Okosizzó? Igen, jól olvastátok. Teszteltük az Elgato Avea okosizzót. Mindössze az ára tántorít el attól, hogy vegyek egy párat, de egyébként nagyon hangulatos, energiatakarékos, és okostelefonról vezérelhető. De nézzük részletesebben.

Dizájn / Megjelenés

Meglepődnétek, ha azt mondanám, úgy néz ki mint egy villanykörte? Mert tényleg így néz ki 🙂 Meglepetés!

Ha megnézitek a képet, semmiben nem különbözik egy átlagos izzótól, az izzótest nem átlátszó,illetve sokkal masszívabb az egész “kütyü”, kb. kétszer akkora a súlya is, mint egy átlagos izzónak. A menete egyébként E27-es Edison-menet, 7W-os LED izzóról van szó, mely 430 lm fényáram kibocsátására képes. Aki nem ismerné a Lumen fogalmát, annak egy kis magyarázat: “egy sugárzó forrás által kibocsátott látható fény “mennyiségének” az integrálja (összege).” További infó, hogy az izzó 0-50 Celsius-fok között üzemel, illetve 3000 kelvin színhőmérsékletű fénykibocsátásra képes.

A osztályú az izzó energiagazdálkodás szempontjából, ugyanis 7 kWh / 1000 óra a fogyasztása, az élettartama pedig az Elgato szerint 50.000 óra.

Hogyan használható ? / Applikáció

Első lépés természetesen, csavarjuk be az izzót. Ezután telepítsük iPhone készülékünkre az Avea névre hallgató alkalmazást az AppStore áruházból. Ha ez megvan, akkor mindössze annyi a teendő, hogy Bluetooth-on keresztül párosítsuk az izzót az okostelefonnal. Csak azokkal az iPhone, iPad és iPod Touch modellekkel kompatibilis az izzó, melyeken legalább iOS 7.1-es verzió fut, de Apple Watch-csal is kompatibilis, így akár a csuklódról is váltogathatod a színt.

Ha sikerült párosítani, akkor használatba is vehetjük az izzót. Az alkalmazásban van néhány előre definiált színárnyalat, konkrétan 9db. Ezek a következők: Calm Provence, Cherry Blossom, Carribean Sea, Fairy Woods, Sunny Field, Cozy Flames, Mountain Breeze, Northern Glow, Magic Hour. Ezeken felül van egy úgynevezett Wake-Up Light opció is. Ez egy olyan színárnyalat, mely a természetes napsütés érzését kelti. Be lehet állítani hozzá egy időpontot, afféle ébresztőt (hang nélkül), hogy amikor pl. 8-t ütött az óra, ezzel a fénnyel felvillan az izzó.

Ezeken felül természetesen vannak egyéb színek is, amik nem kaptak ilyen fantázianevet. Mindegyik színnél, legyen az akár előre beépített, vagy sima szín, lehet állítani a színárnyalatot és a fényerősséget, amit a fenti képeken is láthattok. Ezzel végülis kékből is többfélét lehet, példa a lenti képeknél:

Természetesen lehet ki/bekapcsolni az izzót a készülékünkről is, így nem kell a kapcsolóért nyúlni. Lássuk be, azért elég kényelmes és hangulatos kütyüről van szó. Próbáltam képeket csinálni különböző színekről, sajnos a kamera nem adja vissza azt a látványt, amit az Avea nyújt, de azért a képeket megosztom veletek is:

avea2

Az applikáció működését és a különféle fényeket a legjobban az Elgato saját videója tudja demonstrálni, ezt itt tekinthetitek meg:

Ár / Érték arány

Most jön a rész, amiért kicsit szomorú vagyok. Az Elgato Avea okosizzó darabja kb. 10.000 Ft-nál indul a különféle webáruházak kínálatában. Ezt én még kicsit soknak tartom, ha már olyan 5-7 ezer Ft között lenne az ára, akkor megfontolnám a vásárlását, mert tényleg színt visz az életünkbe mindamellett hogy programozhatjuk a reggeli ébredésre.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.