Szerkesztőségünkbe került a kínai Elephone igen árulkodó nevű okostelefonja, az S7. Kitaláljátok melyik készülék ihlette ezt a mobilt? Igen, a Samsung Galaxy S7. Értjük, hogy igen telített és zsúfolt az okostelefonpiac, nehéz egyedit és különlegest alkotni. Vannak azok a gyártók, melyek átemelnek egyes dizájnelemeket, de vannak olyanok – mint az Elephone -, akik egy konkrét modellt vesznek alapul.

Dizájn

Az Elephone S7 mindamellett, hogy sok mindenben hasonlít a Galaxy S7-re, impozáns megjelenéssel bír.

A doboz tartalma

A kijelző a kínai standard 5.5 inchnek felel meg, a felbontás pedig FullHD. A megjelenítő In-Cell technológiával bír, ami már az iPhone 5-ben is megtalálható volt. Az In-Cell-nek köszönhetően az egész előlapi panel vékonyabb, így nagyobb helyet ad a több komponensnek.

IPS LCD panelről beszélhetünk, a megjelenítési minőséggel elégedett vagyok, a betekintési szögek kiválóak, a színek élénkek és a fényerő elegendő kültéri használathoz is. A kijelzőt egy 2.5D-s minimálisan lekerekített Gorilla Glass 3 üveg védi a külső hatásoktól.

A kijelző fölött találjuk a szokásos elemeket, van fényérzékelőnk, fényszenzorunk és értesítési LED, továbbá egy 5 MP-es előlapi kamera. Lent mindössze egy fizikai ujjlenyomat-olvasós home gombot találunk, nincsenek mellette kapacitív gombok. A Lenovo P2-höz hasonlóan vagy szoftveres gombokat használunk vagy gesztusokkal helyettesíthetjük a droidos gombokat (rövid érintés – vissza, hosszú nyomás – multitasking).

A hátlap mintha üveg lenne, viszont jobban megvizsgálva inkább már csak plexinek tűnik, mely az oldalakon enyhén lekerekített, (meglepetés!) pont úgy, ahogy a Galaxy S7-nél. A felület egyébként brutálisan gyűjti az ujjlenyomatokat, nem árt gyakorta tisztítani vagy a mellékelt tokkal használni. A hátlapi kamera minimálisan kilóg a hátlapból, ami nem mellesleg 13 MP felbontást és f/2.2 rekeszértéket kapott. Mellette igen távol helyezkedik el az egytónusú LED villanó.

A készülék festett fém keretet kapott, mely a hozzánk is érkezett fekete modellnél szinte egybeolvad az üveggel. Extra gombok tekintetében nem számíthatunk semmire, nincs dedikált kameragomb, a jobb oldalon mindössze a bekapcsolót és a hangerőszabályzó duót találjuk. A bal oldalon van a SIM és a microSD tálcája. Mint a legtöbb dualSIM-es készüléknél, itt is választani kell, hogy bővíteni szeretnénk vagy két kártyával használnánk.

Alul találjuk a microUSB csatlakozót, illetve szimmetrikusan a hangszórórácsokat, melyek alatt a mikrofon és a fő hangszóró található, ne számítsunk sztereó hangzásra. A hangszórót inkább mondanám hangosnak, mint minőséginek, a hangzás tompa, nem tiszta, max hangerőn pedig erősen torzít, recseg. Fent mindössze egy 3.5 mm-es jack csatlakozót találunk, sajnálatos módon nincs zajszűrő mikrofon a készüléken, amit elengedhetetlennek tartok, viszont hanghívás közben nem panaszkodott senki a minőségre, ami pozitív.

Dizájnt összegezve azért jól látható, hogy nem nagyon volt saját ötlet a készülék tervezésekor. Itt nem is arról volt szó, hogy elnézünk jobbra, hogy a koreaiak milyen mobilt csinálnak és abból merítenek, hisz a neve is arra utal, hogy tudatos másolásról van szó. A Galaxy S7 kétségkívül egy szép okostelefon, így az Elephone S7 sem csúnya (szerintünk).

Szoftver

A készüléken Android 6.0 Marshmallow rendszer fut, viszont pont március 13-án érkezett egy nagyobb frissítés, ami sok hibát javított és optimalizációt tartalmaz, ezzel felkerült rá a január 5-i Google biztonsági frissítés.

Alapvetően egy stock-szerű rendszer fogad minket, túl sok testreszabás nem történt az Elephone részéről, viszont vannak érdekes funkciók. Kínai a készülék, viszont van benne magyar nyelv az alaprendszer „multilanguage” mivoltából. Viszont ami a legtöbb kínai okostelefonnál megjelenik, hogy az általuk hozzáadott menüpontok, funkciók nincsenek magyarosítva, így azok angolul jelennek meg.

Ilyen például a „Shortcut button settings”, ami lényegében arra jó, hogy egy applikációt lehet társítani a home gomb kétszeri nyomásához. Plusz funkció az „Intelligent gesture”, amivel többek között 3 ujjal lefelé legyintve képernyőképet lehet készíteni, vagy két ujjal legyintve hangerőt tudunk szabályozni.

Elég igénytelenül lett kialakítva a „Navigation Bar” menüpont, ahol igazából van egy ki/be kapcsoló és odaírták, hogy melyik mit eredményez. Lényegében ha be van kapcsolva, akkor megjelennek a szoftveres gombok is, ha nem, akkor csak a home gombot használva tudunk navigálni.

