Cikkünk alanya a kínai Elephone W2-es modellje. Az okosóra a KéK Telekommunikáció, az első és egyetlen hivatalos magyarországi forgalmazó jóvoltából jutott el hozzánk tesztelésre. Köszönjük partnerünknek a lehetőséget, hogy Magyarországon elsőként tesztelhettük az órát.

kek_logo

Az Elephone jelenleg két okos hordozható eszközzel rendelkezik, melyek a W1 és W2 nevet viselik. Tesztünkben utóbbit fogjuk kivesézni.

Dizájn/Megjelenés

Az Elephone W2 analóg számlappal rendelkezik, de sok okos funkciót is kapott. Rengeteg okosóra van már a piacon, a legtöbb méri mozgási és alvási szokásainkat, ez alól a W2 sem kivétel. Külsőre egy klasszikus, kerek számlapos órát láthatunk, azonban a számlap alatt a szenzorok szorgosan mérnek.

Az okosóra a képen látható módon érkezik úgymond Ikea módra, a felhasználó rakhatja össze a számlapot a szíjjal. Ahogy látható, a csomag részét képezi egy rövid használati útmutató, két db plusz lapos elem, illetve egy csavarhúzó a hátlap lecsavarozásához elemcsere céljából. Ha már itt tartunk, hogy elemcsere, egyből következik is a tény, hogy az Elephone W2 nem beépített aksis okosóra. Ennek előnye, hogy nem kell állandóan tölteni az eszközt, mint a legtöbb okosórát, hanem egyetlen elemmel akár 3 hónapon át használható az óra. Ez úgy gondolom, hogy hatalmas előny. A pánt egyébként nagyon egyszerűen felcsatolható.

Az óra “feje” rozsdamentes acélból készült, a szíj pedig valódi bőrből. Látszik, hogy minőségi anyagokból készült az óra, így viselése igazi prémium érzést kölcsönöz. Ahogy a fenti képeken is láthatjátok (katt a képre a nagyobb méretért) két színben kapható az Elephone W2. Mindkét variáció esetében ugyanolyan sötétbarna jellegzetes Elephone mintás a szíj, a fej viszont ezüst és arany színben választható. Az üveg zafírból készült, így szinte nem lehet megkarcolni.

 

Az óra megjelenés szempontjából valóban elegáns, teljesen hozza a megszokott analóg karórák által nyújtott élményt, megspékelve néhány okos funkcióval. A fenti képen nagyon jól látszik a számlap és rajta a jelölések. Fent az Elephone logó fölött van egy apró led, mely három színben világíthat. Ha pirosan világít, akkor már lemerülőben van az elem, ha zölden, akkor nappali funkcióban van az óra, így méri a lépésszámokat, a megtett utat, stb…, ha pedig kék, akkor pedig az alvásunkat figyeli, hány órát aludtunk mélyen, felületesen és mennyi időt töltöttünk ébren. Utóbbi két funkció között a jobb alsó gomb hosszú nyomásával tudunk váltani.

Alul 10 db led helyezkedik el egymás mellett ívben, melyek az alsó gomb megnyomásával villannak fel. Attól függően, hogy hány percet mozogtunk, 10-100-ig annyi led fog felvillanni. Az utolsó (100) led továbbá akkor villan fel magától, ha nem fogadott hívásunk van okostelefonunkon. A felső gomb rövid nyomásával ellenőrizhetjük, hogy milyen funkcióban van az óra (nappali,éjjeli), hosszú nyomás esetén pedig ki/be kapcsolhatjuk. A középső gomb az óra állítására alkalmas, az alsó pedig a funkcióváltáson és az aktivitás ellenőrzésen kívül még egy dologra jó. Ha duplán megnyomjuk a gombot, akkor a kapcsolódott okostelefon elkezd rezegni, ez afféle “találd meg a telefonom” funkció az órában.

Funkciók

Kicsit zavaros lehet, hogy ömlesztve írok mindenről, így összeszedem néhány pontban, hogy mire is képes az Elephone W2 okosóra.

  • Aktivitásmérés (megtett kilométer, elégetett kalória, megtett lépések száma)
  • Alvás mérés (mély, felületes alvással és ébren töltött órák száma)
  • “Keresd meg a telefonom” funkció
  • Beérkező hívás értesítés, nem fogadott hívás LED értesítés
  • Ébresztés rezgéssel
  • Okostelefon kamerájának vezérlése
  • “Sedentary” emlékeztető (ha túl sokat ülsz egy helyben, rezeg az óra, hogy kéne egy kicsit mozogni is)
  • Óra és perc mutató tű éjszaka, 6-8 órán keresztül világít

Applikáció

Mindezen funkciók teljes kihasználtságához szükség van egy applikációra is okostelefonra. Egyenlőre még csak Android rendszerre van applikáció, de az Elephone ígérete szerint hamarosan iPhone-hoz is érkezik az app. Androidra az applikáció EZEN a linken található QR kód beolvasásával telepíthető. Miután párosításra került az okostelefon és az okosóra, máris elkezdhetjük a használatot és az adatok monitorozását.

Az applikáció felületéről és funkcióiról itt láthattok néhány képet (katt a képre a nagyobb méretért)

Screenshot_2016-02-14-14-07-52 Screenshot_2016-02-14-14-07-57 Screenshot_2016-02-14-14-08-13
Screenshot_2016-02-14-14-08-22 Screenshot_2016-02-14-14-08-29 Screenshot_2016-02-14-14-07-34

Ahogy láthatjátok, elég részletesen nyomon lehet követni, hogy mit mért az óra, akár hetekre vagy hónapokra lebontva. Beállíthatunk egy saját profilt, benne tárolhatjuk nemünket, súlyunkat, magasságunkat, mely segít az elégetett kalória meghatározásában. Beállíthatunk továbbá napi célokat is, hogy pl. hány lépés tegyünk meg minden nap minimum. Ki/bekapcsolhatjuk a hívási, a túl sok ülési és az ébresztési értesítéseket, alkalmazáson belül kezelhetjük a kamerát, stb…

Összegzés

Az Elephone W2 a KéK Telekommunikáció kínálatában egyedül Magyarországon 42.990 Ft-os áron kapható. Ez egyáltalán nem vészes, ha azt nézzük, hogy állandó bluetooth kapcsolat mellett 3 hónapot bír az elem (bluetooth nélkül 3 évet), bőr szíjjal, rozsdamentes acél “fejjel”, zafír üveggel érkezik és a klasszikus óra dizájn mellett rengeteg okos funkcióval rendelkezik. Ha kijön az iPhone támogatottság, én tuti veszek egyet 🙂

Ha kíváncsi vagy a további részletekre, tekintsd meg a teljes specifikációt az Elephone weboldalán.

Hirdetés
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.