ben maximalizálja a felbontást. Ettől függetlenül lesz 4K mód az eszközben, melyhez felskálázást is képes lesz használni a kisebb felbontású játékok vagy médiatartalmak esetén.
A Series S GPU-ja az AMD-től származik, egy RDNA 2-es, mely 20 számítási egységgel 1,5Ghz-es órajelen dolgozik, 4 Teraflops eredménnyel. Ezzel szemben a Series X-ben az AMD RDNA 2 alapú vezérlője dolgozik majd 52 számítási egységgel 1,825GHz-es órajelen és 12 Teraflops teljesítménnyel.

Árban viszont sokkal kedvezőbb a Series S, ugyanis 113.990 forinton (299 dollár) nyit majd. A Series X ennek majdnem duplája a maga 184.990 forintos (499 dollár) nyitóárával. Akik olyan helyen élnek, ahol elérhető az Xbox All Access program, ott a Microsoft lehetőséget fog biztosítani mindkét gép esetén két éves előfizetésre, melyben 25 vagy 35 dolláros havidíjjal hazavihető lesz a konzol. Az alapcsomagban a gép mellett egy gamepad van.

Az előrendeléseket szeptember 22-én nyitja meg a Microsoft, a gépek hivatalos startját pedig november 10-re tervezik.

Arról, hogy a konkurens Sony PlayStation 5-ös gépei milyen áron és mikor kerülnek boltokba, egyelőre a japán cég nem közölt hivatalos információt.

Hirdetés
FORRÁSProhardver
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.