Idén is a Dell támogatott minket laptoppal, amit kivihettünk magunkkal a Mobile World Congress-re. Ez a laptop a Dell Latitude E5550 volt. Utólag is köszönjük, hogy rendelkezésünkre bocsátották a készüléket.

Anyaghasználat, kialakítás

A Dell Latitude E5550 anyaghasználat szempontjából az élen jár, nem az az ócska műanyag borítású, mint a legtöbb laptop. Masszív, jól összerakott készülékről van szó, csak dicsérni tudom. A kijelző 15,6″-os képátlójú és HD felbontású. A felület anti-glare, matt borítást kapott, melyen így nem látszanak meg az ujjlenyomatok. A betekintési szög nagyon jó, minden irányból kiválóan látni a kijelző tartalmát. A portok nagy részét a készülék hátulján találjuk. A két zsanérnál van a töltőcsatlakozó és az Ethernet/LAN bemenet, közöttük pedig 2 db USB, egy VGA port és egy HDMI csatlakozó. A jobb oldalon mindössze egy headset és egy kártya bemenet található, a bal oldalon pedig még egy USB és egy SD kártya foglalat. Az alján találunk egy szellőzőrácsot és egy dokkoló felületet.

A készülék kb. 2 kg-t nyom, ez teljesen megfelel egy átlagos notebook súlyának. Dizájnt összegezve teljesen elégedett voltam a készülékkel, mindössze a fedlapján látszódtak meg az ujjlenyomatok, de ennyi baj legyen, letörölhető. További érdekesség, hogy a kijelző 180 fokban kihajtható (tovább nem).

Teljesítmény

A sebességről egy Intel Core i5-4310U típusú processzor gondoskodik, valamint 8 GB beépített RAM memória. A processzornak nagyon kicsi az energiaigénye, így alacsony igénybevétel mellett az akkumulátor különösen jól bírja, akár 6-8 órát is használhatjuk a notebookot. Dedikált grafikus kártya nem volt a kapott készülékben (létezik olyan E5550-es modell, amiben van), így a grafikus megjelenítésről “csak” egy Intel HD Graphics 4440-es gyorsító gondoskodik. A tárolókapacitás 500 GB volt, mely egy 7200 rpm fordulatszámú winchesternek volt köszönhető.

A notebookot mi Barcelonában leginkább videóvágásra, Office-ra és böngészésre használtuk. Erre tökéletes volt. A sajtótájékoztatókon jegyzetelés közben 7 órás akkumulátoridőt mutatott, internethasználat mellett pedig kb. 3-4-t. Ez szerintem teljesen rendben van. Mivel nincs dedikált videókártya az eszközben, így komolyan hardverigényű játék futtatására nem alkalmas, inkább a mindennapi használat, illetve irodai munkák során lehet kiváló segéd.

Maga a rendszer egy 64 bites Windows 7 volt, ami természetesen frissíthető Windows 10-re is. A Windows 7-tel is nagyon jól bírta az akkumulátor 3-7 óra használattól függően, Windows 10-el ez még több is lehet.

Vélemény

Összegzésképp mi nagyon elégedettek voltunk a Dell Latitude E5550-el, az akkumulátor nagyon jól bírta, a teljesítmény rendben volt, irodában a helye. Aki játékra vásárolna laptopot, annak a dedikált videókártyás változatát ajánlanám, de csak ha otthonra kell egy noti, amin neteznél, filmet néznél vagy csak jegyzetelnél, arra ez a konstrukció nagyon jó választás lehet.

A Dell Latitude E5550 széria specifikációit a Dell honlapján érhetitek el IDE kattintva.