Alapvetően a szoftver nagyon jól működik, gyors és gördülékeny, viszont a kijelző lezárási és feloldási hang az valami borzalmas, kb akkor éreztem ilyen fájdalmat egy hangnál, amikor az iOS 10-nél zárhangot módosítottak.

Hardver

A teljesítményről egy 10 magos MediaTek Helio X20 chipset gondoskodik, az órajelek a következőképp alakulnak: 2 x 2.3 GHz + 4 x 1.85 GHz + 4 x 1.4 GHz. Ehhez társul egy Mali T880 grafikus gyorsító, valamint 4 GB RAM. Szokás szerint lefuttattunk egy AnTutu és egy Geekbench tesztet, íme az eredmény:

AnTuTu Benchmark v6.2.7 70503 pont
Geekbench 4 1582 / 2302 pont

Az Elephone S7 alapból 64 GB belső tárhellyel érkezik, ami bővíthető microSD-vel, illetve ebből 54.10 GB a szabadon felhasználható. A készülék teljesítményével én elégedett vagyok, hozza a tőle várhatót, mindig van kb. 1.5 GB szabad RAM, a kisebb játékok gördülékenyen futnak, illetve a nagyobb teljesítményigényű játékok sem okoznak neki gondot.

Kipróbáltunk többek között egy Real Racing 3-at is rajta, és leszámítva néhány minimális laggot, élvezhető a játék rajta.

Kamera

Ahogy fentebb említettem, az előlapon egy 5 MP-es kamera található f/2.4 rekeszértékkel, a hátlapon pedig egy 13 MP-es OmniVision OV13850 szenzor f/2.2 rekesszel. Az előlapi kamera inkább csak videóhívásokra alkalmas, mint minőségi szelfik készítésére.

Sok kínai okostelefon tesztben kiemelem a szoftvert és ez most is így lesz, ugyanis itt sem foglalkoztak a kínaiak ezzel. Ugyanaz a felület található meg itt is, mint a legtöbb noname telefonnál. Az exponálógomb néha nem oda kerül, ahol lennie kéne, a felület egyáltalán nem felhasználóbarát. Van benne manuális ISO, expozíció, fehéregyensúly szabályzás, de ehhez be kell lépni a beállítások közé, nem kézenfekvő. Van benne kép a képben funkció, amivel együtt lehet használni az előlapi és a hátlapi kamerát.

A hátlapi kamerához van RAW (.DNG) támogatás is, tehát tudunk nyers fotókat lőni, optikai képstabilizátor nincs benne, csak szoftveres megoldás. A képek tömörítettek, teljes méretben megtekinthetők ITT.

A videórögzítés 1080p@30fps lehet maximum, melynek minőségéről lent láthattok egy videót:

Adatkomm./Akkumulátor

Az Elephone S7 teljeskörűen használható Magyarországon, támogatja többek között a B20-as 800 MHz-es 4G frekvenciát, így a lefedettséget maximálisan ki tudja használni.

Találunk benne 802.11 a/b/g/n szabványú WiFi-t, Bluetooth 4.1-et, viszont az NFC kimaradt a repertoárból. Támogatja az A-GPS-t, a GLONASS-t és a BeiDou-t, a mellékelt gyári fülhallgatóval (vagy bármilyen más fülessel) használható az FM-rádió is, a microUSB porton keresztül pedig perifériát és háttértárat is tudunk csatlakoztatni (OTG képes).

Az akkumulátor az 5.5 inches FHD kijelzőhöz képest nem túl nagy, mindössze 3000 mAh kapacitású, amit csak vezetékesen, 5V/2A-rel tudunk tölteni. Átlagosan 4-5 óra kijelzőidő hozható ki a készülékből, normál használat mellett a nap végére kb. 25%-ra sikerült meríteni (Facebook, Messenger, Pages, hívások, Instagram…). A készülék támogatja a MediaTek Pump Express gyorstöltését, amivel nagyjából 70 perc alatt teljesen fel lehet tölteni a telepet.

Összegzés

Az Elephone S7 kétségtelenül egy jól mutató készülék, kialakításának köszönhetően kényelmes kézben tartani, viszont az szomorú, hogy nagyon sok dizájnelemet (nem titkoltan) a Galaxy S7-től vettek át.

Az ujjlenyomat-olvasó gyors és pontos, a teljesítmény megfelelő, az akkumulátoridőre sem lehet panaszunk, noha a mérethez képest kevésnek találom a kapacitást. A kijelző minősége kiváló, viszont a hangszóró csapnivaló, max. hangerőn recseg, inkább csak arra jó, hogy meghalljuk a csengőhangot. A kamerafotók zajosak és fakók, de más probléma nincs a készülékkel.

Ez a készülék a TomTop webáruháztól érkezett hozzánk tesztre, ahol EU raktárból is megvásárolható. Németországból érkezve 221,83€-ba kerül, viszont június 30-ig az „AJ3OFF” kuponkód felhasználásával 6,65€ lejön az árból. Szállítással együtt így a végösszeg 215,18€, ami nagyjából 66.500 Ft-nak felel meg.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
9
Szoftver
8
Hardver
9
Kamera
7
Akkumulátor
7
Ár/Érték arány
8
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.
elephone-s7-tesztA készülék impozáns külsővel bír, saját ötlet híján sokat merítettek a Samsung 2016-os csúcskészülékéből, ettől eltekintve pedig egy jó ár/érték arányú mobilt köszönthetünk