Hirdetés

Esélytelenül esélyesek?

Megszámlálhatatlan mennyiségű gyártó van már a mobilos piacon, tényleg elképesztő, hogy még mi, szakújságírók is nem egyszer futunk össze olyan márkával, amiről soha nem hallottunk. Az Elephone viszont nem ilyen, ők már jó egy évtizede a pályán vannak, székhelyük pedig…most jön a „meglepetés”…Kínában található.

A világ legnépesebb országában, ahol a Huawei, az Oppo vagy éppen a Vivo mellett elég nehéz labdába rúgni. A cégnek azonban az a célja, hogy egy pici szeletet kihasítson, tesztalanyunk, az Elephone P8 pedig egyfajta erődemonstráció, kiváló hardvert kínálnak a konkurenseknél alacsonyabb áron. De vajon igazolódik a papírforma?

Minőségi anyaghasználat, komfortos kijelző

Azért nem apró a készülék, 153,9 x 75,5 x 9,5 mm-t foglal el és 186 grammot nyom. Persze mint mindennek, ennek is megvan az oka: unibody fém burkolatot tapogathatunk, ami nem az ergonómia bajnoka, ellenben még egy kézzel is jól használható. Az előlapra egy 5,5 hüvelykes, Full HD felbontású JDI LTPS panel került, aminek megfelelő a fényereje, napsütésben is látható, illetve jól érzékel, akár több ujjat is képes egyszerre kezelni.

Alul található egy home gomb, ami többféleképpen képes működni. Egyrészt ujjlenyomat-olvasó került bele, ez jó hatásfokkal működik, másrészt pedig a virtuális kezelőgombokat is képes helyettesíteni, sima érintéssel például a vissza, hosszú lenyomással pedig a kezdőképernyőre ugrás funkciókat érjük el. Akad 3,5 mm-es jack csatlakozó is.

A hardver bőven elég a mindennapokban, sőt…

A P8 belsejében egy MediaTek Helio P25 lapka dolgozik kiváló teherbírással, a processzor nyolcmagos, ám ami igazán megdobja az egészet, az a 6 GB RAM, hiszen ennyi rendszermemóriát eddig vagy a csúcskategóriában, vagy esetleg a OnePlusnál láttunk csak. A Mali-T880 kellemes hatásfokkal futtatja a játékokat, ráadásul elég sok produktumot és alkalmazást fel lehet telepíteni, mert 64 GB-os adattároló áll rendelkezésünkre.

Nugátkrémes Android jár

Az Elephone figyelt a frissességre, Android 7.0-t találunk a telefonra telepítve. Sok egyediség sajnos/szerencsére nincs a rendszerben, minden ikon szinte ugyanúgy néz ki, mint a gyári megoldás esetén. A rendszersebesség kiváló, egyáltalán nem találkozunk idegesítő megakadásokkal, amit a fent látható videó (ami egyébként maga a telefonbemutató) is bizonyít. Minden fontos programot megtalálunk, amire szükség lehet, az üzenetkezelőtől az e-mail kliensen át egészen a Google-féle alkalmazásokig.

Nagy felbontásban lehet fotózni

A hátlapra egy 21 megapixeles Sony IMX230 szenzor került, a ledes villanó nem maradt el, nemcsak hátul, hanem elöl sem. Szelfi fotókat tehát még sötétben is készíthetünk a Samsung 3P3 egységgel, ami nem mellesleg 13 megapixeles. Túl sok szoftveres dologgal nem találkozunk, panoráma, HDR, szóval a legalapvetőbb funkciók, amire esetleg szükség lehet, a professzionális mód nem opció, a fehéregyensúly, az időzítő vagy éppen a érzékenység állítása azonban igen.

A képminőség rendben van, főleg nappal lehet vállalható alkotásokat lőni, éjszaka már nincs annyira a helyzet magaslatán a telefon, persze még ilyenkor sem tragikus a helyzet. Ennyi pénzért ezek a végeredmények teljesen vállalhatók. Hangzás szempontjából közepes helytállásra számíthatunk, nem szól túl hangosan a hangszóró, cserébe nem is torzít fülbántóan.

Jó az üzemidő, van B20-as LTE is

Egy 3600 mAh-s akkumulátor került a burkolat alá, ami szép teljesítmény (nem véletlenül vaskos a telefon), de ahogy a kicsit ismeretlenebb kínai mobiloknál lenni szokott, nem hozzák ki a maximumot, az egy napos üzemidő biztos, a kettőhöz már nem szabad sokat nyomkodni a készüléket.

Adatkommunikációs szempontból abszolút rendben vagyunk, van B20-as 4G/LTE, dual SIM támogatás, Bluetooth 4.1, GLONASS műholdak információit feldolgozó A-GPS, és hogy hogynem a 802.11a/b/g/n-es WiFi sem maradt ki a repertoárból.

Ennyi pénzért egyáltalán nem rossz

Az Elephone P8 nagyjából 220 dollárba kerül, ami alapvetően 56 ezer forintot jelent, de azért nem szabad meglepődni, ha erre még rádobja az állam a vámot, amivel közel 67-68 ezer forintra ugorhat a végső összeg. Még így sem rossz vétel, elég csak a korrekt kijelzőre és rendszersebességre, valamint a bőséget memóriára és tárhelyre gondolni, de üzemidőben sem rossz a helyzet és kamera terén sem.

Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt